BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.239,56
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika haberleri Zerevani giriyor

Kobani için son dakika haber Kuzey Irak'tan geldi, Peşmerge'nin kobaneye gidişine onay çıktı, Zerevani birliği gidiyor.

Abone ol

KOBANİ için beklenen son dakika haber Kuzey Irak'tan geldi, Peşmerge gönderilmesi talebi Kürt parlamentosunda kabul edildi işte Kobanide son durum.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi parlamentosunda Peşmerge'nin Kobani'ye geçişine onay çıktı. Kobani'ye ilk etapta ağır silahlarla donatılmış 200 Peşmerge gönderilereceği belirtiliyor.

KOBANİ'DEKİ SON DURUMUN KISA ÖZETİ

  • Pentagon sözcüsü John Kirby: Kobani'deki durum hâlen belirsiz. Bizim belirlemelerimize göre Kürt güçleri Kobani'nin çoğunluğunun kontrolünü elinde tutuyor. Düzenlediğimiz hava saldırıları ile sahadaki Kürt güçlerinin çabalarının birleşmesi IŞİD'i dışarıda tuttu.
  • ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı dün gece ilk kez hava saldırılarına ara verdi. 
  • YPG'nin iddiasına göre son 24 saatteki çatışmalarda 73 IŞİD militanı öldürüldü, intihar saldırıları da önlendi.

İLK AŞAMADA 200 PEŞMERGE

Kobani çatışmalar sürürken gözler Peşmerge'ye güçlerinin Kobani'ye gönderilmesini görüşmek için toplanan Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi Parlamentosu'ndaydı. Parlamentoda peşmergenin gidişine onay çıktı. İlk aşamada 200 peşmerge Kobani'ye gidecek. 

peşmerge-özel-kuvvetleri.20141022144829.jpg
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Meclis Grup Başkanı Ümit Hoşnav, "Kobani’ye gidecek peşmergeler, özel eğitilmiş ve modern silahları kullanacak birliklerden seçilecek" ifadelerin kullandı.

PEŞMERGE ÖZEL KUVVETLERİ GİDECEK

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim  "Peşmergenin Kobaniye gitme konusu siyasi olarak kabul edildi. Detayları YPG ve Peşmerge görüşüyor" şeklinde konuştu.

Kobani'ye gidecek peşmergelerin, daha çok Duhok bölgesinden seçilmesi bekleniyor.

peşmerge-kobani.jpgÖzel eğitim alan ve bölgede IŞİD'e karşı başarılar elde eden Zerevani (Özel Kuvvetler) birliklerinden peşmergelerin, Kobani'ye gönderileceği belirtiliyor.

Peşmergenin gelecek hafta ağır silahlarla Kobani’de olacağı bildirildi.

  • YPG'YE 600 MİLYON DOLARLIK SİLAH
  • ABD'li yetkililer, IŞİD'in ilerleyişine karşı Irak ordusuna 600 milyon dolar değerinde zırh delen tank ve mermi satmayı planladıklarını açıkladı.
  • Buna göre 46 bin Amerikan yapımı "M1A1 Abrams" marka tank ile bu tanklarda kullanılabilecek mühimmatın, Irak'a tedarik edilmesi planlanıyor.
  • Washington bir süredir Irak'ta silahlanmanın hızlandırılması ve satın alınan askeri teçhizatların süratle ülkeye ulaştırılması için çabalıyordu.
  • Basın toplantısında bu konuya da değinen Dışişleri Sözcüsü Harf, "Bu girişim, aynı zamanda, Irak hükümetinin IŞİD'e karşı mücadelesini hızlandırma ve savunma için oraya bir an önce askeri teçhizat gönderme çabamızın bir parçası" dedi.


ABD İTİRAFI : IŞİD'İN ELİNDE


ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki Kobani'ye, havadan yardım olarak attığı silah ve mühimmatın bir kısmının IŞİD'in eline geçtiği iddialarına Pentagon'dan açıklama geldi.

IŞİD, Kobani'ye atılan silah, mühimmat ve tıbbi malzeme paketlerinden bazılarının, kendi ellerine geçtiğine dair internette bir video yayımlamıştı.

işi̇d-abd-yardimi-silahlar.jpg

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un Basın Sözcüsü Tuğamiral John Kirby, uzmanların videoyu incelediğini ancak görüntülerin henüz doğrulanmadığını söyledi.

Basın sözcüsü, videoda görülen bazı küçük silahların ve teçhizatların kendi attıkları pakettekiler olduğunu kaydederek, "Dolayısıyla paketin IŞİD'in eline geçmiş olması ihtimali var" dedi.

IŞİD'IN YAYINLADIĞI VİDEO


ABD İNSANİ DEMİŞTİ ŞİMDİ STRATEJİK DİYOR


IŞİD saldırısı altındaki Rojava kentine daha önce “insani” sebeplerle hava operasyonları düzenlendiğini açıklayan ABD, örgütün oraya sürekli takviye yapmasından dolayı, artık “stratejik” bir bölge olarak görüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf’e, günlük basın toplantısında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Kobani eğer stratejikse, bizim için stratejik. Amerika için stratejik değil” sözlerine ilişkin soru yöneltildi. Bunun üzerine Harf, Erdoğan’ın sözlerini görmediğini ama Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil Türk yetkililerle, IŞİD’le mücadelede genel anlamda ortak amaç ve stratejileri konusunda yakın temasta bulunduklarını kaydetti.

Harf, "Türk hükümetine Kobani yakınlarına takviye yapacağımızı söylediğimiz zaman, burasının IŞİD’in artan şekilde silah ve savaşçılarını, paralarını ve kaynaklarını aktardığı çok önemli bir yer olduğuna inandığımız için yaptık. Dolayısıyla, (Kobani’nin) önemli  olduğuna inanıyoruz, yoksa oradaki savaşçılara havadan silahlar bırakmazdık" diye konuştu.