BIST 8.734
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.235,03
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika Ankara'ya ABD şoku!

Kobani'den gelen son dakika haberler Ankara'yı zıplatacak türden oldu, Türkiye'nin itirazına rağmen ABD IŞİD'e karşı savaşan YPG'ye silah verdi işte Kobani'deki son durum.

Abone ol

KOBANİ'deki son durum üzerine ABD ilk kez YPG militanlarına havadan silah yardımı yaptı, işte Kobane'deki son dakika gelişme.

IŞİD'e karşı savaşan PKK'nın Suriye'deki kolu olan YPG için ABD silah yardımında bulundu. Erdoğan, 'Silah verilmesine evet diyemeyiz' demişti, haliyle bu gelişme Ankara'da soğuk duş etkisi yaptı. 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan yazılı açıklamada, ABD askeri güçlerinin, sahada IŞİD'e karşı şehri koruyan Kürt güçlere takviye yapmak için Kobani bölgesine bugün havadan birçok yardım yaptığı bildirildi.

IŞİD'E KARŞI SAVAŞ İÇİN

ypg-silah.jpg
ABD Hava Kuvvetleri'nin C-130 tipi nakliye uçağının Irak'taki Kürt yetkililer tarafından sağlanan silah, cephane ve tıbbi malzeme yardımını, Kobani'nin kontrolünü ele geçirmeye çalışan IŞİD'e karşı direnişe devam edilmesi kapsamında gerçekleştirdiği kaydedildi.


ERDOĞAN : PYD'YE SİLAH VERİLMESİNE EVET DİYEMEYİZ

ABD'nin silah yardımında bulunduğu YPG, PKK'nın Suriye'deki yapılanması. Haliyle de silah yardımına Türkiye'nin tavrı olumlu değil. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü yaptığı konuşmada, böyle bir girişimi desteklemeyeceklerini ifade etmişti.

Erdoğan konuyla ilgili olarak şöyle konuşmuştu:

"Son günlerde bir şeyler dolaşmaya başladı. Nedir o? PYD'ye silah desteği vermek ve PYD'ye verilecek silah desteğiyle IŞİD'e karşı burada bir cephe oluşturmak. Tamam da PYD şu anda bizim için PKK ile eştir, o da bir terör örgütüdür. Bir terör örgütüne kalkıp da bize dost olan NATO'da beraber olduğumuz Amerika'nın böyle bir desteği, açıktan açığa söyleyerek bizden 'evet' ifadesini, yaklaşımını beklemesi çok çok yanlış olur, böyle bir şeyi bizden beklemesi mümkün değil, böyle bir şeye de biz 'evet' diyemeyiz."

Açıklamada, yardımın ardından uçağın bölgeden güvenlik şekilde ayrıldığı ifade edildi. YPG'ye silah yardımının Ankara'nın 'evet' demeyiz itirazına rağmen gerçekleşmiş olması dikkat çekici bir gelişme.

HAVADAN SİLAH GELDİ, SESSİZLİK BAŞLADI

135 kez Kobani'de hava saldırısı yapan ABD'nin YPG'ye yaptığı silah yardımının ayrıntısı da belli oldu.

Uçaklardan Irak Kürt Bölgesel yönetiminin tedarik ettiği içerisinde silah, mühimmat ve medikal malzemelerinin bulunduğu 27 konteyner, Kobani'de önceden belirlenen YPG mevzilerine bırakılmış.

Silah yardımının gelişinin ardından yeni günde sessizlik hakim oldu. Sabah saatlerinden itibaren sessizliğin hakim olduğu Kobani'de 2 kez havan mermisi ile birkaç el silah sesi duyuldu.

 SON DAKİKA : PEŞMERGE'YE TÜRKİYE İZİN VERDİ  

Günün bir diğer son dakika gelişmesi ise Peşmerge'nin Kobani için yola çıkacağı haberleri oldu.

Mesud Barzani'nin Türkiye üzerinden Peşmerge'nin geçişi için izin istediği ortaya çıktı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu haberi doğruladı.

Mevlüt Çavuşoğlu, “Peşmerge’nin Kobani’ye geçmesi için yardımcı oluyoruz. Kobani'nin düşmesini hiç arzu etmedik” dedi.



KOBANİ HAVA BOMBARDIMANI

Amerikan ordusunun Kobani'de IŞİD'e karşı bugüne kadar 135 hava saldırısı düzenlediği bilgisi paylaşılan açıklamada, saldırıların IŞİD'in ilerleyişini engellediği, yüzlerce savaşçısının öldürüldüğü, muharebe teçhizatlarının imha edildiği veya hasar verildiğine yönelik belirtilerin bulunduğu kaydedildi.

KOBANİ HALA DÜŞEBİLİR

Açıklamada, "Ancak IŞİD, kente yönelik tehdidini sürdürüyor. Kürt güçlerinin direnişine devam ettiği Kobani'de güvenlik durumu kırılganlığını koruyor.

CENTCOM komutanının da belirttiği gibi Kobani hala düşebilir" değerlendirmesinde bulunuldu.

işid-silah.jpg

Açıklamada, saldırıların "Doğal Kararlılık" operasyonlarının bir parçası olarak gerçekleştirildiği belirtildi.


KOBANİ'DE NELER OLDU?

PYD denetimindeki Kobani'yi ele geçirmek isteyen IŞİD militanları 36 gün önce ilçeye doğu ve batı cephelerinden saldırdı. IŞİD'in saldırısı sırasında binlerce Suriyeli evini terk etti ve sınırı aşarak Türkiye'ye geldi. Kobani'ye ulaşan IŞİD militanları ile YPG güçleri arasında göğüs göğüse çatışmalar başladı. Son günlerde artan çatışmaların ardından ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin uçaklarının bombardımanı ile IŞİD militanları ilçe merkezinden geri çekilirken, uzaktan havan topu ile saldırıyı sürdürdü.

MÜRŞİTPINAR SINIR KAPISI

Bombardıman ile militan ve mevzi kaybedince geri çekilmek zorunda kalan IŞİD militanları, YPG'ye yardım gelmesini ve yaralılarının tedavisini engellemek için Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın bulunduğu bölgeye yöneldi. Bombardıman nedeniyle ilerleyemeyen IŞİD militanları, uzaktan havan topu mermileri ile bu bölgeyi hedef alan atışlar yapmaya başladı. IŞİD militanlarının attığı havan mermileri zaman zaman sınırı aşarak Türkiye tarafına da düştü.

HAVA SALDIRILARI

IŞİD militanlarının hava saldırıları ile verdiği kayıpların ardından geri çekilmesi ile sokak çatışmaları da azaldı. Daha önce yoğun şekilde duyulan silah sesleri, son birkaç gündür aralıklarla duyulmaya başlanırken, IŞİD militanlarının yoğun olarak doğu bölgesinden havanlarla sınır kapısı ile bu bölgedeki YPG mevzilerini hedef alan atışlar yapmaya başladığı görüldü.

SINIRDA ÖNLEMLER HAD SAFHADA

Son günlerde IŞİD militanlarının havan saldırısı sırasında mermilerin sınırı aşarak Türkiye tarafına gelmesinin ardından önlemler de en üst seviyeye çıkarıldı. Suriye'yi gören hakim tepelere obüs ve tanklar konuşlandırılırken, sınır hattına giden yollarda önlem alan güvenlik güçleri ise bölgeye güvenlik gerekçesiyle kimsenin geçmesine izin vermiyor.




IŞİD SURİYELİ KOMUTANI TÜRKİYE'DE KAÇIRMAK İSTEDİ

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, IŞİD'in Türkiye'de Suriyeli muhalif lideri kaçırmaya çalıştığını yazdı. Haberde, Suriyeli muhalif örgütlerden "Thuvar Rakka"nın komutanı Ebu İsa'nın, Şanlıurfa'da IŞİD militanları tarafından kaçırılırken vurulduğu belirtildi.

Buna göre oğlu Ammar ile geçen Cuma günü Türk yetkililerle görüşmeye giden Ebu İsa'nın, eve dönerken aracının önü IŞİD tarafından kesildi. Komutan ve oğlu, dört silahlı adam tarafından araçtan çıkarılıp götürüldü.

Gazeteye bilgi veren Ebu İsa'nın yardımcılarından Ahmet Abdül Kader, iki militanın yüzünün gözüktüğünü ve bu kişilerin IŞİD üyesi olduğunu bildiğini öne sürdü.

Habere göre komutan ve oğlu Suriye'ye kaçırılmaya çalışıldı. Ancak Türkiye'nin son aylarda sınırdaki güvenliği artırması ve IŞİD'e çalışan kaçakçılardan birinin yakalanması ve planı güvenlik yetkililerine anlatması nedeniyle, komutan kaçırılamadı. Bahsedilen kaçakçının vurulan Ebu İsa'yı Şanlıurfa'da bir hastaneye bıraktığı ifade edildi.

Gazete, komutana ulaşamadığını ancak komutanın öldüğü söylentisinin dolaştığını yazdı.

MİT'E SÖYLEDİM AMA...

Thuvar Rakka'nın Kobani'de IŞİD'e (Irak Şam İslam Devleti) karşı savaştığı ve bu nedenle Ebu İsa'nın uzun süredir IŞİD'in hedefinde olduğu kaydedildi. Habere göre Thuvar Rakka'ya bağlı militanlar, ABD öncülüğündeki eğitim programı çerçevesinde Türkiye'deki kamplarda eğitilecek ve Suriye'de IŞİD'le savaşacaktı.

Ebu İsa'nın aracının şoförünün ve kaçırma girişiminde bulunan dört militanın Türkiye tarafından gözaltına alındığı öne sürüldü.

Haber şöyle devam ediyor:

Komutanın yardımcısı Ahmet Abdül Kader, MİT'e (Milli İstihbarat Örgütü) gidip IŞİD militanı olan kişilerin adını verdiğini, ancak MİT'tekilerin kendisine "Merak etme, biz onları takip ediyoruz" cevabını verdiğini söylüyor. Ancak Kader, bu militanların tutuklanmadığını belirtiyor.