BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,18
ALTIN 2.242,34
HABER /  DÜNYA

Kobani son dakika! Salih Muslim'den şok çağrı!

PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Türkiye'nin IŞİD'e hala yardım ettiğini öne sürerek olay yaratacak bir çağrıda bulundu: "Uluslararası güçler Türkiye’ye baskı yapmalı, bu tavrından dolayı kınamalıdır."

Abone ol

KOBANİ'den son dakika açıklama PYD Eşbaşkanı Salih Muslim'den geldi. Müslim Türkiye’nin Kobani üzerinde kirli oyunları olduğunu öne sürerek yardım çağrısında bulundu.

Muslim'ın açıklamasında öne çıkan bir diğer flaş nokta ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ÖSO konusunda yaptığı açıklama için 'tamamen yalan' demesi oldu.

PKK'ya yakınlığı ile bilinen ANF sitesine röportaj veren PYD lideri Salih Müslim, Türkiye'ye şok suçlamalar yöneltti. Ankara ile zıtlaşma stratejisini uygulayan Müslim, "Türkiye rejimi hala tavrından ısrar ediyor. Çetelere yardım ediyor. Daha dün Akçakele’den 70 kişi IŞİD'e katılıp Kobani’de savaşa gitti. Uluslararası güçler Türkiye’ye baskı yapmalı, bu tavrından dolayı kınamalıdır." dedi.


ÖSO TAMAMEN YALAN

ÖSO'nun Kobani'ye 1300 kişilik bir destek göndereceğini duyurulmuştu. Salih Muslim ise yaptığı açıklamayla ÖSO olayını da krize dönüştürdü.

Müslüm, "Özgür Suriye Ordusu’nun böyle bir açıklaması yok. Bu bilinçli olarak yayılan bir haber. Amaç kafa karıştırmaktır. Zaten ÖSO’ya bağlı bazı gruplar bizimle savaşıyorlar. Öyle bir şey olursa gelip bize başvururlar. Tamamen yalan bir haber." dedi.

Salih Müslim bu açıklamanın Türkiye tarafından karışıklık yaratmak amacıyla uydurulduğunu öne sürdü.

ERDOĞAN : ÖSO GİDECEK PYD KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Salih Müslim'i yalancı çıkaran bir açıklama yaptı ve ÖSO'nun Kobani'ye kuvvet göndereceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Suriye Ordusu'ndan 1300 kişinin Kobani'ye geçmesini PYD'nin kabul ettiğinin ifade edildiğini belirterek, "Konuyla ilgili olarak da şu anda ilgili birimlerimiz bu geçiş güzergahının nasıl olması gerekir, bunu müzakere ediyorlar. ÖSO'nun bizim tarafımızdan ilgili bölgeye geçmesinde bizim tarafımızdan bir sıkıntı yok" dedi.

Bu iki açıklamayla birlikte ÖSO konusu tam bir muammaya dönüştü.


PKK'ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı'nda yer alan Salih Müslim mülakatı şöyle:

kobani-son-dadika!-salih-muslumden-türkiyeye-baski-yapilsin-çağrisi.jpg

Kobani’de şu anda son durum nedir?

IŞİD'e Til Ebiyad ve Türkiye üzerinden her gün katılımları var. Yine askeri malzeme alıyorlar. Sürekli takviye oluyor. Bundan dolayı da saldırıları sürüyor. Şu anda Kobenê’nin güney ve doğu cephesinde çatışma tüm şiddetiyle sürüyor. Dün de Til Şeîr köyünde YPG büyük darbeler vurdu. Bu köy, 4-5 km Kobani merkezinde uzaktır. Yine hava saldırıları da devam ediyor.

Daha önceki günlerle karşılaştırma yapacak olursanız ne diyeceksiniz?

Savaş ve çatışmalar tüm yoğunluğuyla sürüyor. İnisiyatif YPG’ye geçmiş. Alanları gün geçtikçe daralıyor. Ama şu anda “daha iyi, daha kötü diyemeyiz. Bazen çekiliyorlar bazen de saldırıyorlar. Onun için kesin bir şey diyemeyiz.

TÜRKİYE'YE BASKI YAPILSIN ÇAĞRISI

Kısa bir süre öncesine kadar uluslararası kamuoyu sessizdi. Ancak bugün Kobani’ye yoğun bir ilgi var. Büyük bir destek söz konusu. Ne oldu da böyle ani değişim yaşandı?

Kobani’de bir direniş yaşanıyor. Bu büyük bir ilgi uyandırdı. Çünkü orada, insanlık savunuluyor. Değerleri koruyoruz. Bu saldıranlar vahşi ve insanlık düşmanlarıdır. Onun için herkes bugün kendini Kobani direnişinde görüyor. Bu ilgi kuşkusuz sevindiricidir. Ama yetersizdir, bu ilginin pratiğe geçmesini istiyoruz. Çünkü şu ana kadar karadan her hangi bir yardım bize ulaşmadı. Türkiye rejimi hala tavrından ısrar ediyor. Çetelere yardım ediyor. Daha dün Akçakele’den 70 kişi IŞİD'e katılıp Kobani’de savaşa gitti. Uluslararası güçler Türkiye’ye baskı yapmalı, bu tavrından dolayı kınamalıdır.

Türkiye yetkilileri son dönemlerde yaptıkları açıklamalarla tavırlarından bir değişiklik olduğu yönünde mesajlar veriyor. Bu size yansıyor mu?

Şimdiye kadar netleşen bir şey yok. Bütün dünya ülkeleri bir tarafta, Türkiye bir tarafta duruyor. Türkiye’nin netleşmesi baskı yapılması gerekiyor. Türkiye dünya kamuoyuna IŞİD'e karşı olduğunu deklare etmesi gerekiyor. Bugüne kadar da bunu söylemediği gibi IŞİD'le arasına mesafe koymadı.

Basında peşmerge gücünün Türkiye üzerinden Kobanê doğru yola çıktığına dair haberler çıkıyor. Peşmergeler Kobeni’ye gitti mi?

Peşmergenin Kobani’ye gönderilmesine dair siyasi bir karar var. Ancak şimdiye kadar her hangi bir güç Kobani’ye gitmiş değil. Ne kadar güç ve hangi silahlar gidecek gibi konular üzerinde YPG ile Peşmerge Komutanlığı arasında görüşmeler yapılıyor. Onun için nasıl ve ne biçim bir yardım olacağına dair netleşmiş hiç bir şey yok. Gideceğine dair karar dışında.

kobani-son-dakika!-peşmerge-kobaniye-gidiyor.jpg

Barzani hükümeti ile görüşmeler yapıyorsunuz, tam olarak talebiniz ne?

Bizim savaşçı gücümüz var. O yönlü bir ihtiyaç yok. Bize tank ve benzerlerine karşı ağır silahlar ve bunu kullanacak uzmanlar lazım. Şu anda da bunun görüşmesi yapılıyor.

Türkiye koridoru açacak mı?

Türkiye, Irak Kürdistan'ı ve ABD’nin isteği üzerine koridor açacağının sözünü verdi. Şu anda bunun pazarlığını yapıyor.

Ne gibi bir pazarlık?

10 kilo metrelik alanda güvenli bölge ve tampon oluşturmak istiyor. Kuşkusuz bu da farklı bir oyundur. Türkiye, 10 kilometrelik alanı boşaltıp askeri bir bölgeye dönüştürme planları yapıyor. Kirli oyunlar peşinde.

YPG koalisyon güçlerinin yardımını aldığını açıkladı. YPG’nin eline 26 paket silah askeri malzeme ve ilaç ulaşmış. Bunlar yeterli mi?

Bu yardımlarla birlikte YPG’nin eline bazı etkileyici silahlar geçti. Ancak yeterli değil. Bunların devam etmesini istiyoruz. Ancak şunu söyleyeyim; o yardım paketlerinde ağır silahlar yoktu. Biz ağır silah yardımların yapılması istiyoruz.

Birkaç gündür Irak Kürdistan’ında bulunuyorsunuz. Görüşmeler yapıyorsunuz önceki gün de ENKS ile bir antlaşma yaptınız. Bu antlaşmanın içeriğinden bahseder misiniz?

Biz 8 gün günlük bir görüşmenin ardından bir anlaşma imzaladık. Bu anlaşma çerçevesinde, “Kürtler arasında ortak yönetim, ortak askeri güç ve siyasi birlik kurulacak” gibi 3 maddede anlaşmaya varıldı. Bir birlik sağladık. Burada konuşulanlar ve anlaşmaya varılan maddelerin iki ay gibi bir süre pratikte uygulanması kararı alındı ardında da seçimlere gidilecek.

“Duhok Anlaşması” önümüzdeki dönemde Rojava için neler getirecek?

Kürtlerin birliğini, iç barışı getirecektir. Bununla birlikte Arap, Asuri-Süryani halklara da özürlük getirecektir. Kısacası Kürtler için önemli bir adım. Her şeyden önce Rojava sistemini güçlendirecek, sürekliliğini sağlayacaktır.

Irak Kürdistan medyasında Rojava’ya silah yardımı çok tartışılıyor. Bu konuda ne diyorsunuz?

Bazı kesimler bu ilişkileri bozmak istiyor. Tek amaç bu. Bütün Kürtlerin bunu bilmesi gerekiyor. Yoksa her iki tarafta silah yardımında bulundu. Bu silahların bir kısmı Kobanê’ye gitti bir kısmı da Cizre Kantonu’na gitti. Kürtlerin silahı, Kürtlere gitti. Hükümette bulunan bütün partilerin kararıdır. Ancak basında yürütülen tartıştıranların niyeti kötü. Biz bunlara fırsat vermeyeceğiz. Bu silah yardımında bulunan YNK ve KDP ve hükümette bulunan diğer partilere teşekkür ediyoruz.

Kürdistan Parlamentosu’nda birkaç gün önce Rojava kantonlarıyla ilişkileri geliştirme kararı çıktı. Bu Kürtlerin birliğine giden yolda nasıl bir adımdır?

Parlamentonun kararı bütün Güney Kürdistanı bağlar. Bunun için bu kararı oldukça önemli ve değerli buluyoruz. O dönemde oradaydık. Parlamento başkanına ve grupları ziyaret ettik teşekkürlerimizi bildirdik. Kürt birliği için önemli bir adımdır.

kobani-son-dakika.20141024113253.jpg


IŞİD, ABD'nin Kobani'ye havadan bıraktığı silahların bir kısmının eline geçtiğine dair bir video yayımladı.

ABD'nin Kobani'ye attığı silahların bir kısmının yanlışlıkla IŞİD'in olduğu bölgeye bıraklıdığı açıklanmış ve bunların imha edildi belirtilmişti.

YouTube'a bir video yükleyen IŞİD, silahların elinde olduğunu göstererek ABD'yi yalanladı.