BIST 8.997
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,25
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika! Salih Müslim'den peşmerge açıklaması

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, peşmergenin Kobani'ye geçişiyle ilgili son dakika bir açıklama yaptı.

Abone ol

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, peşmergenin Kobani'ye geçişiyle ilgili yaptığı son dakika açıklamada "2-3 gündür peşmerge hazır ama neden geçmediler bilmiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın peşmerge sayısına ilişkin yaptığı açıklamaya tepki gösteren Salih Müslim, "Neden bu kadar karışıyor? Her şey onun elinde mi olacak?" sözleriyle tepki gösterdi.

PYD lideri, "PYD peşmergenin geçmesini istemiyor mu?" iddialarına yönelik, "Öyle anlaştık, geçmeleri yönünde anlaştık. Peşmerge Kobani'ye hakim falan değil, yardım edecekler. Zaten hakim olma niyetleri yok. Kürt dayanışması" dedi.

ERDOĞAN İÇİN ŞOK SÖZLER

Salih Müslim peşmerge sayısıyla ilgili de Erdoğan'ın açıklamalarına yönelik, "Her şey Erdoğan'ın elinde değil, neden rakam söylüyor? Neden bu kadar karışıyor? Her şey onun elinde mi olacak?" diyerek sert tepki gösterdi.

Müslim, "Sizin istediğiniz kaç peşmergenin geçmesi?" şeklindeki bir soruya da, "YPG ile peşmerge komutanlığı kendi aralarında anlaşıyorlar. YPG ile karar vercekler. 150 ile 200 arasında olacağı söyleniyor" ifadelerini kullandı.

PEŞMERGE ÇATIŞMAYA GİRMEYECEK

Öte yandan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Sözcüsü Safin Dizayi, Kobani'ye gönderilecek peşmergelerin IŞİD'le doğrudan çatışmaya girmeyeceğini açıkladı.

El Arabiya'nın haberine göre Dizayi, 150 peşmergenin Kobani'de PYD'ye yalnızca topçu desteği vereceğini bildirdi.

Dizayi, peşmergelerin Türkiye üzerinden Kobani'ye geçiş tarihinin henüz kesinleşmemekle birlikte, önümüzdeki günlerde geçişin gerçekleşebileceğini kaydetti.

KOBANİ SON DURUM
kobani-işid-ve-ypg.jpgKobani kentini işgal etmek için saldıran IŞİD örgütüyle YPG, ÖSO ve gönüllü Kürt savaşçıları arasındaki çatışmalar yer yer devam ediyor.

Dün gece şiddetli çatışmalar yaşandığını ve karşılıklı olarak havan topu atışı yapıldığı bilgisi geldi.

IŞİD'İN YENİ TAKTİĞİ

IŞİD mensuplarının hedef şaşırmak için saklandıkları evlerdeki damlara ve balkonlara çamaşır asarak, sivillerin kaldığı görüntüsü verdiği ortaya çıktı.

ABD HAVA SALDIRILARI

Rûdaw muhabiri Sangar Abdurrahman, dün gece, ABD ve koalisyon üyesi ülkelerin hava kuvvetlerinin 3 hava saldırısı düzenlediğini söyledi.

Abdurrahman, Kürt güçlerinin, IŞİD'e yönelik daha çok hava saldırısı düzenlenmesi için koalisyon güçlerine çağrıda bulunduğunu bildirdi.


3 İNTİHAR SALDIRISI

Bu arada, IŞİD’in dün gece sınır kapısını ele geçirmek için giriştiği 3 intihar saldırısı bertaraf edildi.

Kobani Kantonu Savunma Bakanı İsmet Şeyh Hese, IŞİD’in peşmergelerin geçişini önlemek için Mürşitpınar Sınır Kapısı’na saldırılarını arttırdığını belirtti.

BBC Türkçe'ye konuşan İsmet Şeyh Hesen, IŞİD'in sınıra saldırmasının nedeninin Kobani'ye yönelik peşmerge takviyesini engellemek olduğunu söyledi.



Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD ile Kürt güçleri arasında Eylül ayında başlayan çatışmalarda 800'den fazla kişinin öldüğünü açıkladı.

Gözlemevi, 16 Eylül'den bu yana 481 IŞİD’linin ve 313 Kürt'ün öldüğünü iletti