BIST 8.734
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.235,03
HABER /  DÜNYA

Kobani son dakika! IŞİD'den dev operasyon!

Kobani'yi almak için haftalardır çatışan IŞİD, dün gece çok büyük bir saldırı başlattı. YPG, çok sayıda IŞİD militanının öldürüldüğünü duyurdu.

Abone ol

Rojava’nın Kobani kentinde PYD güçleri ile IŞİD arasında meydana gelen çatışmalar sonucu, 10 gün önce geri alınan Til Şeir köyü, yeniden IŞİD’in eline geçti.

Kobani'de son durum yeniden IŞİD lehine değişti. IŞİD, dün gece yeni bir saldırı başlatarak şehir merkezini topçu ateşine tuttu.

Kobani'deki Kürt yetkililer çatışmaların son birkaç haftada yaşanan en şiddetli çarpışmalar olduğunu ifade etti.

KOBANİ MERKEZİNE SALDIRILAR SÜRÜYOR

IŞİD'in Kobani’yi almak için başlattığı saldırlar 37’inci gününde devam ediyor. Çevre bölgelerden Kobani’ye takviye güç getiren IŞİD, dün gün ve gece boyunca tüm cephelerden yeni saldırlar düzenledi. Saldırılar YPG tarafından geri püskürtüldü.

Yazılı bir açıklama yayımlayan YPG Basın Merkezi, Kobani çevresine yönelik takviyelerini artıran IŞİD'in dün gün ve gece boyunca tüm cephelerde yeni saldırılar düzenlediğini duyurdu. YPG Basın Merkezi, “Saldırılar güçlerimizin üstün iradesi ve kararlılığıyla püskürülmüştür. Çeteler kent merkezine yönelik havan ve obüs saldırılarına devam etmektedir” dedi.

DOĞU CEPHESİNDE SALDIRILAR ARALIKSIZ BİR ŞEKİLDE SÜRDÜ

6 ayrı kol şeklinde Kaniya Kurda bölgesinden saldırı düzenleyen IŞİD'e sert karşılık verildiği de belirtilen YPG Basın Merkezi açıklamasında, şunlar yer aldı:

“Bu alandaki çete saldırıları püskürtülmüştür. Bu alanda çetelere ait 1 araç darbelenmiştir. Tespit edilebilen 26 çete öldürülmüştür. Aynı cephede bulunan Belediye Caddesi bölgesinde de şiddetli çatışmalar ardından çete saldırıları püskürtülmüştür. Bu alanda 7 çete öldürülmüş, 1 çete cenazesi 1 adet kalaşnikof silah ve mühimmatıyla birlikte güçlerimizin eline geçmiştir.”

GÜNEY CEPHESİNDE IŞİD SALDIRILARI PÜSKÜRTÜLDÜ

Güney cephesinde ise dün gece boyunca çetelerin birçok koldan saldırı düzenlediğini vurgulayan YPG Basın Merkezi, “Bu alanda da çete saldırıları püskürtülmüştür. Bu alandaki şiddetli çatışmalarda tespit edilebilen 3 çete öldürülmüş, çok sayıda çete de yaralanmıştır” dedi.


pyd-peşgerme-için-kararini-verdi.jpeg

PYD'DEN PEŞMERGEYE İZİN ÇIKTI

Independent gazetesi, Suriyeli Kürtlerin Iraklı peşmergelerin Kobani'ye geçişine izin verdiklerini yazdı.

ABD'li üst düzey bir yetkilinin kendilerini bu konuda bilgilendirdiği belirtilen haberde, kaç peşmergenin hangi koşullarda Kobani'ye geçeceğinin önümüzdeki birkaç gün içinde netleşeceği kaydedildi.

Haberde şu ifadeler yer aldı:

"Ancak ABD yönetimi defalarca, Irak'taki durumun öncelikli olduğunu söyledi. Geçen ay Obama, Irak ordusuna eğitim ve danışman sağlanmasının yanı sıra, Irak'taki farklı mezhep ve kimlikleri barındıran, daha kapsamlı bir hükümetin de stratejileri kapsamında olduğunu söylemişti."

ABD KARA OPERASYONU MU YAPACAK?

Gazete, bu bağlamda da görüştükleri ABD'li yetkilinin, ABD ile Irak hükümetinin "IŞİD'e karşı bir kara operasyonu" planınından bahsettiğini yazdı.

İsminin açıklanmasını istemeyen ABD'li üst düzey bir yetkilinin, "söz konusu operasyonun sistemli ve zaman alacak bir plan çerçevesinde yapılacağı, dolayısıyla en erken birkaç ay sonra başlayacağını" söylediği belirtiliyor.

Ayrıca bu planla, Iraklı kuvvetlerin, militanların ele geçirdikleri toprakları geri alacak ve ellerinde tutacak kapasiteye gelmeden harekete geçilmeyeceği ifade ediliyor.

Operasyonun Irak kuvvetleriyle gerçekleştirileceğini belirten gazete, sahada bazı Amerikan danışmanların da bulunabileceğini belirtiyor.

Yetkilinin "danışmanların çatışmaya katılmayacağını vurguladığı" da kaydediliyor.


esad-kobaniye-silah-yardimi-yapti.jpg

ESAD'DAN YPG'YE SİLAH YARDIMI İDDİASI

Suriye Enformasyon Bakanı Umran Zubi, Şam yönetiminin Kobani’de savaşan YPG güçlerine askeri destek verdiğini açıkladı. YPG ise iddiayı yalanladı.

AFP haber ajansına göre Umran Zubi, Suriye’de rejime yakın medyada yer alan açıklamalarında, “Suriye yönetimi Kobani’ye askeri güçleri ve uçakları aracılığıyla askeri ve lojistik destek vermiştir ve silah göndermiştir” ifadelerini kullandı.

Zubi açıklamasında,”Suriye rejimi Kobani’ye en üst düzeyde askeri yardım vermeye devam edecektir ve üzerine düşen askeri, siyasi, sosyal ve insani rolü oynamaktan çekinmeyecektir çünkü Kobani Suriye sınırları içerisindedir ve oranın sakinleri Suriyelidir” dedi.

YPG HEMEN YALANLADI

YPG ise yazılı bir açıklamayla bu açıklamaları yalanladı. Açıklamada “Suriye rejimi kesinlikle Kobani’ye silah yardımında bulunmamıştır” ifadeleri kullanıldı.


IŞİD, ABD'nin Kobani'ye havadan bıraktığı silahların bir kısmının eline geçtiğine dair bir video da yayımlamıştı.

ABD'nin Kobani'ye attığı silahların bir kısmının yanlışlıkla IŞİD'in olduğu bölgeye bıraklıdığı açıklanmış ve bunların imha edildi belirtilmişti. Bugün YouTube'a bir video yükleyen IŞİD, silahların elinde olduğunu göstererek ABD'yi yalanladı...