BIST 9.016
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.295,48
HABER /  GÜNCEL

Kobani için radikal karar

134 gün süren çatışmaların ardından IŞİD'den arındırılan Kobani'nin açık hava müzesi yapılacağı ve Miştenur Tepesi'ne de yeni bir kent kurulacağı belirtildi.

Abone ol
Kobani'de 134 gün süren savaş  binlerce kişinin yaşadığı kenti harabeye dönüştürdü. Bunun üzerine Kanton Yönetimi'nin Kobani'yi açık hava müzesine çevireceği ve Miştenur Tepesi etrafına yeni bir kent kurma kararı aldığı belirtildi. Kanton Yönetimi 200 bin Suriyeli'ye baharda 'geri dön' çağrısı yapacak.
 
134 gün süren şiddetli çatışmaların bitmesinin ardından Kobani Kanton yönetimi, hem savaşın izlerini hem de elde edilen zaferin hafızalarda korunması amacıyla radikal bir karar aldı. Kanton yönetimi, savaşın en şiddetli yaşandığı alanları koruma altına alarak bölgeyi anıt kente dönüştürmeyi kararlaştırdı. Alınan karar doğrultusunda, yıkılan binalar veya çatışmalar sırasında hasar gören araçlara dokunulmayacak ve bölge yapılacak düzenleme sonrası ilerleyen süreçte açık hava müzesi şeklinde ziyaret edilecek.
 
YENİ ŞEHİR KURULACAK, KOBANİ 'ANIT KENT' OLACAK
 
Kanton yönetimi, savaşın izlerini taşıyan bölgeyi koruma altına alma kararının ardından oluşan barınma sorununu da yeni bir şehir kurarak gidermeyi planlıyor. Bu doğrultuda Kobani’nin güneyinde, Türkiye sınırına yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Meştenur Tepesi olarak adlandırılan bölge ve çevresi yeni şehir alanı olarak belirlendi. Çatışmaların tamamen bitirilmesinin ardından belirlenen yeni yerleşim alanında inşaat çalışmaları başlanacak ve yeni konutlar yapılarak barınma sorunu tamamlanacak.
 
’DÖNÜN’ ÇAĞRISI İLKBAHARDA YAPILACAK
 
Kobani Kanton yönetimi IŞİD tehdidinden kaçarak Türkiye’ye sığınan ve topraklarına dönme arzusu taşıyan 200 bini aşkın Suriyeli’ye ise ilkbaharda ’geri dön’ çağrısı yapacağı öğrenildi. Halen saldırı ihtimalini düşünen ve savunmasız yakalanmamak için alınan bu kararda; barınma, gıda, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçların da yok denecek düzeyde olunmasının etkin olduğu bildirildi. Sınırı aşan ve halen kamplarda, yakınlarının yanında veya kiraladıkları evlerde kalan Suriyelilere, kış mevsimini Türkiye’de geçirmesinin isteneceği ve ilkbaharda Kobani’ye dönmeleri ve Meştenur Tepesi bölgesine yapılacak yeni şehri birlikte kurma çaağrısı yapılacağı kaydedildi.