BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika İran'dan şok çıkış

Kobani son dakika haberi bu kez İran'dan geldi, peşmergenin geçişinden rahatsız olduğunu ilan eden İran 'bunu dış müdahale' saydı işte son durum.

Abone ol

KOBANİ'de çatışmalar sürerken arka arkaya ABD ve İran'dan son dakika açıklamalar geldi, İran Peşmerge'nin geçişinden rahatsız olduğunu duyurdu ve 'bunu dış müdahale sayıyoruz' çıkışı yaptı.

ABD'den gelen son dakika iki açıklamadan biri Türkiye savunması olurken bir diğeri Esad itirafı oldu.

KOBANİ YANIYOR SON DAKİKA (TIKLAYIN)

İşte Kobani'yle ilgili son durum ve son gelişmeler.

İRAN : BU DIŞ MÜDAHALE

Kuzey Irak yönetiminin yolladığı peşmerge güçleri Suriç'te Kobani'ye girmek için beklerken İran'dan şok bir çıkış geldi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Emir Abdullahiyan, Peşmerge'nin Kobani'ye girmesini 'dış müdahale saydıklarını' ilan etti.

İran resmi ajansına konuşan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, şöyle konuştu:

“Kobani halkına yardım ulaştırılması konusu, dış güçlerin Suriye’ye müdahalesi ve o ülkeyi parçalanmaya doğru götürmesine sebep olmamalı. Bunu kabul etmiyoruz.”

peşmerge-türkiye-konvoyu.20141031083702.jpg

ESAD'IN YANINDAYIZ

Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD’nin IŞİD’i bahane ederek Ortadoğu’ya yerleşmek istediğini iddia etti. Abdullahiyan ayrıca, “İran’ın terörle mücadelede Suriye Hükümeti’nin yanında olduğunu” belirtti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı da, Peşmerge Güçleri’nin Kobani’ye geçişini, “Suriye’nin egemenliğinin ihlali” olarak değerlendirmişti.

PEŞMERGE'NİN SON DURUMU

Kobani'ye geçmek için Türkiye'ye gelen Peşmerge güçleri henüz savaş bölgesine giriş yapmış değil. Önceki gün 200 ÖSO elemanı Kobani'ye savaşmak için gitmişti. Peşmerge güçleri ise hala Suruç'ta bekliyor.

kobani-için-suruçta-bekleyen-peşmergeler.20141031083724.jpgDün 10 kişilik bir Peşmerge ekibi Kobani'ye gitmiş ve geçiş için PYD ve YPG ile görüşmelere başlamıştı.

Peşmergenin silahları ile birlikte gruplar halinde Kobani'ye girmesi bekleniyor. Suruç ile Kobani arasında 7 kilometrelik bir yol bulunuyor.

IŞİD ÇEKİLECEK İDDİASI

Günlerdir kuşatma altında olan Kobani’ye ilk giren gazeteci olan Yeni Şafak Gazetesi muhabiri Çetiner Çetin, IŞİD’in kendi içinde çekilmeyi tartıştığını iddia etti.

Elif Çakır’ın sunduğu TV24’te yayınlanan programda gazeteci Çetin, Kobani’deki savaşın perde arkasını anlattı.

IŞİD ile ilgili de önemli iddialarda bulunan Çetin, IŞİD’in çok fazla kayıp vermeye başladığını, Kobani’den mutlaka çıkartılacağını ifade etti.

işid-çekiliyor-kobani.jpg

Çetin, “Evet, Kobani’den IŞİD çıkarılacaktır. IŞİD’in bulunduğu şartlar ona zorlayacak. Çünkü bir yandan Musul, bir yandan Bağdat’ta bir yandan Kobani’de kayıp vermeye onların da tahammülü olmayacaktır. Çekilmeyi de kendi aralarında tartışıyorlar” diye konuştu.


ABD'DEN ESAD İTİRAFI


Amerika'dan Kobani konusunda ise iki flaş açıklama yapıldı. Bunlardan ilki ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'den geldi.

Hagel, ABD ve koalisyon güçlerinin IŞİD'e karşı saldırılarından Esed rejiminin fayda sağladığını kabul etti, "Evet, Esed bundan tabi ki bazı faydalar elde ediyor. Ancak burada uzun vadeli bir stratejiden bahsediyoruz" dedi.

chuck-hagel,-kobani.jpg
Bakan Hagel, "Daha fazla agresif olmalı mıyız sorunuza dair, her seçeneği araştırıyoruz. Bu nedenle bu konuda çok sık bir araya geliyoruz ve bu konularda başa çıkmak için Ortadoğu'da etkili bir koalisyon inşa etmeye devam ediyoruz" dedi.

Bir başka gazetecinin, New York Times'ın haberini hatırlatıp "Suriye politikası konusunda çekinceleriniz var mı?" sorusunu yöneltmesi üzerine Hagel, bunun karmaşık bir durum olduğunu belirttiğini hatırlatarak, en iyi ve etkili yöntemlerin ne olması gerektiği noktasında stratejilerini düzenli olarak gözden geçirdiklerini ve duruma adapte ettiklerini kaydetti.

ABD'DEN TÜRKİYE SAVUNMASI

Amerika'dan gelen ikinci açıklama ise Washington Post gazetesinin haberi üzerine oldu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Washington Post gazetesinde yer alan, "Türkiye-ABD ittifakının çatırdadığını" belirten haberle ilgili olarak açıklama yaptı.

Psaki, "Öncelikle şunu söyleyeyim: Her okuduğunuza inanmayın çünkü Türkiye sadece önemli bir NATO müttefiki olmakla kalmıyor, aynı zamanda IŞİD'i zayıflatma ve bertaraf etme çabalarında bir ortak. Peşmerge güçlerinin IŞİD'i geri püskürtmeye yardımcı olmak için Kobani'ye geçişiyle ilgili gelişmelerin farkındasınız ve eminim haberini yapıyorsunuz” dedi.

TÜRKİYE İLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ

İlerde atacakları adımların da ipuçlarını veren Psaki, “Atabilecekleri ilave adımlar hakkında Türkiye ile aktif diyalog içerisinde olmaya devam ediyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye ile bir dizi konuda birlikte çalışıyoruz. Dolayısıyla bunun (Washington Post'un haberinin) hiçbir şekilde bu binanın (ABD Dışişleri Bakanlığının) görüşü ya da deneyimi olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

WASHINGTON POST NE YAZMIŞTI?

Washington Post gazetesinin "ABD, Türkiye ile uzun süreli ittifakının çatırdadığını görüyor" başlıklı haberinde, "Suriye krizinin giderek kırılgan hale gelen diplomatik ilişkideki fay hatlarını gözler önüne serdiği, Türkiye ile ABD arasında Suriye konusunda giderek daha hasmane hale bürünen görüş ayrılıklarının 60 yıllık ittifakın dayanıklılığını sınadığı, bazılarının iki ülkenin hala müttefik olup olmadığını sorgulamaya başladığı" belirtiliyor.