BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,87
ALTIN 2.436,11
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika! YPG ve Türk askeri anlaşması!

Kobani'den gelen son dakika haberlerine göre Peşmerge güçlerinin yenileneceği bildirilirken YPG Sınır Kapısı’nın Türkiye tarafından şartlı olarak çekildi...

Abone ol

Kürt güçleri ile Türkiye yetkilileri arasında varılan anlaşma sonucu YPG savaşçılarının, Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın Türkiye tarafından şartlı olarak çekildikleri bildirildi. Dün Mürşitpınar Sınır Kapısı’nı ziyaret eden HDP’li parlamenterlerden oluşan bir heyet Türkiye yetkililerinin talebi üzerine YPG savaşçılarının sınır kapsından çekilmesini talep etmişti.
 
Rûdaw muhabirinin edindiği bilgilere göre, YPG savaşçıları, ‘IŞİD’in Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda Kobani’ye saldırmasına izin vermeme’ şartıyla çekildi. Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda Kürt güçleri ile Türkiye yetkilileri arasında bir toplantı gerçekleştirildiği bildirildi. Toplantı sonunda, YPG savaşçılarının sınır kapının Türkiye tarafından çekildiği belirtildi.
 
Anlaşmaya göre Türkiye ordusu, Mürşitpınar Sınır Kapısı’nı kendi tarafından koruyarak bir daha IŞİD’lilerin kapıdan geçerek Kobani’ye saldırmasına izin vermeyecek.
 
Kürt güçleri ile Türkiye yetkilileri arasında gerçekleşen toplantıya HDP’li parlamenterlerin arabuluculuk ettiği öğrenildi.

PEŞMERGE GÜÇLERİ YENİ BİRLİKLERLE DEĞİŞECEK

Rojava’nın Kobani kentinde IŞİD’e karşı savaşan Kürt güçlerine destek vermek için kente giden peşmerge birliğinin görev  değişimine gideceği bildirildi.
 
Rûdaw’a konuşan Peşmerge Güçleri’nden bir yetkili, Kobani’de bulunan peşmerge birliğin yerine aynı sayıda yeni bir peşmerge birliğinin gönderileceğini belirtti.
 
Kürdistan Bölgesi Peşmerge Güçleri’nden oluşan 150 kişilik bir destek birliği, 28 Ekim akşamı ağır silahlarla Rojava’nın Kobani kentine geçmişti.
 
Rûdaw’a konuşan Peşmerge Güçleri Kobani Birliği Sözcüsü Tümgeneral Abdulkahar Mecid ise, Kürt güçlerinin kentin büyük bir bölümünde kontrolü ele geçirdiğini söyledi.
 
Tümgeneral Mecid, bu başarının, Kürt güçlerinin işbirliğiyle elde edildiğine dikkat çekerek, “Biz kente girdiğimizde Kobani’nin yüzde 20’si Kürtler’in elindeydi” dedi.
 
Kürdistan  Bölgesi Parlamentosu,22 Ekim’de yaptığı oturumda Peşmerge Güçleri'nin Kobani'ye gönderilmesini onaylamıştı.
 
Parlamentoda milletvekillerine Kürdistan Peşmerge Güçleri’nin Kobani’ye geçişi hakkında bilgi veren Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, peşmergenin Silopi-Nusaybin ve Suruç güzergahından Kobani’ye geçeceğini belirtmişti.

Parlamentoda millietvekillerine hitaben konuşan Seyid Kadir, "Barzani'nin talebi ve Türkiye'nin desteğiyle peşmerge Suriye'ye gidiyor. Suriyeli Kürt partileri, daha çok ağır silah istiyor. Halkımızın isteği üzerine peşmergeyi bölgeye gönderiyoruz" açıklamasında bulunmuştu.
 
Öte yandan, Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cabbar Yaver, hükümetin resmi sitesinden yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Irak Anayasası'nın 121. Maddesi'nin 5. Fıkrası'na göre Peşmerge Güçleri, Irak savunma sisteminin bir parçasıdır. Ancak Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı değildir. Peşmerge, sadece Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin emriyle hareket eder. Bu mesele şu ana kadar Bağdat ile Erbil yönetimi arasında netliğe kavuşturulmadı. Yeni Irak Hükümeti’nin bu sorunu da çözüme kavuşturacağına inanıyoruz." 

YPG'DEN TÜRKİYE'YE IŞİD SUÇLAMASI!

YPG Komutanı Mahmud Berxwedan IŞİD'in dün sabah saatlerinde Türk devletinin gözetiminde Kuzey’den Kobani'ye planlı bir saldırı gerçekleştirdiği söyledi. Berxwedan bu girişimin Kobani'de kırılma yaşayan IŞİD'in toparlamasına dönük bir hamle olduğunu söyledi.

Kobani’de dün meydana gelen çatışmaların Türkiye topraklarında yaşandığını ifade eden Berxwedan, “Diğer cephelerde çatışmalar oldu, ama esas çatışmalar bize yönelik saldırıların yapıldığı Türkiye topraklarında yaşandı” diye konuştu. Türk devleti ile komşu olduklarını vurgulayan YPG Komutanı Mahmud Berxwedan, “Türk devleti komşuluk ilişkilerini ihlal ederek DAİŞ'in bize saldırması için kapılarını açmıştır” dedi. Berxwedan, bundan sonra sınır kapısından, Türkiye tarafından gelecek saldırılara karşı her türlü tedbiri alacaklarını kaydetti.

PYD'DE DE ISRARLI...

IŞİD’e karşı Kobani’yi savunan Demokratik Birlik Partisi de (PYD), dün IŞİD tarafından Türkiye-Suriye sınırında gerçekleştirilen intihar saldırılarında Türkiye topraklarının kullanıldığında ısrarlı.

PYD tarafından dün de IŞİD’in Türkiye tarafındaki Toprak Mahsülleri Ofisi’nde konuşlandığı ve saldırıları da Türkiye’den geçerek düzenlediği öne sürülmüş, HDP de durumu Urfa valisinin de teyit ettiğini söyleyip, ‘skandal’ olarak nitelemişti. Ancak Suruç Kaymakamlığı ve başbakanlıktan yalanlama gelmişti.

 PYD: YÜZDE YÜZ EMİNİZ!

Saldırıların başından beri Kobani’de bulunan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ise, “Kobane sınırları içerisinde patlamanın olduğu noktaya ulaşan herhangi bir yol yok, sadece Türkiye kapısından giriş yapılabiliyor oraya. İntihar saldırısı düzenleyen aracın Türkiye tarafından geldiğine yüzde yüz eminiz” dedi.