BIST 9.076
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.301,39
HABER /  EKONOMİ

Koca bir köy açık artırmayla satılıyor

Ekonomik kriz yüzünden kamu mülklerini, makam araçlarını açık artırmaya çıkaran İtalya’da bu kez de bütün bir köy satışa sunuldu.

Abone ol

İnternet üzerindeki müzayede sitesi eBay’de başlatılan açık artırmada Calsazio köyündeki 14 ev için toplam 245 bin euro isteniyor.

Ülkenin kuzeyindeki “Gran Paradiso” (Büyük Cennet) milli parkının eteklerinde bulunan Calsazio köyünün karakteristik taş evleri sahipleri tarafından topluca satışa sunuldu. Halen 20 kişinin yaşadığı köydeki evlerin müstakbel sahibinin evleri restore ederek otel ve restorana dönüştürmesi ve turizme açması isteniyor. Köylüler, yatırımsızlık yüzünden harap haldeki evlerin ve köyün bu sayede kurtulmasını umuyor. Tek şartları ise binaların mimari özelliklerinin korunarak yerel geleneklere uygun şekilde restore edilmesi.

Calsazio köyü Gran Paradiso milli parkının eteklerinde ve aynı zamanda da Torino kentine 50 km mesafede. Köylüler, köyün bu özelliklerini öne çıkararak müşteri çekmeye çalışıyor.

Köyün satış ve restorasyon işlemleri, İtalya Ulusal Dağ Komünleri Birliği’nin (UNCEM) denetiminde yapılacak. UNCEM yetkilileri, Calsazio köyünün milli parka yakınlığı sebebiyle satış ve restorasyon işleminin özel önem taşıdığını, yerel geleneklere uygun olmayan restorasyon çalışmalarına izin vermeyeceklerini vurguladı. UNCEM’den yapılan açıklamada “İsteğimiz, terk edilmiş halde olan dağ köylerinin bu yolla yeniden hayata döndürülmesi” denildi.

İtalyan hükümeti tasarruf tedbirleri kapsamında geçen Nisan ayında bazı kamu mülklerini de satışa çıkarmıştı. Ancak aralarında Venedik yakınlarındaki Poveglia adası, Taranto’daki bir manastır ve Osmanlı istilalarına karşı yapılan Gradisca d’Isonzo Kalesi’nin de bulunduğu mülklere uygun fiyat veren bir alıcı çıkmamıştı.