BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  MEDYA

Kobani neden kurtarılmalı New York Times yazdı

New York Times gazetesi, IŞİD kuşatması altındaki Kobani'nin neden kurtarılması gerektiğine dair bir makale yayımladı.

Abone ol

New York Times gazetesi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırılarına maruz kalan Kobani’nin kurtarılması gerektiğini belirten “Kobani neden kurtarılmalı?” başlıklı bir makale yayımladı, bu makalede özellikle Kobani'nin kurtarılmasının ABD statüsünü nasıl etkileyeceğine değinildi.

“Eğer Kobani kurtulursa olasılıklara meydan okumuş olacak” sözleriyle başlayan makalede, kentin ABD operasyonlarının merkezi haline geldiği ifade ediliyor.

New York Times, Kobani’de yaşanacak olumsuzlukların ABD’nin planının kırılganlığını ortaya çıkaracağını ifade eden gazete , IŞİD’in kenti ele geçirmesi durumunda “NATO müttefiki Türkiye ’nin doğrudan tehdit altında kalacağını” vurguluyor. Gazete, böyle bir senaryoda NATO’nun Türkiye’yi savunmak durumunda kalacağını belirtiyor.

NY TIMES, ERDOĞAN'IN VE TÜRKİYE'NİN KOBANİ POLİTİKALARINI ELEŞTİRDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’nin Kobani politikalarının eleştirildiği yazının bir kısmı şu şekilde:

“ABD’nin operasyonlarındaki en büyük eksik Türkiye. Türkiye’nin Kobani’deki Kürtlere yardım konusundaki isteksizliği ABD’nin stratejisindeki devam eden zayıflığın altını çiziyor. Kürtlere silah göndermek çaresizlikten yapılmış bir hareketti; Kürtler risk altındaydı ve Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington’dan gelen ve tekrarlanan yardım ricalarını reddetti.

‘TÜRKİYE SORUNLU BİR NATO MÜTTEFİKİ’

Türkiye en uygun durumda bile sorunlu bir NATO müttefiki olmuştur. Türkiye’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın IŞİD’den daha büyük bir tehdit olduğu konusunda ısrar etmesi ve çeşitli Kürt gruplarla karmaşık ilişkisi nedeniyle olaylar daha da kötüye gitti. Türkiye çok uzun süre, orijinal hedefi Esad rejimini devirmek olan IŞİD’in militanlarının, silahlarının ve para akışının Suriye’ye geçişine izin verdi.

Başkan Obama Suriye’deki prematüre ve tedbirsiz operasyona başladığı zaman bilinmeyen birçok şey vardı. Önemli bir müttefikin tam işbirliğini sağlamak konusundaki başarısızlık, IŞİD’e karşı savaş hakkında giderek soru işaretlerine neden oluyor.”