BIST 9.551
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.481,01
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika IŞİD kaçtı son durum

Kobani'de son duruma göre kent merkezi tamamen Kürt güçlere geçti. Kobane yenilgisinin ardından IŞİD köylere kaçtı. İşte son dakika Kobane gelişmeleri.

Abone ol

KOBANİ 'den gelen son dakika haberlere IŞİD kent merkezini boşaltıp elindeki köylere kaçtı. Kürt güçleri ise Kobane köylerine yöneldi. IŞİD'in üstlendiği Kobani köylerinden biri kurtarıldı. HDP ise 10 milletvekiliyle Kobani'ye gitti. İşte Kobani'de son durum.

Kobani kent merkezinin IŞİD'den alınmasının ardından Kürt güçleri köylere yöneldi. Ağır silahlar Kobane 'nin önemli noktalarına yerleştirildi. Roketler, havan topları ve diğer silahlar, muhtemel saldırılara karşı hazır halde bekletiliyor.
KOBANİ'DEN 134 GÜN SONRA GELEN İLK FOTOĞRAFLAR
Kobani'den gelen son dakika haber ise 1 köyün daha IŞİD'in elinden alındığı yönünde oldu.
Peşmerge komutanı Komutan Zebari, Helince köyünün kurtarıldığını ve YPG ve ÖSO savaşçıları ile beraber Minaz û Mezreebrûş köylerine ilerlediklerini belirtti.

Önceki günlerde de Termik ve Memite köyleri kurtarılmıştı. Savaş uçakalarının dün akşam saatlerinden beri zaman zaman örgütün köylerdeki mevzilerini vurduğunu bildirildi.

KOBANİ IŞİD'E MEZAR OLDU
kobane-basin-açiklamasi.jpgKobani 'de kentin IŞİD'den alınmasının ardından bugün basın toplantısı düzenlendi. YPG ve Enver Müslüm'ün katıldığı basın toplantısında Kobane 'nin tamamen IŞİD'den temizlendiği söylenip zafer ilan edildi. Basın açıklamasında Enver Muslim “bizi bugünlere ulaştıran ve dünyada barışın yayılmasını sağlayan tüm şehitlerimizin anıları önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Muslim, Kobanê zaferini YPG/YPJ savaşçılarına, uluslararası Koalisyon güçlerine, destek veren güç ve çevrelere, her dört parçadaki Kürdistan halkına ve tüm özgürlük yanlılarına kutladı.

YPG açıklamasında ise "IŞİD çeteleri bilsinki nasıl ki Kobane evleri onlara mezar olduysa, köylerimizde onlara mezar olacak. Bu zaferimiz IŞİD'in dünyada bitişinin başlangıcı oldu" denildi. kobani-son-durum.20150127134028.jpg

HDP'DEN KOBANİ AÇIKLAMASI

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ partisinin Grup Toplantısında Kobani hakkında flaş açıklamalar yaptı. 'Bugün çifte zafer günüdür" diyen Yüksekdağ, Kobani zaferi için "Kaybetmenin tarihe karıştığı, kazanmanın tarihinin yazıldığı bir döneme girildi artık. Kobani düştü düşecek diyenlerin tarihteki sonu geldi, bizim günlerimiz başladı. Hükümetin kem sözcüsü, "Umarım Kobani için yaptıklarımızı unutmazlar" diyor, herhalde çok ağlamaktan oluyor." dedi.

KANDİL KOBANİ İÇİN NE DEDİ?

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Kobani zaferinin dört parça Kürdistan'ın, Ortadoğu'nun ve dünya halklarının zaferi olduğunu söyledi.

HDP'Lİ VEKİLLER KOBANİ'YE GİTTİ
HDP son dakika Kobani hamlesiyle 10 milletvekilini IŞİD'in püskürtüldüğü ve Kürtlerin yönetimi yeniden ele aldığı Kobane'ye gönderdi.

hdp-kobane.jpgKobane ’de Enver Muslim tarafından karşılanan HDP heyeti, kent sokaklarını gezerek savaşçılar, asayiş güçleri ve sivilller ile sohbet etti.

DTK Eş Başkanı Selma Irmak, HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, İbrahim Binci, Faysal Sarıyıldız, Kemal Aktaş, Ayla Akad Ata, Sabahat Tuncel, Nursel Aydoğan,  Avrupa eski Parlementeri Feleknas Uca ve DBP’li yöneticilerden oluşan heyet kenti geziyor.

hdp-heyeti-kobanide.jpgHDP heyeti Kobani ziyaretini tamamladıktan sonra Suruç’a dönüp sınır hattındaki Mehser köyünde düzenlenecek kutlamalara katılacak.

BBC : IŞİD TAMAMEN YENİLMEDİ

BBC'nin kıdemli muhabirlerinden Paul Wood, Kobani'deki son durumu şu sözlerle değerlendirdi:

-"Kobani'deki Kürtler çok sevinçliler. 131 gün süren çatışmanın ardından, kendisine "İslam Devleti" diyen örgütü yendiklerini söylüyorlar.

Bu her ne kadar Kürtlerin zaferi olsa da, ABD'nin hava operasyonları olmadan başarılamazdı.

Ayrıca IŞİD'in püskürtülmesi, örgütün tamamen yenildiği anlamına gelmiyor.

Suriyeli muhalifler, IŞİD'in hakimiyetindeki toprakların, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun hava operasyonlarının başladığı Ağustos ayından bu yana arttığını söylüyor.kobani-son-durum.20150127085512.jpg

Iraklı yetkililer IŞİD'in Diyala eyaletinden püskürtüldüğünü söylüyor ancak örgüt Anbar eyaletinin batısındaki çoğu bölgeyi hakimiyeti altına almayı başardı."


ABD TEMKİNLİ : YÜZDE 70'İ KÜRTLERDE

Kürt kaynaklardan gelen zafer ilanı sonrasında ABD Savunma Bakanlığı yaptığı açıklama temkinli oldu. ABD Savunma Bakanlığı , Kobani’de dört aydır devam eden mücadelenin bittiğini ya da şehrin tamamen IŞİD mensuplarından temizlendiğini teyid edemeyeceklerini duyurdu. Pentagon Sözcüsü Albay Steve Warren, "Savaşın kazanıldığını söyleyebilecek durumda değilim. Savaş devam ediyor. Fakat an itibariyle dost kuvvetler, inanıyorum ki üstün durumda" diye konuştu.

PSAKI : BİTMEDİ...

Kobani'ye ilişkin son açıklama ise ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki 'den geldi. Bu açıklamada da Kobani 'de savaşın henüz bitmediği vurgulandı. Psaki, "Kobani’de mücadele devam ediyor. IŞİD karşıtı savaşçılar şu anda Kobani ve çevresinin yaklaşık yüzde 70’ini kontrol ediyor" dedi. 

Psaki’ye günlük basın toplantısında, Ayn el Arap’ın (Kobani) denetiminin tamamının bazı Kürt grupları ve Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) geçtiği yönündeki haberler soruldu.

"Kobani’de mücadelenin devam ettiğini" belirten Psaki, "IŞİD karşıtı savaşçıların şu anda Kobani ve çevresinin yaklaşık yüzde 70’ini kontrol ettiğini ve bunun bir gelişme olduğunu" kaydetti.

Psaki, “Biliyorsunuz IŞİD oraya çok büyük kaynak yatırdı ama başarılı olamıyorlar ve onları geri püskürtüyoruz. Ancak bunun tamamlanmış bir süreç olup olmadığını teyit edemem. Ancak IŞİD karşıtı güçlerin, IŞİD’i orada geri çevirmede başarılı olması olumlu bir gelişme” diye konuştu.



KOBANİ'DE 134 GÜN SONRA ZAFER

Kobani 'de 134 gün devam eden savaşın sonucunda dün Kürt güçleri zafer ilan etti. Kobani Dışişleri Bakanı İdris Nehsan Kobani kent merkezinin tamamının dün saat 17.00 sıralarında YPG’nin eline geçtiğini duyurdu.

Peşmerge Komutanı Emid Muslih Zebari de IŞİD’in elindeki son mahalle olan Mıktel ve çevresinin de Kürt güçlerinin kontrolüne geçtiğini ilan etti.

Bu açıklamaların ardından Kobani 'de ve diğer ülkelerdeki Kürt illerinde büyük sevinç yaşandı.
Türkiye'de de Güneydoğu bölgesindeki illerde dün gece Kobani zaferi kutlamasıyla halk sokaklara döküldü.

BARZANİ'DEN ZAFER MESAJIkobani-ypg.20150127085455.jpg

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Kürt güçlerinin Kobani’yi IŞİD’den alması dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Barzani , “Bugün direnen Kobani’nin kurtarıldığı haberini almış bulunmaktayız. Bu haber, her Kürdistanlı ve özgürlük savunucusunu mutlu etmiştir. Bu başarı tüm Kürdistan halkının başarısıdır. İnsanlığın terör vahşetine karşı başarısıdır.” dedi.

1500 METRELİK SINIRDA HALA IŞİD VAR

Mesud Barzani mesajında Kürdistan Bölgesi’nin bin 500 kilometrelik sınırda halen IŞİD’le savaş halinde olduğuna da değindi.

Koalisyon güçlerinin sürekli desteğinden dolayı kendi adına ve Kürdistan halkı adına teşekkür ettiğini belirten Barzani, Peşmerge Güçleri’nin Kobani’ye geçmesi için yardımcı olan Türkiye’ye de ayrıca teşekkür etti.

KOBANİ KUTLAMALARIkobane-sevinç-gösterileri.jpg
IŞİD’in 134 gündür işgal ettiği Kobani kent merkezinin tamamen Kürt güçlerinin eline geçmesi ardından Kürt illerinde kutlamalar başladı. Kobani’den gelen son dakika haberler Diyarbakır, Mardin, Batman, Van, Muş ve Hakkâri gibi Kürt illerinde sokağa dökülen vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı.

Terör örgütü IŞİD'in Kobani'den (Ayn el Arap) püskürtüldüğü haberleri üzerine Şanlıurfa'da kutlama yapıldı. Siirt'te kutlamaların ardından yolu trafiğe kapatıp kimlik kontrolü yapmak isteyen gruba polis müdahale etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa İl Başkanlığı'nın çağrısı üzerine kent merkezindeki Rabia Meydanı'nda toplanan grup, sevinç gösterilerinde bulundu.


Polisin güvenlik önlemi aldığı meydanda havai fişek atıp halay çeken gruba, çevreden geçen bazı sürücüler ise korna çalarak destek verdi. Sık sık Kürt gurupları lehine slogan atan kalabalık, dilek feneri uçurdu.

Gruba hitap eden Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Kobani'de büyük bir zaferin kazanıldığını söyledi. Zaferin insanlığı ve özgürlüğü isteyen herkesin zaferi olduğunu aktaran Tuğluk, Kobani'deki mücadelenin dünyaya örnek olması gerektiğini belirtti. Gruptakiler eğlencenin ardından dağıldı.

SİİRT KUTLAMASINDA OLAY ÇIKTI

Terör örgütü IŞİD'in Kobani'den (Ayn el Arap) püskürtüldüğü haberleri üzerine Siirt'te yapılan kutlamaların ardından yüzü maskeli gruplara polis müdahale etti.

Dumlupınar, Barış ve Alan mahallelerinde toplanan yüzleri maskeli gruplar, barikat kurup yolu trafiğe kapattı, kimlik kontrolü yapmak istedi. Bazı göstericiler Dumlupınar Mahallesi'nde Fatih İlköğretim Okulu önündeki MOBESE kameralarına taş attı.

Uyarılara rağmen dağılmayan gruplara polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Gruplar ara sokaklara kaçtı.

Bu sırada, göstericilerin arasında çocuğu bulunan bir anne, çocuğunu göstericilerin arasından alarak eve götürdü.