BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.426,72
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Konut fiyatları şehre göre değişiyor

Robert J. Shiller, Türk konut sektöründeki hızlı fiyat artışına rağmen alarm verici durum olmadığını söyledi.

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de sunum yaptığı Şekerbank’ın 60’ıncı kuruluş yılı nedeniyle düzenlediği ‘Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı Konferansı’nda konuşan Shiller, Türkiye’de konut fiyatlarının Avrupa Birliği’ne göre geride olduğunu, dolayısıyla oluşmuş bir balon görmediğini kaydetti.

TÜRKİYE SAHİLLERİ HEYECAN VERİCİ

ABD’de konut sektörünün nabzını tutan ‘Case Shiller Endeksi’ ile dünyaya adını duyuran Shiller, İstanbul’da ev fiyatlarının yükseldiğini ve bu durumun da kendisini şaşırtmadığını belirtti. Shiller “Balon şişmeye başladı ama ABD ya da başka ülkelerdeki kadar ciddi bir durum yok” dedi. Global ekonomik şartlara bakıldığında Türkiye ekonomisinin iyi gittiğini belirten Shiller, Türkiye ekonomisinin büyüme oranlarıyla heyecan verdiğini vurguladı.

Bankacılıkta inovasyon ve sürdürülebilir büyümenin finansmanı hakkında konuşan Prof. Shiller, başka ülkeler gibi Türkiye’de de ekonomik büyüme programı çerçevesinde finans kurum ve kuruluşlarının daha fazla yaygınlaşması ve gelişmesine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

SAHİLLER EKONOMİNİN BİRİNCİ AYAĞI

Shiller, “Yaygınlaşma, finansal kurum ve kuruluşların demokratikleşmesi ve insanileşmesini ve toplumun daha geniş kesimlerine erişebilmesini gerektirir” dedi. Modern finansın, gelişmekte olan ülkelerde onlarca yıldır görülen hızlı ekonomik büyümenin birinci ayağı olduğunu ifade eden Shiller şöyle devam etti:“Finans sektöründe kullanılan teknoloji çok güçlü. Finansın konuları, farklı ekonomik amaçların gerçekleşmesine destek vermek, ekonominin aktörlerini teşvik etmek, kaynak sağlamak ve gerçekleşmesi onlarca yıl alan faaliyetlerin sürdürülebilir olmasını sağlamaktır.” Bir süre sonra ulusal sınırların kalkacağını ileri süren Shiller, insanların kazançlarının bir bölümünü yardımlara ayırması gerektiğinin altını çizdi." dedi.

ENDEKSİNİ FED DE TAKİP EDİYOR

Shiller, ABD’de konut alanındaki en önemli göstergelerden S&P Case-Shiller Konut Fiyat Endeksi’nin kurucularından. Endeks, Shiller, Karl E. Case ve Allan Weiss tarafından 1980’li yılların başında kuruldu. 2002’den beri Standard ve Poor’s tarafından yürütülen endeks ABD’nin konut fiyatlarındaki hareketleri aylık olarak raporluyor. Tekrar satış metodunu kullanan endeks oluşan fiyat farklılıklarını baz alıyor. Endeksle ABD’nin 10 metropolü ile 20 önde gelen bölgesinde konut fiyatları hesaplanıyor. FED’in de takip ettiği endeks ülkenin ekonomik durumu hakkında bilgi veren önemli göstergelerden biri.

"ATATÜRK BENİ ÇOK ETKİLEDİ"

Shiller’in bankacılıkta inovasyonun önem anlatırken Atatürk’e vurgu yapması dikkat çekti. Atatürk’ün Türkiye’nin modernleşmesinde büyük rol oynadığının altını çizen Shiller, “Atatürk beni çok etkiledi. Atatürk ve Fukuzava’nın ortak yanları çok fazla. Fukuzava da modern fikirlerin Japonya’nın dışından geleceğini söyledi. Onun sayesinde Japonya dış dünya ile birleşti” dedi.

"OBAMA FED BAŞKANI’NI ELEŞTİRMEZ"

Gazetecilerin, Başbakan Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı’na faiz konusundaki eleştirilerinin sorulması üzerine ise Shiller şöyle konuştu:“Tartışmayı duydum. Başbakan Erdoğan’ın ekonomist olduğunu bilmiyordum. ABD’de Başkan Obama, faiz oranlarının kendi işi olmadığını bilir ve FED’i eleştirmez. Ben Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinde, Merkez Bankası’nın bağımsızlığının başarı hikâyesinin bir parçası olduğunu düşünüyorum.”

Balonlaşmaya en yakın aday İstanbul değil Gaziantep.

konut_45.jpg