BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,75
ALTIN 2.493,59
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika! Türkiye'den YPG'ye peşmerge resti!

Kobani'den geçiş için YPG'nin "ÖSO giremez" açıklamasına Türkiye'den sert cevap: ÖSO girmezse permerge de giremez"

Abone ol

Erbil'den uçakla Urfa'ya gelen yaklaşık 80 Peşmerge Kobani sınırındaki Suruç'ta karadan gelecek peşmergeleri bekliyor. Peşmergeler Suruç'tan Kobani'ye girecek. YPG, Kobani'ye geçiş için  ‘ÖSO giremez’ diye itiraz edince Türk yetkililerin ‘ÖSO girmezse peşmerge de giremez’ şartı getirdiği ortaya çıktı.

Kobani’de 45 günden bu yana devam eden IŞİD kuşatmasını kırmak amacıyla gönderilmesi beklenen peşmerge grubu, önceki gece geç saatlerde Erbil Uluslararası Havaalanı’ndan Şanlıurfa’ya indi. Herkes peşmergenin Kobani’ye geçmesini beklerken peşmergeden önce Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubu 200 kişi, silahlarıyla birlikte Kobani’ye geçirildi. Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberne göre, YPG, IŞİD’e yakın olduğu iddiasıyla gelmesine sıcak bakmadığı ÖSO bileşenlerinden İslami Cephe üyelerinin Kobani’ye girmesine, sınırdaki sıkı pazarlık sonucunda ikna oldu.

IŞİD’in ağır saldırısına maruz kalan Suriye’nin Rojava bölgesindeki Kobani kantonuna gönderilecek peşmerge grubu, saatler boyunca sınırda bekledi. Peşmerge ile birlikte ÖSO’nun da Kobani’ye gideceği açıklanmış ancak, YPG’nin ÖSO bileşenlerinden İslami Cephe’nin gelmesine, IŞİD ile düşünsel paralellik taşıdığı gerekçesiyle, karşı çıktığı kamuoyuna yansımıştı. Bu konuda Erbil’de başlayan ve Türkiye’ye taşınan pazarlıklar, Kobani ile Türkiye’yi ayıran Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda sonuçlandı.

POLİS ENGELLEDİ

Önceki gece Erbil’den Kobani’ye gitmek üzere uçakla yola çıkan ve 150 kişi oldukları bildirilen peşmerge grubu, gece ilerleyen saatlerde Şanlıurfa GAP Uluslararası Havaalanı’na indi. Geniş güvenlik önlemleri altında Suruç’a doğru 4 otobüsle yola çıkarılan peşmerge grubu, polis eskortu eşliğinde yol alırken konvoyu görüntülemek isteyen gazeteciler, uzun süre yolu kesen polislerce engellendi.

HALAYA TAKILDILAR

Plakaları sökülmüş 8 TIR, 4 midibüs, çok sayıda kamyonet ve otomobilden oluşan konvoy, Suruç’un Ali Gör beldesine saat 02.30’da ulaştı. Bu sırada bazı evlerden çıkan vatandaşlar, zafer işaretleri yaparak, sevgi gösterilerinde bulundu.

pesmerge.20141030050542.jpg

Araçlarıyla ilçe çıkışında toplanan bir grup ise halaylar çekerek, Peşmerge’nin Kobani’ye gitmesini kutladı. Topluluk, halay çekerken Kürt sanatçı Şivan Perwer’in, 1988’de Türkiye’ye kaçan peşmergeler için bestelediği, “Peşmerge” şarkısını söyledi. Savgi gösterisi nedeniyle güçlükle ilerleyen konvoy, daha sonra sınırın sıfır noktasındaki Admenek köyüne saat 03.15 sıralarında ulaştı.

Araç konvoyu sınır hattında yer alan Admenek köyünde bir süre bekledi. Bu sırada konvoydaki TIR’larda bulunan mühimmat, Jandarma 2. Hudut Tabur Komutanlığı’na indirildi. Bunun ardından mühimmat sınır kapısından Kobani’ye geçirildi.

ÖSO YÜRÜYEREK GİRDİ

Sabah saatlerine kadar hem yol boyunca sevinç gösterilerinde bulunan halk, hem de basın konvoyun peşmergeye ait olduğunu düşünürken, büyük bir sürpriz yaşandı. Bu kez sınırda peşmergeleri taşıyan 4 midibüs yerine, 3 otobüs belirdi. Peşmerge otobüsleri, Suruç yol ayrımında transit devam edip Gaziantep yolu üzerindeki Çukobirlik tesislerine götürülürken, konvoya 8 TIR ve diğer kamyonetlere, 3 otobüs ilave edildi. Bu otobüslerde 200 ÖSO mensubunun olduğu, mühimmat, tıbbi malzeme, silahlar ve diğer gereçleri ile birlikte konvoya katıldıkları görüldü.




Konvoyu izleyen gazeteciler, Suruç çıkışında bir kez daha engellendi. ÖSO mensuplarını taşıyan araç konvoyu ise Kobani sınırındaki Admenek köyünde bir süre bekletildi. Daha sonra Jandarma 2. Hudut Tabur Komutanlığı’na çekildi. Konvoy ilerlerken güvenliğini sağlayan bir emniyet yetkilisinin, telsizden ÖSO mensuplarının sınıra intikal ettirildiğine yönelik bilgi verdiği gözlendi. Sınır hattına ulaşan ÖSO mensupları, bir süre tabur içinde bekledikten sonra, Sabah saatlerinde yaya olarak Kobani’ye geçiş yaptı.

TÜRKİYE ŞART KOŞTU

YPG, IŞİD’e yakın olduğu gerekçesiyle, gelen ÖSO grubunun Kobani’ye girmemesinde ısrar etti. Türk yetkililer, bunun daha önce görüşüldüğünü, ÖSO’nun ve peşmergenin eşzamanlı olarak Kobani’ye gitmesinin kararlaştırıldığını bu nedenle de ÖSO girmezse peşmergenin de gidemeyeceğini bildirdi. Bu şart üzerine YPG, gelen ÖSO grubunun Kobani’ye girmesine izin verdi. ÖSO’nun, dün yaptığı açıklamada Kobani’ye gönderildiğini belirttiği 200 mensubu Kobani’ye geçmiş oldu.

a.20141030050639.jpg 

SABOTAJ ÖNLEMİ ALINDI

Peşmergenin geçişinin alınan bir istihbarata dayanılarak, geç saatlere ertelendiği bildirildi. İddiaya göre, IŞİD, peşmergenin Kobani’ye giriş yapacağı Mürşitpınar Sınır Kapısı çevresinde saldırı ve sabotaj için hazırlık yaptı.