BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,88
ALTIN 2.433,25
HABER /  GÜNCEL

Kolombiyalı öğrencilerden protesto yürüyüşü

Protestolar, Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'un bir ay sürmesi planlanan eylemlere son verip sınıflara dönmeleri karşılığında önerileri çekeceği yolundaki açıklamasına rağmen düzenlendi.

Abone ol

Kolombiya'da on binlerce öğrenci, hükümetin eğitim reformuna yönelik yeni planlarını protesto yürüyüşü düzenledi.

Sağanak yağmura rağmen 12 ayrı noktadan başlatılan yürüyüşler, başkent Bogota'nın merkezinde birleşti.

Öğrenciler, bu planların nihayetinde eğitimin kısmen özelleştirilmesine varacağını savunuyor.

Protestolar, Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'un bir ay sürmesi planlanan eylemlere son verip sınıflara dönmeleri karşılığında mevcut önerileri çekeceği yolundaki açıklamasına rağmen düzenlendi.

BBC muhabiri James Read'in aktardığına göre ülkenin başka kentlerinde de gösteri yürüyüşleri düzenlendi.

Gösteriler barışçı bir havada geçerken, çok sayıda öğrencinin kostümler giydiği, yüzlerini boyadığı ve polisle şakalaştığı gözlendi.

Kolombiya hükümeti, yapılacak reformların Kolombiya'daki devlet üniversitelerinin ihtiyaç duyduğu fonları sağlayacağını savunuyordu.

Ancak öğrenciler, bunun halkın büyük çoğunluğu için eğitimin paralı hale gelmesi anlamına geldiğini söyleyerek reform planlarına karşı çıkıyor.

Geçen ay ortası yine başkent Bogota'da düzenlenen öğrenci gösterileri sırasında gösteriler sakin başlasa da güvenlik kuvvetleri, bazı grupların kendisine taş atması üzerine göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla karşılık vermiş, Cali şehrinde 19 yaşında bir öğrenci hayatını kaybetmişti.