BIST 9.769
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.431,42
HABER /  GÜNCEL

Kobanililere şok! Sınırdışı edildiler!

IŞİD'den kaçarak Türkiye'ye gelen 245 kişiden 63'ü dün gece saat 02.00'de sınırdışı edildi. Kobani'den gelenlerden 182'si de halen YPG'li oldukları gerekçesiyle gözaltında tutuluyor.

Abone ol

Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarından kaçanlardan YPG'li oldukları öne sürülenler yeniden Suriye tarafına gönderiliyor. Kobani'den Türkiye’ye gelen 245 kişiden 63’ü dün gece saat 02.00'de sınırdışı edildi.

HDP ŞIRNAK MİLLETVEKİLİ AÇIKLADI

Radikal'den İdris Emen'in haberine göre, 8 gün boyunca 245 Kobanili’nin Suruç’ta bir spor salonunda fiili olarak gözaltında tutulduğunu ve bunlardan 63’ünün dün gece sınır dışı edildiğini söyleyen HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, "Bu insanlar YPG ile ilişkileri olduğu iddiasıyla 8 gündür gözaltında tutuluyor. Dün bunlardan 63’ü Kobani’ye geri gönderildi. Oysa bunlar IŞİD zulmünden kaçan sivil insanlar. Hâla 182 kişi fiili olarak gözaltında tutuluyor" dedi.

VALİLİĞİN KARARI ŞAŞKINLIK YARATTI

Kobani’den en son ayrılan 245 kişilik bir grubun önce Suruç’ta bir okula yerleştirildiğini, daha sonrada Suruç’ta spor salonuna nakledildiğini söyleyen Sarıyıldız yaşananları şöyle aktardı: "Kobani’den Türkiye’ye gelen 245 kişi fiili olarak Suruç’ta bir spor salonunda 8 gün boyunca gözaltında tutuldu. YPG ile ilişkileri olduğu iddia edildiği için bu kişiler salon dışına çıkamıyordu. Bu insanların serbest bırakılması için valilikle görüştük. Valilik dün bu kişilerin durumunun bakanlar kurulunda görüşüleceğini söyledi. Dün akşam bakanlar kurulu bittikten sonra valilikle tekrar görüştük.

Valilik bu kişilerin sınırdışı edilmesi yönünde bir karar alındığını bize bildirdi. Biz bu kararı şaşkınlıkla karşıladık. Çünkü bu insanlar sivil insanlar. Bu insanlar IŞİD vahşetinden kaçan insanlar. Aralarında yaşlılar ve çocuklarda bulunuyor.’’

IŞİD BİZİ KESSİN DAHA İYİ

Valilikle yapılan anlaşma sonucunda 63 kişinin gönüllü olarak Kobani’ye geri gönderildiğini söyleyen Sarıyıldız sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bu insanlar hakkında bir sürü araştırma yapıldı. Araştırmalar sonucunda bu insanların YPG ile bir ilişkileri olmadığı anlaşılınca bu insanları tekrar geri göndermek istediler. Valilikle tekrar görüştük ancak, valilik her halükarda birilerinin gitmesi gerekiyor dedi. Biz de Kobani’den gelen arkadaşlarla görüştük. Gitmek isteyen varsa gidebilir dedik. Onlar da bu duruma çok öfkelendiler. Hatta, ‘Bu durumu yaşayacağımıza gidelim IŞİD bizi kessin daha iyi. Bu onursuzluğu yaşayacağımıza Kobani’de ölelim’ dediler. Bunlardan gönüllü olan 63 kişi dün gece saat 2:00 civarında Kobani’ye geri döndü. Geri kalan 182 kişi hala spor salonunda gözaltında tutuluyor."