BIST 8.739
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.234,82
HABER /  POLİTİKA

Kobani son dakika! Erdoğan'dan PYD açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kobani konusunda U dönüşü mü yaptınız?" sorusuna açık açık yanıt verdi. Erdoğan Kobani'deki son durumu da aktardı.

Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan Letonya ziyareti öncesi Kobani ve peşmergenin geçişi konusunda açıklama yaptı. Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'ya peşmergenin Türk topraklarını kullanma teklifini kendisinin yaptığını söyledi.

"Türkiye'ye Kobani'yle ilgili bir baskı geldi mi? Türkiye U dönüşü yaptı yorumları var?" sorusuna Erdoğan şöyle yanıt verdi:

OBAMA'YA BEN TEKLİF ETTİM!

Peşmergelerin Ayn-el Arab'a geçişi ile ilgili olarak Obama ile yaptığımız telefon görüşmesinde kendilerine bu teklifi zaten ben yapmıştım. Buradaki PYD ve PKK gruplarına vereceğiniz destekler bizim için kabul edilemez. Bunu söylemiştik. Burada atılacak adım bir Özgür Suriye Ordusu ile işbirliği bizim açımızdan kabul edilebilir. Peşmerge ile işbirliği kabul edilebilir. Kendilerinin de yaklaşım tarzı burada süreç itibari ile bir daralma söz konusu.

ERDOĞAN'DAN ABD'YE: SİZ KİME, NEREYE DESTEK VERİYORSUNUZ?

Özellikle Kobani'de 2 gün dayanabilecek güçleri var. Bunları açıklamak zorundayım. Bakıyoruz ki sözcüleri çıkıp bir şeyler söylüyorlar. Bunlar da medyada farklı şekilde yorumlanıyor. Bunların bilinmesi lazım. En son sitelere düşen görüntüler ortada. Havadan atılan bütün bu silahlar PYD'ye atılıyor denilen silahların bir kısmının IŞİD'in eline geçtiğini kendileri de kabul ettiler. Böyle bir operasyon tanımlanamaz anlatılamaz. Buradan netice alınıp alınmayacağı noktasında sağlıklı bir yorum yapılamaz. Siz kime, nereye destek veriyorsunuz?

KOBANİ NİYE BU KADAR STRATEJİK ANLAMAKTA ZORLANIYORUM

Musul'daki operasyonun zeminine baktığınızda aynı şeyi görüyorsunuz. İki gün geçti. 3., 4. gündeyiz. Kobani düşmedi. Kaldı ki Kobani kendileri için niye bu kadar stratejik onu anlamakta zorlanıyorum. Kobani'de zaten sivil kalmadı. Kobani'de sadece 2 bin kadar orada savaşan insan var. Peşmerge'ye önce evet demediler son anda kısmen evet dediler. Bununla ilgili olarak biz de kendilerine yardımcı olacağımızı söyledik. Türkiye'den nereden geçeceği noktasındaki kararı daha çok bu konulardaki görevli olan arkadaşlarımız kendi aralarında görüşüyorlar. Stratejik olduğu için de burada bunları benim sizlere anlatmam uygun olmaz.

PYD'YE DESTEK PKK'YA DESTEK DEMEKTİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, PYD'ye yapılan desteğin PKK'ya da yapılmış olduğunu da ifade ederek, "Ben Suriye'deki bu sürecin özellikle Özgür Suriye Ordusu'ndan ve diğer ılımlı rejime aynı zamanda IŞİD'e karşı olanlarla bu işin götürülmesi noktasındaki hassasiyetlerimizi de kendilerine ilettik. Sizlerin PYD'ye vereceğiniz her destek PKK'ya verilmiş demektir. PKK'ya ve PYD'ye vereceğiniz bu desteklerle Türkiye olarak biz mücadele etmek durumunda kalacağız. Bunu da bilmenizi isteriz dedik. Bunları kendilerine zaten açık ve net olarak söyledik" diye konuştu.

ATTIKLARI SİLAHLARIN BİR KISMI IŞİD'İN ELİNE GEÇTİ

Afganistan seyahati dönüşü uçakta basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda, 'Silah yardımına evet dememiz söz konusu değildir' hatırlatılan Erdoğan, Obama'ya silah yardımı yapılırsa ne olacağına dair söylediklerinin sorulması üzerine şunları söyledi:

"Bu konuda yapılanın yanlış olduğu ortaya çıktı. Niye yanlış olduğu ortaya çıktı? İşte C-130'lardan attıkları o silahlar belki bir kısmı PYD'nin eline geçti ama bir kısmı da kimin eline geçti? IŞİD'in eline geçti. Adamlar günlerdir kendi sitelerinden yayınlarını yapıyorlar. Bütün o sandıkların hepsini açarak gösteriyorlar. Kime burada nasıl destek verildiği açık net ortaya çıkıyor. Tamamı onların eline gitmedi. Bir kısmı onların eline gitti demek doğru bir şey mi? Böyle bir yorum olamaz. Bunların çok daha akılcı çok daha netice alıcı yorumları varken dostlar alışverişte görsün mantığı ile böyle bir hareket böyle bir hassas konuda yapılamaz."

kobani-son-dakika!-erdoğandan-pyd-ve-peşmerge-açiklamasi.jpg

erdoğandan-obamaya-teklifi-ben-yaptim-açiklamasi.jpg

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, IŞİD'İN ABD'NİN GÖNDERDİĞİ SİLAHLARI ELİNE GEÇTİĞİNE İLİŞKİN YAYIMLADIĞI VİDEO ŞÖYLE: