BIST 9.464
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.492,53
HABER /  GÜNCEL

Kobani son durum ABD'den flaş açıklama

Kobani'den gelen son dakika haberler IŞİD'in çekilmediği yönünde olunca ABD yeni silah yardımını masada tuttuğunu açıkladı işte Kobanide son durum.

Abone ol

KOBANİ'ye ilişkin son dakika açıklama ABD'den geldi, IŞİD geri çekilmeyince Washington yönetimi yeni silah yardımı yapabileceklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Türkiye'nin silah verilmesine yönelik tepkisini ise 'Türk hükümeti kendi adına konuşabilir' diyerek fazla önemsemediğini gösterdi. 

Sözcü Marie Harf’e günlük basın brifinginde, Kobani'ye havadan yardımların devam edip etmeyeceği soruldu.

Kobani’deki Kürt güçlerine ek silah yardımı konusunda açık kapı bırakan Harf, “Hiçbir seçeneği masanın dışında tutmuyoruz. Sadece şu anda yardımın gerekip gerekmeyeceğini bilemiyoruz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'YE KOBANİ MESAJI


100 IŞİD MİLİTANI TESLİM OLDU

Irak Emniyet Güçleri ile gönüllü Şii milisler, 4 aydır IŞİD kuşatmasını altında olan Bağdat’ın güney batısından yer alan Cerf Essehir nahiyesine operasyon düzenledi. Operasyonun ardından 100’e yakın örgüt mensubunun teslim olduğu bildirildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürt güçlere havadan silah yardımının yanlış olduğu” yönündeki açıklamalarına ise Harf, “Türk hükümeti kendi adına konuşabilir. IŞİD’in Türkiye sınırı boyunca daha fazla bölgeye hakim olmasına izin vermek Suriye’deki toplulukları tehlikeye sokar ve Türkiye ile IŞİD’in yok edilmesi ve ılımlı muhaliflerin güçlendirilmesine yönelik ortak çıkarlarımıza tehdit oluşturur. Yani burada hepimizin çıkarı söz konusu” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE FLAŞ ADIMLAR ATIYOR

Harf, ABD Başkanı Barack Obama'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesinde, 'Kobani'de çaresiz durumdaki savaşçılara takviye yapmanın hayati ve acil önemde olduğunu açıkça belirttiğini' aktardı.

Harf, "Türkiye stratejik müttefik ve IŞİD'i tamamen yenilgiye uğratmada aynı amacı paylaşıyoruz. Bir tür eşiği geçmek için listedeki her bir maddeyi yerine getirmeleri gerektiği gibi bir durum yok. Çok önemli olan değerli adımlar atıyorlar" dedi.

ABD SİLAHLARININ IŞİD'E GİTMESİ

Askeri operasyonların bazı riskler taşıyabileceğini vurgulayan Harf, hiçbir şey yapmama alternatifinin bir seçenek olarak uygun olmayacağını söyledi.

abd-silahlari-işide-gitti.jpg

Harf, “Bu basit ölçekli bir risk. Çok az miktar başkalarının eline geçmiş olabilir” dedi, ulusal güvenliğin önemine dikkat çekti.



KOBANİ'DE SON DURUM

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, IŞİD örgütüne yönelik Suriye ve Irak’ta 18 yeni hava saldırısı düzenledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM), tarafından yapılan açıklamada, dün ve bugün örgütün Suriye’deki hedeflerine savaş ve bombardıman uçaklarıyla 6 saldırı gerçekleştiren ABD ordusunun, koalisyon güçleriyle de Irak’taki hedeflere, 12 hava saldırısında bulunduğu belirtildi.

Suriye’deki saldırıların Kobani yakınlarında düzenlendiği, IŞİD’in muharebe mevzileri, binası, lojistik merkezi ve 2 aracının imha edildiği ifade edildi.