BIST 9.735
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.433,46
HABER /  GÜNCEL

Kolombiya: Farc görüşmeleri hızlanmalı

Kolombiya hükümetinin Farc'la müzakerelerden sorumlu yetkilisi, örgütle müzakerelerin hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Abone ol

Kolombiya hükümeti baş müzakerecisi, FARC örgütüyle müzakereleri hızlandırmak istediğini söyledi.

Müzakereler için Küba'ya hareket etmeden önce bir açıklama yapan Humberto de la Calle, "Sorumluluğumuzun farkında olarak, ama daha süratle hareket etmeliyiz" dedi.

On yıllardır süren çatışmaları durdurmayı hedefleyen müzakereler, ilk olarak toprak reformu konuları üzerine odaklanıyor.

İsyancı güçlerin tek taraflı ateşkes ilan etmesine rağmen, çatışmalar sürüyor.

Hükümet, isyancıların bu süreyi kullanarak yeniden silahlanmalarını artıracakları gerekçesiyle operasyonlara son vermeyi kabul etmedi.

Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, her iki tarafın da Kasım ayına kadar bir anlaşmaya varmayı hedeflemesi gerektiğini söyledi.

Humberto de la Calle, çatışmaların çözümüyle ilgili olarak gerçekçi bir yaklaşım geliştirdiklerini ve yanlış beklentiler yaratmamaya özen gösterdiklerini söyledi.

İsyancılar, hükümetin koyduğu müzakere takvimini, sorunların son derece karmaşık olduğunu söyleyerek reddetti.

Kolombiya Silahlı Devrimci Güçler (FARC) adına müzakereleri yürüten ekibin başındaki Ivan Marquez, her iki tarafın da "Barışa ulaşmak için ne kadar gerekiyorsa, o kadar çaba göstermeye devam etmesi gerektiğini" söyledi.

Müzakerelerde ele alınacak diğer konular arasında, silahlı çatışmaların sona ermesi, siyasi muhalefet garanti altına alınıp, vatandaşların da sürece dahil edilmesi, uyuşturucu trafiği ve çatışmalardan zarar görenlerin hakları gibi konular da bulunuyor.

Müzakereler, 18 Ocak tarihinde Norveç'te başlamış, bir ay sonra da Küba'da sürdürülmüştü.