BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,16
HABER /  GÜNCEL

Kobani'de son dakika ABD ne attı?

Kobani'ye ABD'nin son dakika yaptığı silah yardımının ardından dengeler değişti, silahların ABD malı olduğu ortaya çıktı, işte Kobani'de son durum.

Abone ol

KOBANİ'de Türkiye'nin itirazlarına rağmen ABD, PKK'nın Suriye'deki yapılanması olan YPG'ye silah yardımında bulununca dengeler değişti.

ABD'nin Kobani'ye attığı silahlara ilişkin ayrıntılı bilgiler de ortaya çıkmaya başladı. Al Jazeera’ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen KYB’li kaynaklar Kobani’ye; BKC ağır makinalı tüfek, RPG-7 roketatar ve mühimmat gönderildiğini açıkladı.

Amerika uçaklarla dün gece YPG mezvilerine silah, tıbbi malzeme ve yiyecek yardımı dolu paketler attı. 24 tonluk bu yardım paketinin içeriği merak konusuydu.

Al Jazeera’ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Irak Kürt yönetiminin Süleymaniye kentinden KYB’li bir kaynak, Kobani’ye; BKC ağır makinalı tüfek, RPG-7 roketatar ve mühimmat gönderildiğini açıkladı.

KYB'li kaynak, PYD'nin silahlı kanadı YPG’nin daha önce bu tarz silahlar istediği için bunların Kobani'ye gönderildiğini söyledi.


ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

ABD'nin silah yardımında bulunduğu YPG, PKK'nın Suriye'deki yapılanması. Haliyle de silah yardımına Türkiye'nin tavrı olumlu değil. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü yaptığı konuşmada, böyle bir girişimi desteklemeyeceklerini ifade etmişti.

"Son günlerde bir şeyler dolaşmaya başladı. Nedir o? PYD'ye silah desteği vermek ve PYD'ye verilecek silah desteğiyle IŞİD'e karşı burada bir cephe oluşturmak. Tamam da PYD şu anda bizim için PKK ile eştir, o da bir terör örgütüdür. Bir terör örgütüne kalkıp da bize dost olan NATO'da beraber olduğumuz Amerika'nın böyle bir desteği, açıktan açığa söyleyerek bizden 'evet' ifadesini, yaklaşımını beklemesi çok çok yanlış olur, böyle bir şeyi bizden beklemesi mümkün değil, böyle bir şeye de biz 'evet' diyemeyiz."


TÜM SİLAHLAR ABD MALI

Kobani'den Al Jazeera'ya konuşan bir kaynak ise "Silahlar Kobani’nin batısına atıldı. Antitank mayın, keskin nişancı tüfekleri, roketatar, doçka, BKC gibi ağır silahlar. Tüm silahların ve tibbi malzemeler ABD malı" ifadelerini kullandı.

SİLAHLARI KİM GÖNDERDİ? KAVGA ÇIKTI

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Kobani’ye silah ve askeri malzeme gönderdiğini ret ederek,  “Maalesef KYB politbüro’dan yapılan açıklama gerçekleri olduğu gibi yansıtılmıyor” denildi.

BİZ GÖNDERDİK

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün Erbil Uluslararası Havalimanı’nda, ABD uçaklarına yüklenen 21 tonluk silah ve mühimmat yardımı, 28 paraşütle Kobani’ye hava sahasından bırakıldı.”

Açıklamada, “KYB bu hassas süreçte bu tür pazarlıklara girmemeli. Sadece KYB değil, bütün Kürdistan halkının kalbi Kobani için atıyor” ifadeleri kullanıldı.

KYP İSE BİZ GÖNDERDEK DİYOR

KYB politbürosu’ndan yapılan yazılı açıklaması ise şöyle:

“Terörle mücadele güçlerimizin aracılıyla 10 günlük bir çalışama sonucu olarak bugün ABD’yle işbirliği içinde saat 02:15’de KYB’nin kendi yardımı olan 24 ton silah ve mühimmat, kobani’ye ulaştırıldı. Umarız KYB’nin YPG savaşçılarına yaptığı yardımlar, Kobani’ye diğer yardımların kapısını açar.”


ABD'NİN YPG'YE SİLAH YARDIMI
KERRY'DEN FLAŞ AÇIKLAMA


ABD, Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu olan YPG'ye silah yardımına itiraz etmesine rağmen dün gece bu yardım uçaklarla yapıldı. Ankara'da soğuk duş etkisi yaratan yardım için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den yeni bir açıklama geldi.

Kerry, Türkiye'nin yardımdan haberdar olduğunu belirterek, "Türk yetklililerle görüştük, ben görüştüm, Başkan Obama da görüştü, ve çok çok açık bir şekilde bunun ABD’nin siyasetinde bir değişiklik olmadığını bildirdik. Bu bir kriz anı, olağanüstü bir durum, bizim yaptığımız da krize anlık müdahaleydi. IŞİD’e karşı savaşan bir halka sırtımızı dönmek sorumsuzca ve ahlaki açıdan zor bir durum olurdu." dedi.

PEŞMERGE TÜRKİYE'DEN KOBANİ'YE GİDİYOR

Kobani'ye istenen koridor Peşmerge için açıldı. Barzani'ye yakın Kürt sitesi duyurunca Türk kamuoyu Peşmerge'nin Türkiye üzerinden Kobani'ye gittiğinden haberdar oldu.

Peşmerge'nin Türkiye üzerinden nakli için Mesut Barzani'nin Ankara'dan talepte bulunduğu ve bu onayı aldığı öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu olay duyulunca bir açıklama yaparak haberi doğruladı ve "Peşmerge Güçleri’nin Kobani’ye geçmeleri için yardımcı oluyoruz. Kobani'nin düşmesini hiç arzu etmedik.' dedi.



KOBANİ'DEKİ SON DURUM


Silah yardımının ardından Kobani'de YPG karşı saldırılara başladı. IŞİD'in bu saldırılar sonrasında kent merkezindeki ilerleyişi tamamen dururken, elindeki bazı noktaları da kaybetti.

Kobani savaşının 35'inci gününde Kaniya Kurda bölgesinde şiddetli çatışmalar yaşandı.

IŞİD buradaki çatışmada 16 militanını kaybederken geri çekilmek zorunda kaldı.

IŞİD BELEDİYE CADDESİNİ KAYBETTİ

Kobani'nin doğu cephesinde bulunan Belediye Caddesi'de günler sonra el değiştirdi.

YPG'nin yaptığı karşı saldırı sonrasında IŞİD caddedeki hakimiyetini kaybederek tamamen çekildi.

Kobene'nin güney cephesindeki çatışmalarda ise IŞİD'in çok sayıda cephane kaybettiği bilgisi geldi. Kayıplar veren IŞİD'in çekilmek zorunda kaldığı öne sürülüyor.

kobani-son-durum-kobane-harap.jpg
Kobani 35 gündür devam eden savaş sonrasında harap hale gelmiş durumda. Kentte sağlam tek bir bina bile kalmadı.



IŞİD'DEN VİDEOLU AÇIKLAMA KOBANİ'DEYİZ ÇÜNKÜ...

IŞİD'e yakın bir site aracılığıyla yayınlanan videolu açıklamada Kobane'yi neden bu kadar çok istediklerini ve niye buraya geldiklerini açıkladılar.

Kobani'yi arkasına alarak konuşan IŞİD militanı, “Bu arkamda gördüğünüz Kobani Kültür Merkezi, ilerleyişimiz de sürüyor. Biz buraya Kürtler’le savaşmaya değil, Allah’ın dinini hakim kılmaya geldik. Allah’ın izni ile bu konuda kararlıyız” diye konuştu.

DİNSİZ VE PİSLİK PKK'DAN TEMİZLEYECEĞİZ

Görüntülerde konuşan IŞİD mensubu, “Savaş uçakları ile gece gündüz demeden 24 saat boyunca bizi bombalıyorlar. Bu ise sadece bizim kararlılığımızı artırıyor. Burayı (Kobani) dinsiz ve pislik PKK ve diğerlerinden temizlemek için geldik. Dünyadaki tüm kafirlerin hedefi ise İslam devleti kurmamızı engellemek. Tek amaçları bu” diyor.