BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,12
HABER /  SEÇİM

Konda anketten 2015 Genel Seçim kehaneti

İsabetli tahminleri ile bilinen Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır 2015 Genel Seçimlerinde partilerin kaç milletvekili çıkarabileceğini açıkladı. İşte Konda anket verilerine göre tablo.

Abone ol

KONDA araştırma şirketinin 7 Haziran 2015 genel seçimlerine ilişkin anketinde HDP sürprizi yer alıyor. Konda Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır 'ın iddiasına göre HDP barajı geçebilir bunun için 'batıdaki Türkleri ikna etmesi gerekiyor.' AK Parti'nin Anayasa değişikliği için 400 milletvekili çıkarma isteği ise Konda araştırmasına göre hayal gibi görünüyor.

EL Cezire'den İrfan Bozan'a son anket araştırmalarını yorumlayan KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, genel seçimlere ilişkin yanıtı en çok aranan soruların başında gelen 'HDP barajı aşar mı?' sorusunun cevabını verdi. Bekir Ağırdır'ın tahmini şöyle;

-"(HDP) Geçebilir gibi görünüyor. Direkte diyelim. Top direğe vurduğunda kalenin içine de düşebilir, sekebilir de. HDP için en azından geleneksel oy oranında değil, üzerinde diyebiliriz. Kesin geçiyor demek için erken."

HDP BARAJI GEÇMESİ İÇİN 100 BİN OY LAZIM

-Soğukkanlı bir analiz yaparsak, HDP’nin barajı geçip geçememesi 4 farklı meseleye bağlı. Bir tanesi matematik mesele. Bir matematik gerçeklik var: HDP’nin oyları bölgesel yoğunlaşmadan geliyor. Bölgesel yoğunlaşma olduğu zaman mesela HDP bir ilde oyunu 3 bin, 5 bin veya 8 bin artırdığında belki milletvekili sayısı büyüyecek ama o 3 bin 5 bin hadi bilemedin 10 bin oy barajı geçmesine yetmeyecek. HDP’nin barajı geçmesi için batıdan 100 bin, 100 bin oy artırması lazım. HDP’nin barajı geçmesi için metropollerde oyunu ciddi bir biçimde artırmış olması gerekiyor. Milletvekili sayısını artırması için de Güneydoğu’da oyunu artırması lazım.

HDP'YE TÜRK OYU LAZIM
-HDP’nin barajı geçmek için Türklerin oyuna ihtiyacı var. 3,5 milyon Kürt, Ak Parti’ye 2,5 milyon Kürt HDP’ye oy veriyor. Ben dengenin çok radikal bir şekilde değişeceğini beklemiyorum.(...) HDP’nin barajı geçebilmesinin yolu Batı’dan Türklerden alacağı oya bağlı.

HDP BARAJI GEÇERSE KAÇ VEKİL ÇIKARIR?

-HDP barajı geçerse yüzde 10-11 aralığında kalırsa 52-53 milletvekili çıkarır.

AK PARTİ NE KADAR MİLLETVEKİLİ ÇIKARABİLİR?
AK Parti’nin iktidar çoğunluğu sorunu yaşayıp yaşamayacağı biraz da kendi oy oranına bağlı. Eğer yüzde 42-45 aralığında kalırsa 276’yı bulur ama yüzde 41’in altına inerse 276’nın altına düşer.

-400 milletvekili gerçekçi bir rakam değil. 400 olabilmesi için AKP’nin yüzde 65’i bulması lazım ki böyle bir ihtimal yok.

MHP NE KADAR OY ALIR?

-MHP, düzenli ve istikrarlı bir biçimde belli bir oy aralığında yüzde 13-15 bandında duruyor. Oradan çok radikal düşüş de yükseliş de yaşamıyor. Dillerine ve arayışlarına da bakılınca radikal bir zıplamayı kendilerinin de hedeflemedikleri anlaşılıyor.

CHP BELİRSİZ

-Benim gördüğüm kadarı ile AK Parti’nin ve HDP’nin üç aşağı beş yukarı muhtemelen zihinlerde, müsvette kâğıtlarda aday listelerinin büyük oranda hazır olduğunu sanıyorum. En azından kampanyadaki temel hedeflerinin ne olduğunu belirlediklerini düşünüyorum. Halbuki CHP ve MHP’nin kampanyalarını dahi kimin yapacağı kimin yürütceği belli değil. Yani bu tür radikal değişiklikler olması için öncesinden hazırlığın yapılıyor, partinin buna inanıyor olması lazım. Bu iki partide böyle bir belirti görmüyorum. AKP ve HDP daha ciddi çalışıyor. AKP ve HDP’de komisyonlar, gönüllülerin isimleri kampanyanın fiili sorumluluğunu taşıyacak şirketlerin ilişki kurulacak insanları üç aşağı beş yukarı belli. MHP ve CHP, AKP ve HDP’ye göre yavaş.