BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Komisyonda İmralı tutanakları tartışması

İmralı görüşmesi, yeni anayasa yazımında tartışma konusu oldu.

Abone ol

İmralı görüşmesi, yeni anayasa yazımında tartışma konusu oldu. CHP Milletvekili Attila Kart süreci eleştirirken BDP'li Sırrı Süreyya Önder ''Perde arkasında olan biten yok. Mektupta sözü edilen hususlar, kamusal alana taşınacaktır'' diye konuştu.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı.

CHP Konya Milletvekili Attila Kart, toplantıda maddelerin görüşülmesine başlamadan söz alarak, Önder'in, ''yoğun mesaiden sonra'' komisyon çalışmalarına zaman ayırdığını belirterek, ''Umarım bizi de bilgilendirirsiniz'' dedi.

Kart, İmralı görüşmeleriyle ilgili olarak, '' AK Parti ile BDP'nin ayrıca görüşmeler yaptığını, bu görüşmelerde İmralı dinamiğinin işlediğini'' belirterek, Türkiye'nin çıkarlarına aykırı olmamak, üniter yapının ihlal edilmemesi ve devletini inisiyatifinde sürdürülmesi kaydıyla görüşmelerin olabileceğini söyledi.

Görüşmeler konusunda kendilerinin bilgilendirilmesi gerektiğini savunan Kart, ''Başkanlık sistemi üzerine bir çalışmaya odaklandığı görülüyor. CHP olarak kaygımız; İmralı'da 14-15 yılda oluşan psikolojinin devlet eliyle manipülasyona dönüşmesi, barışın sağlandığı görüntüsüyle Türkiye'de zaten sınırlı bile olsa nispi demokrasinin Başkanlık sistemi altında diktaya kurban edilmesidir. Bu yönde bir mühendisliğin yapıldığını görüyoruz. Bu anlayışla sürdürülen görüşmelerin toplumsal barış ve demokrasi tesis etmesi mümkün olmayacağı gibi Kürt halkının ve Türkiye kamuoyunun 'bir kez daha yanıltıldık, kandırıldık' söylemine doğru Türkiye'nin götürüldüğünü görüyoruz'' görüşünü ifade etti.

PERDE ARKASINDA OLAN BİTEN YOK

BDP'li Önder, Kart'ın ardından söz alarak, ''Perde arkasında olan biten yok. Mektupta sözü edilen hususlar kamusal alana taşınacaktır. Ortak vatan, ülke bütünlüğünü esas alıyoruz. Başkanlık taslağının tartışılabileceğini biz daha önce de ifade etmiştik'' dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, ''su üstüne yazı yazılacak kadar Anayasa çalışmalarını etkisizleştirecek bir süreç'' yaşandığını ifade etti.

Kart, İmralı'daki görüşmelerin Anayasa çalışmalarının içeriğini ve takvimini yönledireceğini ifade ederek, ''Biz burada bir figür olmayız, olamayız'' dedi.