BIST 9.680
DOLAR 32,45
EURO 34,48
ALTIN 2.473,55
HABER /  GÜNCEL

Kobani'ye silah yardımının perde arkasına bakın kim var?

ABD havadan YPG'ye silah yardımında bulununca kobani'de dengeler değişti. Silahları gönderen asıl aktörün ise Celal Talabani olduğu iddia ediliyor...

Abone ol

ABD’nin IŞİD kuşatması altındaki Kürt kenti Kobani’ye ilk kez yaptığı silah yardımı konusunda çarpıcı bir ayrıntı ortaya çıktı. Buna göre yardımlar, Irak’ın eski cumhurbaşkanı ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin en önemli siyasi aktörlerinden olan Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği tarafından yapıldı.

‘BARZANİ TEĞİL TALABANİ’

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Kobani’ye silah yardımına ilişkin açıklamasında, söz konusu malzemenin ‘Irak’taki Kürt yetkili birimlerden‘ gönderildiğini belirtmiş ama ayrıntı vermemişti. Diken.com.tr'den İlhan Tanır'ın haberine göre atfın bu şekilde yapılmasının nedeninin, PYD’ye ulaştırılan silah ve muhimmatın Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden değil, Talabani’nin Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden yapılması olduğunu söyledi.

İLK TWITTER'DAN DUYURULDU

Nitekim Talabani’ye yakın Süleymaniye Times gazetesi, hava yardımından saatler önce ve henüz ABD’den bir açıklama yapılmamışken, twitter hesabından KYB Güvenlik Şefi Lahur Talabani’ye atfen, ”Kobani’nin halkı önümüzdeki saatlerde çok mutlu olacak” diye tweet atmıştu. Bu tweet’ten saatler sonra, ABD’nin Kobani’ye ilk kez silah yardımı yaptığı anlaşıldı.

YNK'DEN RESMİ AÇIKLAMA DA GELDİ

YNK (KYB) politbürosu’ndan yapılan yazılı açıklaması ise şöyle:

“Terörle mücadele güçlerimizin aracılıyla 10 günlük bir çalışama sonucu olarak bugün ABD’yle işbirliği içinde saat 02:15’de KYB’nin kendi yardımı olan 24 ton silah ve mühimmat, kobani’ye ulaştırıldı. Umarız KYB’nin YPG savaşçılarına yaptığı yardımlar, Kobani’ye diğer yardımların kapısını açar.”

KDP'DEN İLGİNÇ İTİRAZ!

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Kobani’ye silah ve askeri malzeme gönderdiğini ret ederek,  “Maalesef KYB politbüro’dan yapılan açıklama gerçekleri olduğu gibi yansıtılmıyor” denildi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün Erbil Uluslararası Havalimanı’nda, ABD uçaklarına yüklenen 21 tonluk silah ve mühimmat yardımı, 28 paraşütle Kobani’ye hava sahasından bırakıldı.”

Açıklamada, “KYB bu hassas süreçte bu tür pazarlıklara girmemeli. Sadece KYB değil, bütün Kürdistan halkının kalbi Kobani için atıyor” ifadeleri kullanıldı.