BIST 9.801
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Kobani mi Ayn el Arab mı? Atalay kızdırdı

Kobani için basın toplantısı düzenleye Beşir Atalay'ın bu isim yerine bölgeden Ayn el-Arab diye söz etmesi Kürtler'i delirtti.

Abone ol

KOBANİ'deki gelişmelerle ilgili olarak basın toplantısı düzenleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, Kürtler'in damarına bastı.

Basın toplantısında Kobani için "Oranın adı Kobani değil Ayn el Arab'tır" diyen Beşir Atalay, yeni bir tartışma başlattı. Kürt asıllı olan Beşir Atalay'a, Kobani yerine Ayn al Arab dediği için tepki yağdı.

Peki Kobani mi Ayn el Arab mı?

KOBANİ İSMİNİN ANLAMI

Kürtler'in Kobani ismini verdiği bölgenin adı oradaki Berlin Bağdat demiryolunun bulunduğu tren istasyonundan geliyor. Almanca'daki KOMPANİE'den uyarlanan Kobane adı Kürtler için hassas bir önem taşıyor.

AYN EL ARAB ADI

Milliyet Gazetesi köşe yazarı Aslı Aydıntaşbaş Ayn el Arab ismi üzerinden büyüyen polemikte önemli bilgiler verdi. Bugün Kobani diye anılan bölgenin ilk ismi Arab Punarı'ymış.

Bu isimden sonra bölge Kobani adıyor daha sonra ise Ayn el Arab olarak anılmaya başlıyor.

screen-shot-2014-10-10-at-3.01.11-pm.png
screen-shot-2014-10-10-at-3.01.16-pm.png

BEŞİR ATALAY'A AYN EL ARAB TEPKİSİ


Atalay'ın "Şu anda orada (Kobani) PYD militanları dışında kimse kalmamıştır. Hepsi Türkiye'ye gelmiştir"  sözü de Kürtler'i hayli kızdırdı. İşte Atalay için sosyal medyadan taşan tepkilerden bir bölüm;

-Kürtler için çok önemli oldugunu bildigi halde #Kobane'ye, Ayn el- Arab demeyi tercih eden; #BeşirAtalay da Kürttür.

screen-shot-2014-10-10-at-3.07.44-pm.png
screen-shot-2014-10-10-at-3.08.14-pm.png
screen-shot-2014-10-10-at-3.08.33-pm.png

DİKKAT EDERSENİZ TERLİYOR

Çözüm sürecinin mimarlarından olan ve bakanlığı döneminde koordinasyonu sağlayan Beşir Atalay, basın toplantısında HDP lideri Selahattin Demirtaş'ı eleştirdiği sözleriyle öne çıktı. Atalay şöyle dedi;

HDP Genel Başkanı dün bir basın toplantısı yaptı. Dikkat ederseniz terleyen bir basın toplantısı yaptı. Yaptıkları hukuksuzluğa gerekçe bulmaya çalışarak basın toplantı yaptı. Bu kargaşayı biz yaptık ama gerekçelerimiz vardı diye bir açıklama yaptı. Bunların hiçbirinin altı dolu değil. Siyasi parti üyesi olarak şunları söylemek isterim. Siyaset kolay değil. Ömür boyu şiddetin desteğinde siyaset yapanlar biraz siyaset yapar gibi oluyorlar ancak sonra o şiddetin gölgesine sığınıyorlar. HDP’nin yaptığı budur. Genel Başkan daha Türkiye’yi kucaklayan tavrını bitirmiştir. HDP’yi Türkiye partisi olarak kurdular ama ne kadar göstermelik olduğu ortaya çıktı.

"SORUMSUZCA AÇIKLAMA YAPIYORLAR"

Sorumsuzca bir açıklama yapıyorlar. Nedir? 7 Ekim’de yazılı açıklama yapıyorlar. HDP orada acil eylem çağrısı yapıyorlar. Çağrıda şu ifadeler var. Kobani’de yaşanan katliam girişimine karşı bütün halkımızı sokağa çağırıyoruz. Bir siyasi parti sokağa çağırıyor. Siyasi parti bir miting yapabilir. Başka açıklamalar yapabilir. Ama eğer insanları sokağa çağırıyorsa bu siyaset değildir. Bu siyaset dışı yöntemleri meşru görmektir. Siyasi partiler sokak olmasın, sokaklarda eylem olmasın, siyasetle TBMM’de ülkenin sorunlarını çözelim diye vardır. Bunlar sanki özgürlük savunucusu ama görüyorsunuz şiddeti devreye sokmakta sakınca görmediler.

"SADECE BİR KİŞİ POLİS KURŞUNUYLA ÖLDÜ"

Biz şiddet çağrısı yapmadık diyorlar. O çağrı şiddet içerir. Neticede Türkiye’yi bir vandalizim yaşattınız. Bu çok acıdır. Bu yanlışı milletimiz iyi gördü. Vatandaşlarımız büyük bir kısmı olgunlukla tavır gösterdi. Bugün aldığım veriye göre Türkiye genelinde 35 ilde eylem oluyor toplam rakam 122 bin. Bu bir mitinge katılan insan sayısıdır. Kürt vatandaşlarımızda ilgi göstermedi. Sadece marjinal bir grup katıldı. Ölümler daha çok grupların kendi arasındaki çatışmalardan. Bu 31 kişiden 1 tanesi polis kurşunu ile ölmüştür. Vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.