BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,91
HABER /  GÜNCEL

Köln'de onbinlerce kişi Erdoğan'ı protesto etti

Köln'de Başbakan Erdoğan'ın ziyaretini protesto için gerçekleştirilen yürüyüşe onbinlerce kişi katıldı. Gazeteci Hülya Topçu gösteriden izlenimlerini BBC Türkçe için yazdı.

Abone ol

'Köln'de olağanüstü hâl. 15 bin Erdoğan taraftarı, 20 bin Erdoğan karşıtı ve 2 bin polis gösteriler nedeniyle Köln'e geliyor bugün'.

Almanya'nın ünlü Focus dergisinin internet sayfasından duyurduğu bu haber, Köln'de bugünkü havayı çok iyi özetliyordu.

Gerçekten de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti ve karşıt gösteri nedeniyle Köln'de haftalardır hem Belediye, hem de Emniyet yetkilileri hummalı bir hazırlık yürütüyor.

Avrupa'nın dört yanından katılım

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun öncülüğünde Köln'ün şehir merkezinde başlayan yürüyüşe sadece Almanya'nın Köln, Hamburg, Münih gibi farklı kentlerinden değil, Avrupa'nın dört bir yanından katılım oldu.

İsviçre, Avusturya, Belçika, Hollanda ve Fransa başta olmak üzere birçok kentte örgütlü Alevi kuruluşları ve diğer sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar, uzun otobüs yolculuğunun ardından öğle saatlerinde Köln'ün merkezinde Ebertplatz'da toplandı.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Almanya Türk Toplumu, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu, Alman IG Metal Sendikası, Alman Sol Parti, Yeşiller Partisi ve birçok sivil toplum kuruluşu bayrak ve flamalarıyla Ebertplatz'da yerini aldı.

Beklenen rakam 20 bindi ama bu rakamın çok üstündeydi katılım.

Polise göre 45 bin, Alevi Federasyonu'na göre ise 50 binden fazla gösterici Köln'deydi.

Her yaştan göstericiye rastlamak mümkündü: Çocuklu aileler de vardı, emekliler ve öğrenciler de…

Hz. Ali, Mevlana, Atatürk, Kaypakkaya, Hacı Bektaş-ı Veli, Öcalan bayrakları

Alman katılımcılar da yürüyüşte yerlerini almıştı.

Ellerinde taşıdıkları pankart , döviz, bayrak, resim ve fotoğraflar da bir o kadar renkliydi: Hz. Ali, Atatürk, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli'nin resimleri de vardı, PKK lideri Abdullah Öcalan, İbrahim Kaypakkaya, Gezi protestolarında yaşamını yitirenler ya da Berkin Elvan'ın fotoğrafları da.

Yürüyüşün barışçıl bir ortamda geçmesi için yüzlerce polis kortejin önünde ve arkasında eşlik etti göstericilere.

Güvenlik kortejinde görev yapan vatandaşlar ve bazı göstericiler Soma'daki maden kazasında ölen işçileri anmak için üzerinde 'Soma' yazılı baretler taşıdı.

Taşınan dövizlerde ‚Soma ile dayanışma mesajları kadar Gezi protestolarına destek de dikkat çekti.

Ancak dövizlerde yolsuzluk operasyonu, toplumsal olaylara polis müdahalesi ya da hükümet karşıtı ifadeler de ön plandaydı.

Erdoğan istifa sloganları

En çok dikkat çeken dövizler 'Burada TOMA, biber gazı işlemez', 'Sıkıysa sık bakalım' oldu.

En çok atılan sloganlara gelince…"Erdoğan istifa', 'Arena'da (Lanxess) hırsız var', 'Tayyip baksana, kaç kişiyiz saysana', 'Yaşasın halkların kardeşliği', 'Her her Okmeydanı, her yer direniş' sloganları yürüyüşün başından sonuna dek Köln sokaklarında yankılandı.

Saat 13:00'de başlayan yürüyüşte kalabalığın 3. km uzaklıktaki, Aachener Weiher adı verilen yeşil alana ulaşması 16:30'u buldu.

Burada önce Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu yetkilileri söz aldı.

Gezi protestoları sırasında hayatını yitiren Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan anons edildiğinde, kalabalıktan alkış tufanı koptu.

Anne Emsal Atakan heyecandan sadece, 'Yaşasın halkların kardeşliği' cümlesini söyledi ve mikrofonu yöneticilere bıraktı.

Konuşmalarda Almanya da eleştirildi

Ardından söz alan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat konuşmasında, Türkiye'de Aleviler'in dışlandığını, baskı gördüğünü, Almanya'daki Alevilerin ise yıllardır hakları için mücadele ederek, örgütlendiğini ve bu sayede güçlendiklerini, Başbakan Erdoğan'ın bu nedenle Almanya'daki Alevileri hedef aldığını savundu.

Mat, konuşmasında Almanya'yı da eleştirerek, bir süre öncesine kadar Erdoğan hükümetine desteğin büyük olduğunu, Gezi protestolarının ardından Alman kamuoyunun Erdoğan hükümetine bakış açısının değiştiğini kaydetti ve 'Bu bakış açısının değişmesi için Soma'nın olması mı gerekiyordu? Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'a Başbakan Erdoğan'ın saldırması mı gerekiyordu?' dedi.

Mat'ın ardından mitingde konuşma yapan Hırıstiyan Demokrat Birlik Partili federal milletvekili Heribert Hirte Başbakan Erdoğan'a Türkiye'de düşünce, basın ve gösteri düzenleme özgürlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulunurken, Yeşiller Partili federal milletvekili Volker Beck ve Yeşiller Avrupa Parlamentosu milletvekili Rheinhard Bütikhofer ise göstericilere destek mesajları verdi.

Miting saat 18:00 sularında yani Başbakan Erdoğan'ın Ren Nehri'nin diğer yakasındaki Lanxess Arena'daki buluşmaya katıldığı saatlerde sona erdi.