BIST 9.099
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.326,06
HABER /  DÜNYA

Kobani için 1 Kasım'da yer yerinde oynayacak!

1 Kasım gününün Dünya Kobani Günü ilan edilmesiyle, yüzlerce yürüyüş organize edildi.

Abone ol

Aralarında Nobel Barış Ödülü sahipleri ve filozofların da olduğu binlerce kişinin çağrısı ile 1 Kasım günü Dünya Kobani Günü ilan edildi.

1 Kasım Dünya Kobani günü dolayısıyla, dünyanın dört bir yanında komiteler kuruldu ve yüzlerce yürüyüş organize edildi.

Paris'ten Berlin ve Roma'ya, oradan İskandinav ülkeleri, Latin Amerika, Avustralya, Pakistan ve Hindistan'a kadar dünyanın dört bir yanında 1 Kasım Dünya Kobani Günü için yoğun bir çalışma yürütülüyor. Yazarlar, sanatçılar, Nobel ödüllüler, akademisyenler, filozoflar, tarihçiler, gazeteciler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve parlamenterlerin aralarında olduğu binlerce kişi Kobanê için ayağa kalkmaya çağırdı.

"IŞİD'E KARŞI, KOBANİ VE İNSANLIK İÇİN KÜRESEL SEFERBERLİK"

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) ve “Peace camping” inisiyatifiyle yapılan “IŞİD'e karşı, Kobani ve insanlık için küresel seferberlik” çağrısına ilk dört günde 130 tanınmış isim imza attı. Bu çağrıyı destekleyenler arasında bulunan KNK'nin Yürütme Konseyi Üyesi Adem Uzun'a göre, çağrıcıların sayısı binlere ulaştı.

ÇAĞRICILAR KİMLER?

Aralarında dilbilimci profesör Noam Chomsky, Arjantinli Nobel Barış Ödüllü Adolfo Perez Esquivel, Güney Afrikalı Nobel Barış Ödüllü Başpiskopos Desmond Tutu, Dünya Doktorlar Örgütü Başkanı Michel Rolan'ın da olduğu çağrıcılar Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarına karşı küresel düzeyde bir seferberliğin önemli olduğunu kaydetti.

Çağrıcılar koalisyonun uluslar arası hukuk çerçevesindeki görevlerini yerine getirmediğini, başta Türkiye olmak üzere koalisyonun bir çok üyesinin IŞİD askeri ve finansal destek verdiği tepkisinde bulunuyorlar.

“Eğer uluslararası toplum demokrasinin Ortadoğu'da kök salmasını istiyorsa Kobani'de Kürtlerin direnişini desteklemeli” diyen çağrıcılar, 1 Kasım'da sokaklara çağırarak “Küresel aktörlere şu büyük mesajı vermenin zamanı geldi: Başka bir politika mümkündür” dedi.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA YÜRÜYÜŞLER ORGANİZE EDİLİYOR

ANF'ye konuşan Adem Uzun, Kobani direnişi ile birlikte özellikle Birinci Dünya Savaşı ile başlayan dünya tarihini iyi bilen insanların tarihi karşılaştırmalar yaparak Kobani'yi anlamaya çalıştığını belirtti.

Kobani için 1930'larda İspanya'da faşizme karşı verilen savaş sırasında yaşanan katliamlar, Srebrenitsa, Ruanda ve Halepçe katliamlarının örnek gösterildiğini ifade eden Adem Uzun, uluslararası toplumun direnişlere aktif destek sunmaması nedeniyle bu katliamların gerçekleştiğini kaydetti.

Uzun, Batılı toplumsal aktörlerin yaklaşımını şöyle ifade etti: “Kobani ve Şengal'de Kürtlere bir katliam girişimi var. Bunun önüne geçmek gerekiyor. Oradaki direnişi Stalingrad'da Hitler faşizmine karşı direnişe benzetererek bir muhasebe yaptılar. Böylece direnişe sahip çıkma çalışması başlatmak istediler. Bunun için bazı dostlar hemen bir metin hazırladılar. Dört gün içinde toplumun vicdanı dediğimiz aydınlara ve şahsiyetlere gönderdiler, hemen imza da aldılar. Bunlar Kobani direnişine sahip çıkmanın insanlığa ve demokrasiye, onura sahip çıkmak olduğunu düşündüler.”

Bu çağrı duyulur duyulmaz dünyanın farklı bölgelerinde aynı düşünceyi paylaşan insanların hemen inisiyatif alarak çağrılar yaptığı ve yürüyüşler organize ettiğini belirten Adem Uzun, Hindistan, Japoınya, Pakistan, Ekvator, Peru, Arjantin, İtalya va İspanya'yı buna örnek gösterdi.

KÜRTLERE KİTLESEL KATILIM ÇAĞRISI

ANF'nin organizatörler aldığı bilgilere göre Hindistan'da 6 yürüyüş, İtalya'da 25 yürüyüş, Almanya'da 18 ve Fransa'da 6 yürürüyüş organize edilecek. Bu yürüyüşler Batılı toplumsal aktörler tarafından organize edilirken, Kürtlere de kitlesel katılım çağrıları yapılıyor.

“Kobani direnişi 21 yüzyılın direniş sembolü olarak ele alındı” diyen Adem Uzun, barış hareketlerinin Kobani direnişini barışın başlangıcı olarak ele aldığını söyledi. Uzun, tüm yürüyüşlerde bir tarafında “Barış için Kobani'yi koru”, diğer tarafında “Direnişe destek ver” yazılı dövizler taşınacağını açıkladı.