BIST 9.557
DOLAR 32,49
EURO 34,58
ALTIN 2.481,35
HABER /  GÜNCEL

Kolombiya ecstacy kullanımını yasallaştırıyor mu?

Adalet Bakanı uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin kullanıcılarının cezalandırılmamasını öngören yasada sentetik uyuşturuculara da yer vereceklerini söyledi.

Abone ol

Kolombiya'da adalet bakanlığı, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullananların cezalandırılmamasını öngören yeni yasaya ecstacy gibi sentetik maddeleri de ekleyeceklerini açıkladı.

Adalet Bakanı Ruth Stella Correa, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bir kararda "kullanıcı" konumundaki kişilerin cezalandırılmamasına hükmettiğini hatırlattı.

Adalet bakanlığının hazırladığı yasa taslağı, eski yasanın yerini alacak şekilde hazırlanıyor; var olan yasa kullanmak için bile olsa uyuşturucu bulunduranların cezalandırılmasını öngörüyor.

Hükümet, bu yeni yasayı uyuşturucu kullanımını azaltmak hedefini taşıyan politikasının bir parçası olarak hazırlıyor.

Hükümet yeni yasayla uyuşturucu ticareti ve ilgili konular hakkında yeni önlemler getiritiyor.

Yasa taslağına eleştiriyle yaklaşanlar sentetik uyuşturucuların dahil edilmesinin, kendi ifadeleriyle "karışıklığı" daha da artıracağını düşünüyor.

Karışıklığın bir boyutu olarak uzmanlar örneğin ecstacy ve metafetaminlerin sentetik uyuşturucu olduğunu kabul ettiklerini söylüyor; kimileri ise buna eroinin de dahil olduğunu belirtiyor.

Hükümet bu yolda hazırlık için bir komisyon oluşturdu. Komisyon hükümetin 10 yıl içinde izlenen politikaları mercek altına aldı.

Eski devlet başkanı Cesar Gaviria'nın da üye olduğu komisyonun sekiz ay içinde rapor hazırlaması öngörülüyor.

Kolombiya'da hükümet baskıcı bir politika izleye geldiği uyuşturucu konusunda Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararlar ertesinde durumda değişiklik oldu.

Adalet bakanının sentetik uyuşturucularla ilgili açıklaması tartışmaları canlandırdı.

Yeni yasanın parlamentoya önümüzdeki birkaç ay için sunulması bekleniyor.