BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.492,17

Konsantrasyonumuzu artırmak için pratik öneriler

Aklınıza gelen istenmeyen düşüncelerle savaşmayın. Çünkü onları daha baskın hale getirirsiniz. Ertelemek, en etkili ve pratik yoldur.

Son Samuray filmini seyrettiniz mi?

Filmdeki bir sahne, konsantrasyonu anlatmak için çok güzel bir örnek.

O sahnede kılıç ustası, Tom Cruse'a, kılıç kullanmayı öğretiyor ve her defasına Tom yeniliyor.

Kılıç ustası ile Tom arasında şöyle bir konuşma geçiyor. (Konuşmadaki çeviriyi aynen aktarıyorum.)

Kılıç ustası:

- Çok fazla düşünce.

Tom:

- Çok fazla düşünce mi?

Kılıç ustası:

- Evet, düşünce kılıç, düşünce izleyenler, düşünce düşman. Çok fazla düşünce. Hiç düşünce…

Dövüş sahnesi devam eder. Tom yine yenilir. Ama sonunda kendini toparlar, rahatlar ve zihnindeki düşünceleri siler. Her şeyi zihninde yavaşlatır ve kendini sadece kılıç kullanmaya odaklar.

Ve bu sefer rakibiyle berabere kalır. Bu sahne, gerçekten etkileyici bir sinema diliyle çok güzel anlatılır.

Konsantrasyonumuzu artırmak için pratik öneriler

Hangi işi yapıyorsanız yapın, mümkün olduğunca daha fazla “duyunuzu” kullanın. Yani o işi, mümkün olduğu kadar hem görsel, hem işitsel, hem de dokunsal olarak yapmaya çalışın.

Mutlaka uygun dinlenme araları verin. İyi dinlenirseniz iyi odaklanırsınız.

Dinlenme aralarınızı, çalışma masanızda ya da ortamınızda vermeyin. Kalkın, temiz hava alın, konsantrasyonunuzu, enerjinizi tazeleyin.

Dinlenme aralarınızda zihninizi yine aynı işle meşgul etmeyin. Çalıştığınız konudan farkı konularla meşgul olun. Dinlenmek, bilinç değişimi demektir. Müzik bu konuda en etkili araçtır. Kendinize ait dinlenme tarzınızı tespit edin.

Molalarınızın bir kaçışa dönüşmemesi için sınır koyun. Cep telefonu, tv gibi çeldiricilerden uzak durun.

İş yaparken, ders çalışırken, kitap okurken aklınıza gelen, istenmeyen düşünceleri çalışmanızın bitimine ya da uygun bir zamana erteleyin.

O anda aklımıza yapmamız gereken bir iş geldiğinde, bir yere not alın ve erteleyin.

Çalışmanızı bölen düşünceleri, erteledikten sonra kendinizi “Şimidi ……. yapıyorum.” diye uyararak, “şimdiye ve buraya getirin.” Bu uygulama, özellikle, zaman ve stres baskısı olduğu durumlarda en hızlı ve etkili işe yarayan çözüm olabilir.

Aklınıza gelen istenmeyen düşüncelerle savaşmayın. Çünkü onları daha baskın hale getirirsiniz. Ertelemek, en etkili ve pratik yoldur. Ayrıca belki çoğu, ertelediğiniz saatte aklınıza bile gelmeyecektir.

Çalışma esnasında bol bol su için. Su, zihninizi diri tutar.

Konsantrasyon için Omega 3 vitamin desteği alabilir ya da Omega 3 zengini balık yiyebilirsiniz.

Özel konsantrasyon müziklerinden faydalanabilirisiniz. Biyoritmik Largo müzikleri bu konuda işinize yarayabilir. 

Uyku, kosantrasyonun anahtarıdır. Mutlaka yeterince uyku uyuyun, uyku düzenine ve kalitesine dikkat edin. Yeterince sürede ve kaliteli uyku almadığınızda, konsantrasyonunuz hep dağınık olur, toparlamakta zorlanırsınız.

İş, okul, ders dışında kendinize ayıracağınız zamanı kaliteli kullanın. Kendi bedensel dinlenmenizin yanında zihinsel dinlenme tarzınızı tespit edip ona göre dinlenin.

Zihninizde karmaşa oluşturan düşünceleri, önem ve zaman sırasına göre netleştirin.

Konsantrasyonu Güçlendirme Alıştırması

Konsantrasyon geneli silip bir noktaya dikkati, enerjiyi ve düşünceyi toplamaktır.

Şimdi, beyaz, çizgisiz bir dosya kâğıdının tam ortasına kalemle bir nokta oluşturun ve yaklaşık iki metre uzağınızda bir yere tam göz hizanıza gelecek şekilde yapıştırın.

Bu noktanın tam karşısına geçip her şeyi silerek, sadece o noktaya odaklanın. Sadece o noktayı düşünün.

Noktanın tam karşınızda olmasına dikkat edin. Çünkü nokta göz hizanızdan yüksekte ise belli bir süre sonra fizyolojik olarak göz kapaklarınızda karşı konulmaz bir ağırlık hissedersiniz ve uykunuz gelir. Bu nedenle nokta tam karşınızda olmalı.

Bu noktaya mümkün olduğu kadar uzun süre bakmaya ve sadece bu noktaya odaklanmaya, yoğunlaşmaya ve bu noktayı düşünmeye çalışın.

Bu, ortalama 3-5 dakika sürebilir.

Bu odaklanma çalışmasını yaparken kaslarınızı serbest bırakın ve burundan derin nefes alarak, biraz içerinizde tutun ve ağzınızdan yavaşça verin.

Bu uygulamayı günde 2-3 defa yapın, belli bir süre sonra, konsantrasyonunuzun güçlendiğini ve keskinleştiğini hissedeceksiniz.

Terörle kan bağı olan herkese lanet olsun!


Ankara Kızılay’daki patlamada, hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum. Yaralı olan kardeşlerimize acil şifalar temenni ediyorum.

Teröre destek veren, bu alçak saldırıdan dolayı sevinen, sahte gözyaşları döken, terörle kan bağı olan herkese lanet olsun.

Bu saldırı, bizim bin yıllık kardeşliğimize ve biriliğimize yapılmış bir saldırıdır.

Bunu yapan hainler, Türk’ün de Kürt’ün de düşmanıdır.

Bu saldırıyı yapanları dolaylı ya da dolaysız destekleyenlere soruyorum: Sizin çocuğunuzun canlı bomba olmasını ister miydiniz? Olsaydı ne yapardınız?

Kendi çocukları, lüks mekanlarda, plazalarda, rezistanslarda keyif çatarken başkalarının çocukları üzerinden sahte kahramanlıklar yapmak, sadece “kuklalara” ait bir özelliktir.

Değerli dostlar, şimdi bütün görüş farklılıklarını bir kenara bırakıp, Türkiye’nin tarafında olma vaktidir.

Birliğimizi, kardeşliğimizi pekiştirme zamanıdır.

Sağduyu zamanıdır.

Türkiye’nin tarafında mısın, değil misin?

Bunu ortaya koyma zamanıdır.

Çünkü Türkiye, son kaledir.

Ve başka Türkiye yok.