BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,77
ALTIN 2.508,61

Konuşmadan önce kantona dikkat!

İsviçre konfederasyon başkanı ve aynı zamanda maliye bakanı olan Eveline Widmer- Schlumpf, Cenevre basın kulübünde yabancı gazetecilere konferans verdi.

Ermeni soykırımı reddi hangi Kantonlarda yasak

İsviçre konfederasyon başkanı ve aynı zamanda maliye bakanı olan Eveline Widmer- Schlumpf, Cenevre basın kulübünde yabancı gazetecilere konferans verdi.

İsviçre'de son günlerin en önemli olayının, İsviçre Merkez Bankası başkan yardımcısı Philippe Hildebrand'ın istifası olduğunu söyleyen Schlumpf, ''korkulacak bir şey yok, yerine gelecek arkadaşlarımız vardır'' dedi.

Yabancılar yasasına olumlu değişiklikler getirilmesinin 2012 planlarının arasında olduğunu söyleyen Schlumpf, ''uyumu güncel hale getirip bu konuda daha fazla bütçe ayrılması söz konusu olacak'' dedi.

Dünyanın içinde bulunduğu krizden İsviçre ekonomisinin çok fazla etkilendiğini, işsizliğin büyük bir sorun olduğunu, İsviçre Frangının fazla değerlenmesinin ekonomiyi zorladığını, Frangı makul seviyeye getirmek için çalışmalara başlandığını da ekledi.

''Ülkemizde bizimle birlikte yaşayan yabancıların ülkeye uyumunu sağlamak için daha fazla yatırım yapılacak'' diyen Schlumpf, ''2012 yılının bizim ve dünya için pek kolay geçeceğini söyleyemem'' dedi.

Sözde Ermeni soykırımı inkar yasasıyla ilgili olarak DHA'nın sorusunu yanıtlayan başkan, ''Ermeni soykırımı inkarı bizim ülkemizin bazı Kantonlarında yasaktır, ancak bu ulusal bir karar değildir. Bu kararlar Kantonları ve onların yöneticilerini bağlar'' dedi.

Schlumpf'un yabancılar yasasında söyledikleri ne kadar gerçekleşecek, söylediği gibi uyum için yatırım yapılacak mı, yapılacaksa ne tür bir entegrasyon planı uygulanacak, emelleri yabancıların uyumuna destek olmak mı yoksa lider partinin yabancıların üstünden yaptığı politika paralelinde yabancıları göçe mi zorlamak bunları gerçekten 2012 de göreceğiz.

Yine başkanın söylediği gibi, ekonomik krizden Avrupa çok etkilendi ve 2012 Mart ayı itibariyle Avrupa'da gelecek büyük bir kriz söylentileri fazlasıyla dolaşmakta. Bu kriz ortamında ülkedeki yabancılara tutumları gerçekten olumlu bir süreç mi olacak, bunu bende merak ediyorum.

DHA'nın sorduğu soruya başkanın verdiği cevapsa tam bir muamma. ''Ermeni soykırımı inkar yasası bazı Kantonlarda yasaktır ama bu bir ulusal karar değildir'' diyor. Ulusal bir karar olmadığını söylüyor ama ülkede Ermeni soykırımı reddinin cezası belli. Soykırımı reddeden cezaevine gönderiliyor. Hangi Kantonlarda Ermeni soykırımı reddi yasakmış, hangilerinde değilmiş ben bunu bilmek istiyorum.

DHA bu cevap karşısında bu soruyu başkana neden sormadı, ortada bölük pörçük alınmış bir karar mı vardır, bunları bilelim ki, ağzımızdan laf çıkmadan ilk önce hangi Kantondayız ona dikkat edelim (!)