BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,93
ALTIN 2.427,35
HABER /  GÜNCEL

Komşuya 1 milyar dolar ödenecek!

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ve Azerbaycan’ın doğalgazın yeni fiyatı konusunda prensipte anlaştıklarını açıkladı...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Azerbaycan’ın aylardır yürütülen görüşmeler sonunda doğalgazın yeni fiyatı konusunda prensipte anlaştıklarını belirterek, Türkiye’nin Nisan 2008’den başlayarak gazda fiyat farkını geriye doğru ödeyeceğini anımsattı. Yıldız, “Azerbaycan’a ödemede nakit durumu müsait” diye konuştu.

TRANSİT TAŞIMADA DA ANLAŞMA OLACAK

Bakan Yıldız, Ankara’da gerçekleştirilen “2010 Türkiye Enerji” zirvesinde sorularıyanıtladı. Yıldız, Türkiye’nin Azerbaycan’la üç konuda müzakere yaptığını belirterek, “Şahdeniz 1’den alınan  doğalgazın yeni fiyatı, Şahdeniz 2’den Türkiye’nin alacağı gazın fiyatı ve miktarı ile transit taşıma ücretleriyle ilgili prensipte anlaşmaya vardık” dedi. Türkiye, Azerbaycan’dan aldığı her 1000 metreküp doğalgaz için 120 dolar ödüyordu. Nisan 2008’den geçerli olmak üzere fiyat artacak. Türkiye, eski fiyat ile yeni fiyat arasındaki farkı, Nisan 2008’den geçerli olmak üzere ödeyecek. Yıldız, Azerbaycan’la prensipte anlaşmaya varılan konulara ilişkin protokolün gelecek ay imzalanacağını belirterek, “Önümüzdeki ay Bakü’de nihai anlaşmayı imzalamayı planlıyoruz.Yeni fiyat Nisan 2008’den itibaren geçerli olacak” dedi.

Azerbaycan’la imzalanacak protokolün, Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi kadar stratejik olduğunu kaydeden Bakan Yıldız “Azerbaycan’la anlaşmış olmamızın bu yönü ile de çok fazla bir değeri var’’ dedi.

Fatura 1 milyar doları bulacak

Türkiye, Azerbaycan’dan 2008’de 4.8 milyar metreküp, 2009’da ise  4.9 milyar metreküp gaz aldı. Bu sırada ödeme 120 dolardan yapıldı. Kulislerde yeni fiyatın 220 dolar olduğu ve geriye dönük faturanın 1 milyar doları bulacağı konuşuluyor.

Gazete Habertürk