BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.430,76
HABER /  DÜNYA

Kobani son dakika ABD'den PYD ve PKK bombası

ABD'den gelen son dakika Kobani açıklaması gözleri PYD'ye çevirdi, Amerika ilk kez görüştüklerini açıkları işte Kobani'de son durum.

Abone ol

KOBANİ'de ABD kritik bir adım attı ve uluslararası mecrada tanınma sıkıntısı yaşayan PYD ile doğrudan görüştü, işte ABD'den gelen son dakika açıklama.
john-kirby-işid-açiklamasi.20141017135022.jpg
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, PYD ile geçen hafta ilk kez doğrudan görüştüklerini açıkladı. Pentagon sözcüsü PKK ile PYD arasındaki bağlantının farkında olduklarını da söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Pentagon Sözcüsü John Kirby ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, ABD’nin Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile zaman zaman aracılar vasıtasıyla görüştüğünü söyledi.

Geçen hafta ise ilk kez doğrudan bir görüşme yapıldığını açıkladı. Psaki’ye göre, bölge dışında gerçekleşen görüşmeye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili katıldı. PYD tarafından kimin olduğu hakkında ise bilgi vermedi.

PKK İLE PYD BAĞLANTISININ FARKINDAYIZ

PYD ile görüşmelerin PKK konusunda ABD'nin tavrını değiştirmediğinin de altını çizen Psaki,  “PKK ile bazı PYD üyeleri arasındaki bir takım bağlantıların farkındayız. PKK hakkında uzun süredir taşıdığımız aynı kaygıya sahibiz. PKK’yı terörist organizasyon listemizde tutmamız noktasında pozisyonumuzda bir değişiklik yok” dedi.

İNCİRLİK ÜSSÜ AÇIKLAMASI
Psaki İncirlik üssüyle ilgili bir soru üzerine ise, Türkiye ile görüşmelerin sadece askeri alanda olmadığını vurgulayarak, “Türkiye adımlar attı, 170 binden fazla mülteciyi kabul etti. İnsani yardımlar sağlıyor. Bunlar önemli. Eğitim ve ekipman programına ev sahipliğini kabul ettiler. Dolayısıyla görüşmeler devam ediyor. Hatırlatmak isterim ki Türkiye, koalisyon için çok yararlı ve verimli olan birçok adımlar atıyor” dedi.

KOBANİ'Yİ ÖNEMLİ KILAN NE? ABD AÇIKLADI

Kirby, “Kobani’yi önemli yapan IŞİD’in orayı istemesi. Daha fazla istemeleri, daha fazla kuvvet ve kaynağa başvurmaları, daha fazla vurulacak hedefin mevcudiyetini sağlıyor” dedi.

DÜRÜST OLMAMIZ GEREKİR

ABD’nin IŞİD stratejisinde herhangi bir değişikliğin olmadığını vurgu yapan Kirby, şunları söyledi:

 “Ne Kobani ne de herhangi bir şehir hususunda bildiğim kadarıyla stratejik bir değişiklik yok en azından askeri perspektif açısından. Tek başına hava gücünün herhangi bir şehri kurtarmaya yetmeyeceği gerçeği konusunda da dürüst olmamız gerekiyor.”

Kirby, Kobani çevresinde sadece bu hava saldırılarıyla yüzlerce IŞİD’linin öldürüldüğünü belirterek, son günlerde oraya hava saldırılarının artmasının nedenini ise, Irak’taki hava şartları nedeniyle oradaki saldırılarına devam edememelerine bağladı.




IŞİD KOBANİ'DEN ÇEKİLİYOR

Kobani'deki Kürt komutanlardan Baharin Kandal BBC'ye, IŞİD'in Kobane kentinin önemli bir bölümünden dışarı çıkartıldığını söyledi.

Baharin IŞİD militanlarının kentin doğusundaki iki direniş alanı hariç tüm alanlardan geri çekildiğini belirtti.

kobani-harap-oldu-çatişma-sonrasi-kobane.20141017081704.jpg
Son 24 saatte gerçekleştirilen 14 hava saldırısının militanların geri çekilmesine yardımcı olduğu düşünülüyor.



KOBANİ HAVA SALDIRILARI

ABD ve koalisyon güçleri hem Irak'ta hem de Suriye'de ilerleyen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mevzilerine hava saldırıları düzenliyor. Türkiye sınırında olan IŞİD saldırısı altındaki Kürt kasabası Kobani çevresinde de son günlerde hava saldırıları yoğunlaşmış durumda.

PYD'nin silahlı gücü YPG ve IŞİD militanları arasındaki çatışmalar da sürüyor. PYD lideri Salih Müslim, ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin Kobani çevresindeki IŞİD hedeflerine yönelik saldırılarının çok etkili olduğunu söylemişti.

abd-kobani-hava-saldirisi.jpgKobani'ye hava saldırıları aralıksız devam ediyor son günlerde bu saldırılar daha da arttı.



ALMANYA PKK'YA SİLAH VERECEK Mİ?

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, ülkesinin PKK'ya silah yardımı yapacağı yönündeki iddiaları için, ''PKK, Türkiye'yi yeni bir şiddetle tehdit ettiği müddetçe bunun sorusu bile olmaz'' dedi.


TÜRKİYE'NİN İSTEDİĞİ GÜVENLİ BÖLGE HARİTASI

Başbakan Ahmet Davutoğlu El Cezire'de katıldığı canlı yayında Türkiye'nin 'tampon bölge' değil 'güvenli bölge' oluşturmak istediğini söyledi. Davutoğlu tampon bölgenin askeri bir bölge olduğunu Türkiye'nin böyle bir arzusunun olmadığını belirtti.

türkiyenin-istediği-güvenli-bölge-haritasi.20141017081827.jpg