BIST 9.706
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.420,33
HABER /  GÜNCEL

Kobani'de son durum! IŞİD oradan söküldü!

Kobani'de son duruma dair gelen bilgilere göre IŞİD ile YPG, peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu arasında doğu ve güney cephelerinde şiddetli çatışmalar yaşandı. IŞİD güçleri Kaniya Kurda ve Belediye Meydanı bölgelerinden geri çekildi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Kobani'deki IŞİD kuşatması 56. güne girerken şehirde çatışmalar devam ediyor. Dün gece kentin doğu ve güney bölgelerinde yoğun çatışmalar vardı. YPG, IŞİD güçlerinin Kaniya Kurda ve Belediye Meydanı’nda bulunan hedeflerine saldırı düzenledi. Yoğun çatışmaların ardından IŞİD bu bölgelerden geri çekilmek zorunda kaldı.

IŞİD geçtiğimiz hafta düzenlediği saldırıda kent merkezindeki bu iki noktayı almıştı. Bu bölgeler IŞİD ile diğer gruplar arasındaki çatışma hattının sınırının tam üzerinde.

GERİ ÇEKİLİRKEN CAMİYİ HAVAYA UÇURDULAR!

IŞİD'in üssü konumdaki Haci Reşat Camii çevresi de YPG'nin eline geçti. IŞİD geri çekilirken Camiyi havaya uçurdu. Batı bölgesinde ise nispeten sakinlik var. Hafif silahlarla aralıklı çatışmalar yaşanıyor. Koalisyona bağlı savaş uçakları dün gece IŞİD’e ait bazı noktaları vurdu, ancak bugün saldırı olmadı.

kobani_catismalar_1.jpg

IŞİD'İN HAVAN TOPU TÜRKİYE'YE DÜŞTÜ!

Mürşitpınar sınır kapısındaki asker mevzisine yakın bölgeye atılan havan topu nedeniyle her hangi bir can veya yaralanma olmadı. IŞİD özellikle öğlen saatlerinden itibaren Mürşitpınar sınır kapısının bulunduğu bölgeye çok sayıda havan topu attı.

KOALİSYON GÜN İÇİNDE VURDU

Kobani kent merkezinde bulunan bir IŞİD noktası koalisyon uçaklar tarafından vuruldu. Vurulan bölgeden şiddetli patlama sesleri geldi. Patlamanın meydana geldiği yer Kobani Belediye Binası’nın bulunduğu bölge.

30 IŞİD'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ

Kobani'deki son durum hakkında BBC Türkçe servisine bilgi veren Kobani Savunma Bakanı İsmet Şeyh Hesen, kentte dün geceden bu yana şiddetli çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Çatışmaların daha çok Kobani'nin Doğu cephesinde ve Güney cephesinde yaşandığını aktaran Hesen, yaşanan çatışmalarda 30 IŞİD militanının öldürüldüğünü ve Halk Savunma Birlikleri'nden (YPG) altı kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

IŞİD'in bu sabah Tılşehir bölgesine attığı top atışları nedeniyle Kobani'deki iki sivilin yaşamını yitirdiğini ve dört sivil vatandaşın ise yaralandığını dile getiren Hesen, IŞİD'in ilerleyişinin de durdurulduğunu öne sürdü.

KADIN PEŞMERGELER BARZANİ'DEN TALİMAT BEKLİYOR!

Süleymaniye’de hafif ve ağır silah eğitimi alan Kadın Peşmerge Güçleri’nin, Kobani’ye gitmek için Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’den talimat bekledikleri bildirildi.
 
IŞİD’in bölgeye saldırılarında, Kürdistan Peşmerge Güçleri’nin yanı sıra güç kapsamında Kadın Peşmerge Güçleri de Kürdistan topraklarını korumak için canlarını kalkan etti.
 
Rûdaw’a konuşan Kadın Güçleri 2. Alay Komutanı Albaya Nahide Ahmed, IŞİD’e karşı Süleymaniye Emniyet Güçleri’yle beraber Kürdistan Bölgesi’nde silah ve askeri eğitim aldıklarını belirtti.
 
Eğitimlerinin devam ettiğini söyleyen Nahide Ahmed, Kobani’ye gitmek için Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin talimatı beklediklerini söyledi.
 
Komutan Nahide Ahmed, “Kadın peşmergeler taahhüt ve ciddiyet gibi birçok yönden erkek peşmerden daha iyi. Kobani’ye giderek IŞİD’e karşı savaşmaya hazırız” dedi.
 
1992 doğumlu kadın peşmerge Sakar Kamal ise, “Erkeklerle kadınlar arasında bir fark yok ve vatan topraklarını korumak herkesin görevidir” şeklinde konuştu.
 
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani’nin talimatıyla 11 Ekim 1996’de Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye şehrinde hafif ve ağır silah eğitimi almış bir Kadın Peşmerge Gücü kurulmuştu.
 
ABD 2003’te Irak’a saldırdığında, halkı ve kamu binalarını korumak üzere Kerkük’e giren ilk Kürt gücü Kadın Peşmerge Güçleri idi.
 
Keskin nişancı Subay Rengin, IŞİD’e karşı savaşta ilk Kadın Peşmerge şehidi olarak tarihe geçti.

78295image1.jpg

FRANSA: KOBANİ'DEN SONRA HALEP'İ KURTARMALIYIZ

 Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, “Suriye ılımlı muhalefetinin güçlendirilmesi ve Esad rejimi ile IŞİD tehdidi altındaki sivil halkın korunması için Kobani’den sonra Halep’i kurtarmalıyız” dedi.
 
Washington Post gazetesinde yayımlanan yazısında, IŞİD ve Esad rejiminin tehdidi altındaki Halep kentine dikkat çeken Fabius, koalisyon güçlerinin Kobani’den sonra Halep’i kurtarması gerektiğini belirtti.
 
Fabius, yazının başında, “Arap dünyasında DAIŞ (IŞİD) olarak tanınan terörist gruba, İslam Devleti demiyoruz çünkü gerçekte ne İslam’la alakası var, ne de bir devlettir” ifadelerini kullandı.
 
Kobani’de son dakikalarda durdurulan örgütün, saldırganlarını Suriye – Türkiye sınırı boyunca başka bölgelere gönderdiğini ve yolun sonunda, Suriye ılımlı muhalefetinin kalesi Halep olduğunu belirten Fransa Dışişleri Bakanı, yazının devamında şunları kaydetti:
 
“Tamamına yakını kuşatılan Halep kentinin dışarıyla ve dünyayla tek bağlantısı Türkiye’ye giden bir yol. Esad rejimi, kentin direnişini açlık ve soğukla kırmak istiyor. Halep’ten bir milyon kişi kaçtı ve Suriye’nin mülteci akınına katıldı. Ancak halen kentte 300 bin dolayında kişi, rejimin Humus ve Şam’ın çevre mahallelerinde yaşattığı ölüm ve talan tehdidi altında bulunuyor.”
 
Beşar Esad rejimine sert ifadeler yönelten Fabius, “Diktatör Esad, Halep’i baskıcı teröristlere teslim etmeyi tercih ediyor. Bu da IŞİD’e Halep’in doğusundan yol açılması anlamına geliyor. Öyle ki, Halep halkı IŞİD’in Kobani’deki kırılmasının bedelini ödeyecek” belirlemesinde bulundu.

EFRİN KANTONU DA AMBARGO ALTINDA

Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) ilan ettiği Efrin Kantonu’nun Başbakanı Hevi Mustafa, olası bir saldırıya karşı hazırlıklı olduklarını belirterek, Efrin’in ambargo altında olduğunu söyledi.
 
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye’nin başkenti Ankara’da bulunan Hevi Mustafa, Rûdaw’a konuştu. Efrin ve Rojava’nın diğer bölgeleri için herşeye hazırlıklı olduklarını belirten Mustafa, ”Halkımız da hazırlıklı. Tedbirlerimiz var. Efrin’de de tehlike var. Ama hendek kazma gibi bir durum yok. Efrin’e bugünlerde bir saldırı yok ancak daha önce saldırılar oldu. IŞİD daha önce saldırdı, başarılı olamadı. Başka bölgeye saldırdı” dedi.
 
Efrin’in bir ambargo altında olduğuna dikkat çeken Hevi Mustafa, 1 milyon yüz bin dolayında kişinin yaşadığı kentte, nüfusun yüzde 10’unun da Arap olduğunu dile getirdi. Efrin Başbakanı, şöyle devam etti:
 
 “Efrin’e bağlı 360 köy  var. Efrin ve bütün köyler hepsi YPG denetiminde. Halkımızı YPG ve YPJ koruyor. Kobani’ye saldırı olduğunda bütün Kürtler ayağa kalktı. IŞİD’in Kobani’ye saldırıları bütün Kürtlere yönelik olarak algılanmalı. Efrin’den bir sürü kişi gitti savaşmak için. Kobani kantonuyla bir dayanışma içerisindeyiz. Ellimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Efrin - Kobani 120 kilometre ancak aramızda Arap köyleri var. Bazı köyler de ÖSO’nun elinde.”
 
Rojava partilerinin, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin çağrısıyla Duhok’ta gerçekleştirdiği “birlik” toplantısını “çok önemli” bulduklarını vurgulayan Mustafa, “Kutluyoruz. Kürtler’in birliğinin sağlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Ankara’ya geliş nedenlerinin ise demokratik sistemlerini herkese anlatmak olduğunu ifade eden Mustafa, ”Biz istiyoruz ki sistemimizi herkes tanısın” ifadesini kullandı.
 
Hevi Mustafa, Efrin’in Malbatra köyünden. Fizik - Kimya mühendisi. Ancak, 27 yıl, branşında öğretmenlik yapmış.

KOBANİ ARTIK BİR ENKAZ!

Kobani'ye giren Anadolu Ajansı (AA) ekipleri, 2 ayda enkaz yığınına dönüşmeye başlayan Kobani'yi görüntüledi. Fotoğraflarda ağır silahların kullanıldığı çatışmalardan geriye yıkılan binalar, harabeye dönen mahalleler, çöken altyapı ve hurdaya dönen araçların kaldığı görülüyor. IŞİD'in çekildiği bölgelere ilerleyen Kürt grupların ise keskin nişancılardan korunmak için sokak aralarına halı ve çarşaf astığı dikkat çekiyor.

986x707.jpg