BIST 9.530
DOLAR 32,48
EURO 34,79
ALTIN 2.478,70
HABER /  GÜNCEL

Kobani'den Türkiye'ye 3 günde 60 bin Kürt

Türkiye'nin IŞİD'den kaçanlara sınırları açılmasıyla Kobani'den üç günde 60 bin Suriyeli Kürt ülkeye giriş yaptı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, IŞİD’den kaçanlara sınırların açılmasıyla üç günde 60 bin Suriyeli Kürt’ün geldiğini belirterek "100 bini geçecek göçmen dalgasına dahi her türlü hazırlığımız var." dedi. Kurtulmuş, Türkiye’nin bundan sonra da olacak göçmen dalgalarına karşı hazırlıklı olduğunu söyledi.

KÜRTLERİN SAYISI GİDEREK ARTIYOR

IŞİD’in Kobani’ye saldırıya geçmesi üzerine çatışmalardan kaçan Suriyeli Kürtlerin sayısı üç günde 60 bini aştı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Şu an itibariyle bu bölgeden 30 kilometrelik alanda, 8 ayrı giriş noktasında 60 bin Kürt kardeşimiz Türk topraklarına girmiştir” dedi.

"KARDEŞLİK VAZİFESİNİ YERİNE GETİRİYORUZ"

Kurtulmuş, Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yeni dönemde gerçekleştirilecek çalışmalar kapsamında Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türk İşbirliği Ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve 64 Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle kahvaltılı toplantı yaptı. Toplantı öncesi açıklama yapan Kurtulmuşşunları söyledi: “100 bini geçecek bir yeni göçmen dalgasına dahi Türkiye hazırlıklıydı. Göçmenlerin sınırın hemen ötesinde barındırılması yönünde karar almamıza rağmen, IŞİD 6-7 km yakına gelince Suriye’nin Aynul Arab bölgesi göçmenlerine kapıyı açmak mecburiyetindeydik. Uluslararası platformlarda gelişmiş ülkelerin bakanlarından 5-6 bin mülteciyle başa çıkmakta zorlandıklarının hikayelerini dinliyoruz. Türkiye, bir gecede 60 bin kişiyi ağırlamanın onurunu yaşıyor. 1,5 milyona yakın Suriyeli Türkiye’de göçmen durumunda. Ekonomik ve sosyal bir yük getirdiğini biliyoruz ama kardeşlik vazifesini yerine getiriyoruz."

4 MİLYAR DOLAR YARDIM

"Biz herhangi birisi Türkiye’den yardım istediği zaman ‘dinin, mezhebin, meşrebin, ırkın, teninin rengi nedir’ diye sormuyoruz. Ezidilerin durumu zaman zaman istismar ediliyor. Kuzey Irak’ta yaklaşık 380 bin Ezidi göçmen durumuna düştü. Şu an itibariyle 30 bin civarında Ezidi Türkiye’de misafir ediliyor. AFAD 2013’te Suriyeli göçmenlere 2,3 milyar lira yardım yaptı. Bu BM standardıyla kıyaslandığında, yemek, su, sivil toplum destekleri de eklendiğinde Türkiye’nin göçmenlere yardımı 4 milyar dolar seviyesinde. Türkiye, dünyadaki göçmenlere yardım bakımından 3. ülkedir."

"HER ŞEY DEVLETİN KONTROLÜNDE"

Öte yandan akşam saatlerinde Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Şanlıurfa Suruç’taki Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu. Göçmenlerle bir süre sohbet eden Kurtulmuş “Millet olarak hamiyetperverliğimizi, komşuluğumuzu, insani duygularımızı en iyi şekilde yerine getiriyoruz. İnsanı yardım ve güvenlik açısından da her türlü önlem alındı. Her şey devletin kontrolü altında.” diye konuştu.

"200 BİN İNSAN ÖLMEYECEKTİ"

Tampon bölge çalışmasıyla ilgili soru üzerinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin başından itibaren hem uçuşa yasak bölge hem de tampon bölge tezini dile getirdiğini ifade ederek, “Eğer başından itibaren BM, ah o da başka bir konu, BM’nin ne işe yaradığı başka bir konu. BM, Beşşar Esad rejimine destek olmasaydı, Esed ağabeyleri, dayıları vasıtasıyla kendi durumunu garanti etmiş olmasaydı, belki dünya uçuşa yasak bölge ilan etseydi, bu kadar çok, 200 bin insan Suriye’de ölmeyecekti” diye konuştu.