BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.280,65
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika! IŞİD Kobani'den çekiliyor

IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'nin, örgütün önde gelen isimlerine gönderdiği mesajda Beka, Arsel ve Kobani’deki güçlerin çekilmesini istediği iddia edildi.

Abone ol

Kobani'ye yönelik 40 günü aşkın süredir saldırılarını sürdüren IŞİD'in can kayıpları 500'lü rakamlara ulaşınca örgüt içinde tartışmalar başladı.

Reyu'l Yovm gazetesinin Rakka'daki kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Ebubekir Bağdadi, örgüt yöneticilerine gönderdiği mesajda, Lübnan'da çatışmaların erken başlatıldığını belirterek, sert eleştirilerde bulundu. Haberde, IŞİD'in üst düzey komutanlarının bir toplantı yaparak, Kobani'den çekilme konusunu değerlendirmeye başladığı da ifade edildi.
 
EL BAĞDADİ MESAJI

Gazetenin Rakka’daki kaynaklara dayandırdığı haberine göre Bağdadi, Lübnan ’daki militanlarına gönderdiği mesajda, örgütün Lübnan’daki hücrelerinin, Lübnan ordusu ile çatışmalara erken başladığını bildirdi.
 
Bağdadi, mesajında Lübnan’daki militanların tepkisel hareket ettiklerini belirterek Lübnan ordusunun örgütün liderlerinden İmad Ahmed Cuma’yı tesadüfen ele geçirmesine rağmen örgütün hazırlık sürecini tamamlamadan Lübnan ordusuyla çatışmaya girmesinin ise Arsel ve Beka’daki militan sayısının ve konumlarının ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade etti.

KOBANİ'DEN ÇEKİLME PLANI
 
Raka’daki kaynaklar, IŞİD’in üst düzey komutanlarının bir toplantı yaparak Kobani’den çekilme konusunu değerlendirmeye başladığını belirtti.
 
Bazı örgüt liderlerinin Kobani’den çekilme konusuna itiraz ettiklerinin belirtildiği haberde örgütün Irak ’taki liderlerinin ise buradan çekilmeyle ilgili kararı örgütün şura meclisine bıraktığı bildirildi.


KOBANİ'DE NELER YAŞANDI? KOBANİ'DE SON DURUM

KOBANİ'den gelen son dakika haberlere göre IŞİD, Peşmerge'nin geçişinde kritik önemi olan Mürşitpınar sınır kapısına saldırılar düzenliyor. Tüm gücünü bu kapıya yönelten IŞİD, sıktığı kurşunlarla Türkiye'yi vurdu.

Kobani'de son durumun özeti şöyle;

  • ABD öncülüğündeki IŞİD koalisyon güçleri toplandı. Kritik zirvede 7 ülke vardı.
  • Peşmerge'nin Kobani'ye bugün Türkiye üzerinden geçiş yapacağı söylenmişti ancak bir gelişme olmadı.
  • PYD lideri Salih Müslim, Peşmerge'nin gidişinin gecikmesinden Türkiye'yi sorumlu tuttu.
  • Türkiye'nin Peşmerge için ÖSO şartı. Bu yüzden mi gecikme oldu?
  • IŞİD Mürşitpınar sınır kapısını ablukaya aldı, Peşmerge geçmesin diye saldırıyor.

IŞİD HAVANLA TÜRKİYE'Yİ VURDU

Terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar zaman zaman şiddetini artırarak sürüyor. IŞİD, Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın bulunduğu bölgenin kontrolünü ele geçirmek için ağır silahlarla saldırılarda bulunuyor.

Çatışmalar sırasında atıldığı değerlendirilen bir havan mermisi ise Mürşitpınar Mahallesi'ndeki boş araziye düştü. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

TÜRK KÖYÜNDE IŞİD MERMİSİ VURDU

IŞİD'in çatışmalar sırasında sıktığı kurşunlar ise Türkiye'de sıfır noktadaki köyde bir kişinin yaralanmasına sebep oldu.

Saat 13.00 sularında Kobani'yi tam karşıdan gören Suruç'un Etmanek Köyü'ne IŞİD tarafından ateş açıldı. O esnada yakınlarının yanında bulunan Kobanili 23 yaşındaki Ehmed Kalo boynundan aldığı mermiyle yaralandı. Kalo, ambulansla Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

kobani-ambulans.jpg

ABD UÇAKLARI VURDU

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine öğle saatlerine kadar keşif uçuşları yaptı. Öğleden sonra ise bombardıman haberleri geldi.

kobani-abd-bombardiman.jpg
ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları, Halep'e bağlı Kobani'deki (Ayn el Arap) terör örgütü IŞİD mevzilerini bombaladı.

kobane-abd-bombardiman.jpg
Bölgeyi kaplayan yoğun duman, Suruç'un sınıra yakın bölgelerinden de gözlendi.


Kobani'deki  çatışmalarda yaralananlar ise beyaz bayrak asılı kamyonetlerle Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarına getirildi. Kapının Türkiye tarafına ise ambulans yönlendirildi.

IŞİD KOALİSYONUNDAN ZİRVE

ABD öncülüğünde IŞİD’e karşı kurulan koalisyonun temsilcileri, Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de bir araya geldi.

Peşmerge Bakanlığı binasında gerçekleşen toplantıya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada ve Avusturalya temsilcileri katıldı.

IŞİD’e karşı koalisyonun toplantısına, Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin ve Peşmerge Bakanı Vekili Enver Hacı Osman da katıldı.

Koalisyon güçlerinin savaş uçaklarının IŞİD’e karşı gerçekleştirdiği hava operasyonları, Peşmerge Bakanlığı tarafından yönlendiriliyor.

PEŞMERGE MUAMMASI BUGÜN DE SES YOK

Kobani'ye gidişi onaylanan 150-200 kişilik peşmerge gücünün bugün Türkiye'den geçiş yaparak Kobani'ye gideceği duyurulmuştu. Aslında Kobani geçişi dün başlayacaktı ancak Türkiye tarafındaki teknik sıkıntılar nedeniyle bugüne kaldı. Bugün de Peşmerge geçişine dair bir gelişme yaşanmadı. Haliyle Peşmerge transferinin gecikmesinin perde arkası merak konusu oldu.

SALİH MÜSLİM : NEDEN GEÇMEDİLER BİLMİYORUZ

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, Peşmerge Güçleri’nin geçişiyle ilgili, "Peşmerge 2-3 gündür hazır fakat neden geçmediler bilmiyoruz" dedi. Salih Müslim, peşmerge sayısıyla ilgili  Türkiye Cumhurbaşbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına, "Herşey Erdoğan'ın elinde değil. Neden bu kadar herşeye karışıyor. Herşey onun elinde mi olacak" diyerek sert tepki gösterdi.

SEBEP BU MU?

Türkiye’nin Kürdistan Peşmerge Güçleri’nin Kobani’ye geçmesine karşı Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) gitmesini şart koştuğu öne sürüldü. İddiayı Şark el Awsat gazetesi ortaya attı.

Haberde, PYD’nin Halep Devrimciler Konseyi eski Komutanı Abdul Cebar Igedi Komutanlığı’ndaki bin 300 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçısının kente girmesine izin verilmediği, bu konuda PYD’yle görüşmelerin devam ettiği ifade edildi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan bir yetkili ise iddiayı yalanladı ve Türkiye’nin peşmergenin Kobani’ye geçmesi karşısında ÖSO’nun kente girmesini şart olarak koşmadığını söyledi.

KOBANİ BİLANÇOSU

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD ile Kürt güçleri arasında Eylül ayında başlayan çatışmalarda 800'den fazla kişinin öldüğünü açıkladı.

Gözlemevi, 16 Eylül'den bu yana 481 IŞİD’linin ve 313 Kürt'ün öldüğünü belirtti.