BIST 9.140
DOLAR 32,39
EURO 35,05
ALTIN 2.326,93
HABER /  GÜNCEL

Kobani'de son durum o tepeye Kürt karargahı

Kobani'den gelen son dakika haberlere göre Kürtler Mıştenur Tepesine karargah kurdu. Kobani'de son durum IŞİD'in köylere çekildiği yönünde. İşte Kobane haberleri.

Abone ol

KOBANİ 'den gelen son dakika haberlere göre Kürt güçlerinin kritik öneme sahip Mıştenur Tepise'ne karargah kurdu. IŞİD ise Kobane kent merkezinden tamamen çekildi ve köylerde barınıyor. İşte Kobani'de son durum.

Peşmerge Güçleri, IŞİD’den alınmasıyla Kobani Savaşı’nın kaderinin değiştiği Mıştenur Tepesi’nde konuşlanarak, geniş bir alanda hedefleri vuruyor.

Peşmerge Güçleri Komutanı Muslih Zebari, Gulmit köyü ile Seyran Lokantası ve Newroz Düğün Salonu çevresinin kontrol edildiğini ve 4 IŞİD’li cesedinin ellerinde olduğunu söyledi.

kobane-mistenur.jpgZebari, “Bugün Mezrebruş, Minaze, Gire İzahe, Çolbege ve Elpelure köylerindeki örgüt mevzilerini, top ve roketlerle vurduk” dedi.

MIŞTENUR TEPESİ KARARGAH OLDU

Kürt güçleri kritik öneme sahip olan ve savaşın gidişatını değiştiren Mıştenur Tepesine karargah kurdu. Bu karargahtan bölgedeki köyler için operasyon düzenleyen Peşmergeler IŞİD'e karşı üstünlüklerini koruyorlar.

Peşmerge komutanı Zebari, Mıştenur Tepesi’nden Şeran, Hacib, Kikan gibi yakın mesafedeki köylerdeki örgüt varlığını da hedef aldıklarını belirtti.

13 IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ

YPG Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada da, güney cephesindeki Newroz Salonu, Seyran Lokantası ve Gulmit köyüne yapılan operasyonlarda en az 13 IŞİD’linin öldürüldüğü kaydedildi.

kobani-son-hali.jpgAçıklamada, “Güçlerimiz dün gün ve gece boyu sürdürülen operasyonlarda çetelere ait çok sayıda silah ve cephaneye de el koymuştur” denildi.

YPG, çatışmalarda 2 savaşçının şehit düştüğünü de bildirdi.

ABD : KOBANİ'DE SAVAŞ DAHA BİTMEDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, IŞİD'in Kobani'nin merkezinden çıkarılmasının örgütün ilerleyişini durdurduğunu, ancak bunun “önemli bir dönüm noktası” olmadığını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey yetkili, Kobani'nin yaklaşık yüzde 90'ının IŞİD'den temizlendiğini ve örgütün Kobani'nin merkezinden büyük oranda çekildiğini belirtti.

Kobani'de yaşananların örgütün ilerleyişini durduracağını belirten yetkili, buna rağmen atılan adımın IŞİD'le mücadelede önemli bir dönüm noktası olmadığını ileri sürdü.kobane-savaştan-sonra.jpg

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Suriye ve Irak'ta birçok bölgeyi elinde tutan IŞİD’e karşı yürütülen mücadelede, henüz ‘görev tamamlandı’ diyemiyoruz” dedi.

Yetkili ayrıca, Kobani'de savaşan “en iyi” yabancı savaşçıların Çeçenistan, Kanada, Avustralya ve Belçika kökenli olduğunu kaydetti.

Pentagon Sözcüsü Steve Warren ise, "Savaşın bittiğini söylemek için henüz hazır değilim. Savaş devam ediyor. Dost güçler bir ivme kazandı" şeklinde konuştu.

KOBANİ'NİN SON HALİ


Bölgede dört ayı aşkın süredir devam eden çatışmaların ardından Kobani , yıkılan binalar, harabeye dönen mahalleler, çöken altyapı ve hurdaya dönen araçlarla adeta bir hayalet kenti andırıyor.

Yüzlerce havan topunun atıldığı ve ağır silahların kullanıldığı Kobani'de çatışmalardan geriye adeta bir hayalet kent kaldı. Bölgede hasar görmeyen cadde, mahalle veya sokak bulunmuyor. Yıkılan çarşı, hastane, kamu binaları ve iş yerlerinin yerle bir olduğu görülüyor. Harabeye dönen mahalleler, çöken altyapı ile hurdaya dönen araçlara kentin her bölgesinde rastlanıyor. Çatışmaların izlerini taşıyan caddelerde patlamamış askeri mühimmata rastlamak mümkün. Kobani Büyük Camisi ise enkaza dönüşen yapılardan sadece birisi. Minaresi hasar görmesine rağmen ayakta kalan caminin avlu ve içerisi tamamen moloz yığınlarına dönüşmüş halde.