BIST 9.687
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.505,75
HABER /  EKONOMİ

Konkordato ilan eden şirket sayısı arttı Bakan Pekcan açıkladı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ekonomi gündemine dair açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin ihracat rekoru kırdığını dile getiren Pekcan, konkordato ilan eden firma sayısını açıkladı. Ayırıca Türkiye'ye tanınan İran'a yönelik muafiyet süresinin de uzatılacağını düşündüğünü belirtti.

Abone ol

Bakan Ruhsar Pekcan, katılığı NTV'de ekonomi gündemini değerlendirdi. İhracatta yıl sonu beklentilerinin yüzde 75 seviyesinde olduğunu belirten Pekcan, Kasım ayında 168 milyar dolarla ihracat rekoru kırdıklarını söyledi.

Dış ticaret açığının azalarak devam etmesini ümit ettiklerini dile getiren Pekcan'nın açıklamaları şöyle:

"Bizi en fazla etkileyecek olan Avrupa topluluğundaki büyüme yavaşlamasıdır. Yüzde 50’den fazla ihracatımızı AB’ye yapıyoruz. Her türlü olasılığı değerlendirmek zorundayız. İran ile ilgili alınan her karar Türkiye’yi ve bölgemizi ilgilendirir. Ayakları yere basan politikalar üretmeye çalışıyoruz.

İKİ DAVA KAZANDIK
Biz aslında siyasi gelişmelerden ticari ve ekonomik olarak etkilendik. Bu bir gerçek. Etkilenmemek için her zaman diyaloglarımızı açık tuttuk. Ama hemen hemen her ülkeye  vergiler getirildi. Son zamanlarda yaptığımız gelişmelerle bu konuda olumlu gelişmeler olduğunu görüyoruz. Son üç ayda Dünya Ticaret Örgütü’nde iki tane dava kazandık demir çelik konusunda. Yaşanan gelişmelerin olumlu sinyaller verdiğini söyleyebilirim.

YAPTIRIM MUAFİYETİ NE OLACAK?
Türkiye İran ile sınır komşusu. İran’a yapılan her yaptırım en fazla Türkiye’yi etkiler. Bizim enerji güvenliğimiz için çok önemli. Türkiye muafiyet verilen 8 ülkeden biri. Ama biz bu muafiyetin uzatılacağını düşünüyoruz. İran küçülme trendine girdi. Bu da bizim ihracatımızı etkiledi.

54 BİN ŞİKAYET GELDİ
Serbest piyasa ekonomisine inan bir insanım. Dengenin korunmasını sağlamak uysala vazifemiz. Ticaret Bakanlığı olarak arkadaşlarımız bu işi çok hassas götürdüler. Tüketici hattına 54 bine yakın şikayet geldi. Yerinde tespit yapıp yazılı savunma istedik. 81 bin ürün denetlendi. 1800 üründe fahiş fiyat artışı tespit edildi.

979 FİRMADAN KONKORDATO TALEBİ
Konkordato Adalet Bakanlığı’nın konusu. Devam eden bir süreç, rakamlar da değişiyor. Bu pazartesi itibari ile 979 firma olmuş. Konkordato ile ilgili yeni bir düzenleme var. Hem alıcıyı hem de borçlu firmayı koruyan bir mekanizma olması yönünde ciddi bir çalışma yapıldı.