BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 35,00
ALTIN 2.426,54
HABER /  DÜNYA

Komşumuz IŞİD oldu işte olay Suriye haritası

Suriye'nin ortaya çıkan son haritası şoke edici. Ülkenin yarısı IŞİD'in olurken Türkiye'nin de komşusu durumuna geldi. İşte Suriye'nin son haritası.

Abone ol

Muhaliflerin kurduğu Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, son olarak antik Palmira ve modern Tedmur kentlerini alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün ülkenin yarısından çoğunu ele geçirdiğini açıkladı.

Örgütten yapılan açıklamaya göre dün geceki çatışmalarda 100'den fazla Suriye askeri öldü.

Suriye İnsan hakları Gözlemevi, IŞİD’in tüm kenti ele geçirdiğini duyururken, Al Jazeera muhabiri, bir haftadır devam eden çatışmaların ardından IŞİD’in Palmira'daki hapishane, Hastane ve havaalanını da ele geçirdiğini ifade etti. Suriye Devlet Televizyonu da rejime bağlı askerlerin şiddetli çatışmalar sonrası kentten çekildiğini, sivillerin de tahliye edildiğini duyurdu.

İŞTE SURİYE'NİN SON HARİTASI
IŞİD komşu ülke Suriye'nin yarısını ele geçirirken ülkenin haritası da şoke eden bir şekilde değişti. İşte Suriye haritasının son hali.
işid-suriye-haritasi.jpg

DÜNYA MİRASINI ELE GEÇİRDİ
IŞİD militanlarının BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Palmyra kentinde, tarihi kalıntıların bulunduğu bölgeye girdiği bildiriliyor.

Militanların Palmira'yı tahrip etmelerinden kaygı duyuluyor. IŞİD militanları, daha önce Irak'ta aralarında Hatra ve Nimrud’un da bulunduğu antik kentleri yağmalayarak yıkmıştı. UNESCO Başkanı Irina Bokova da gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyledi. Bokova, "Savaş Ortadoğu'nun en önemli kentlerinden birini ve sivil nüfusunu tehdit ediyor" dedi.

PALMİRA NEDEN ÖNEMLİ?
palmira-neden-önemli.jpg
Palmira ve Tedmur, Suriye'nin doğusundaki Der-ez-Zor kentiyle başkent Şam arasında stratejik bir noktada yer alıyor. Palmira, zengin gaz yataklarının bulunduğu bölgeye de yakın. Palmira'daki yüzlerce heykel daha önce güvenli bölgelere taşınmış, fakat antik kalıntılar için herhangi bir şey yapılamamıştı.

Suriye Eski Eserler Müdürü Mamun Abdülkerim, "Bu bütün dünyanın savaşıdır" diyerek ABD öncülüğündeki askeri koalisyona, IŞİD'in antik kenti yıkmasını engelleme çağrısı yaptı.

ÇÖLÜN GELİNİ PALMİRA'NIN HİKAYESİ
palmira-.jpg
Suriyeliler Irak Şam İslam Devleti (IŞID) örgütünün ele geçirdiği Palmyra'ya, diğer adıyla Tedmur'e "Çölün Gelini" der.

Palmyra, Romalılar ile Persleri birbirine kırdıran, ordunun başında savaşa çıkan Kraliçe Zenobia ile meşhurdur. Halen Suriye'nin başkenti olan Şam'dan gidenler, önce griye çalan kıraç araziden geçerek sapsarı çölün içinde yükselen Palmira'ya ulaşır.

Çölün içinde vaha olan Palmyra tarihte de su kaynakları ile bilinen ve zamanla ticaret kervanlarının yolu üzerindeki en önemli merkezlerden biri haline gelmiş. Üst üste birçok medeniyetten kalıntıların olduğu Palmyra'da tek tanrılı dinler öncesi pagan inançlarından kalma yapılar da bulunuyor.Ancak Palmyra'nın altın çağına Kraliçe Zenobia döneminde ulaştığı söylenir. Suriye'de birçok efsaneye konu olan Zenobia, refahın ve mücadelenin sembolü.

KRALİÇE ZENOBİA KİMDİR?
Mısır kraliçelerinin soyundan geldiği anlatılan Zenobia, iyi yetişmiş ve kocasının bir suikastla öldürülmesinden sonra tahta geçmiş.

Palmyra'da konaklayan kervanlara Akdeniz kıyısına kadar refakat ve güvenlik de sağlanan Zenobia döneminde, kentin kapılarına ticarette ve şehir içinde uyulması gereken kuralların olduğu yazılar asılırmış.

palmira-antik-kenti.jpgPalmyra Krallığı ile yetinmeyen Zenobia topraklarını genişletmek için ordusuyla fetihlere çıkmış ve dönemin en güçlüsü olan Roma İmparatorluğu için tehdit olacak kadar ilerlemiş. Zenobia, Romalılar ile de savaşmış ve yenmiş ancak güçlü ordusuna ve diplomasi yeteneğine rağmen, kendisinin de krallığının da sonunu getiren büyük bir yenilgi yaşamış.

Ancak Suriye'de anlatılan efsaneler ve ayaklanma öncesi yılda birkaç kez sahnelenen Zenobia müzikallerinde, dans gösterilerinde kraliçenin yenilgisinden çok ülkesine getirdiği refah, ordusuyla sefere gidecek kadar iyi olan savaşçı yönü ve diplomasi yeteneği konu alınır.

Palmyra'ya daha sonra birçok kral, kraliçe hükmetse de Palmyra Zenobia'nın kenti olarak bilinir. Romalılar, Kraliçe Zenobia'yı yenmekle yetinmez sarayını da yerle bir eder. Savaştan önce sarayın nerede olduğunu bulmak için araştırmalar yapılıyordu.

PALMİRA'NIN ROMALILAR DÖNEMİ

palmira.jpgAntik tiyatro, yüksek sütunlu yollar, akademi, hamam, aile mezarlığı olarak kullanılan birkaç katlı kuleler Romalılar döneminde inşa edilir. Kentteki antik kalıntılar birkaç kilometrekarelik bir alana yayılmış durumda.

Yer üstündeki kalıntıların çöl kumuna batmadan ayakta durabilen kısım olduğu ancak kumun altında kalan ve yine kum nedeniyle arkeolojik kazıların çok zor olduğu söylenir. Antik kent ile yerleşimin olduğu Tedmur kent merkezi iç içe. Antik kentin devamındaki müzede mumyalar ve tarihin ilk dokuma örnekleri olan kumaş parçaları, heykeller, lahitler sergileniyordu.

SELAHADDİN KALESİpalmyra-tarihi.jpg

Antik kalıntılar kadar şehre tepeden bakan ve Eyyubi hanedanının kurucusu olup 1187'de Hıttin Muharebesi ile Kudüs'ü Haçlı kuvvetlerinden alan Selahaddin Eyyübi'nin de bir süre kaldığı rivayet edilen Selahaddin kalesi de, Palmyra'nın sembollerinden.

UNESCO dünya mirası listesindeki kentin Suriye ordusu ile IŞİD arasındaki çatışmalarda ne kadar zarar gördüğü bilinmiyor.paylmyra.jpg

Medeniyet tarihi açısından kalıntıları ve geçmişi ile çok önemli olan Palmyra Suriye'nin en önemli turistik bölgelerinden biriydi. Bunun yanısıra doğalgaz yataklarına açılan Palmyra'nın IŞİD'in elinde olması Humus kentini de baskı altına alan bir tehdit yaratıyor.