BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,60
HABER /  GÜNCEL

Kobani güvenlik zirvesi Türkiye'nin kritik kararı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kobani'deki son durumu değerlendirmek üzere bugün Ankara'da "Güvenlik Zirvesi"ni topladı.

Abone ol

KOBANİ'deki ateş Türkiye'yi de yakmaya başlayınca Ankara'da alarm zilleri çalmaya başladı. Dün gece çıkan olaylar sonrası 6 kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve adı konmamış olağanüstü hal uygulaması başlatıldı.

Suriye'deki Kürtler ise Türkiye'nin Kobani'ye koridor açılması için söz verdiğini öne sürürek baskı yapmaya başladılar.

İşte tüm bu sıcak gelişmeleri görüşmek için Ankara'da kritik bir güvenlik zirvesi gerçekleşiyor. Dün Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan tarafından yapılan açıklamada zirvenin akşam saat 16.00'da yapılacağı duyurulmuştu. Ancak yaşanan son gelişmeler üzerine zirve saat 14.00'a alındı.

ZİRVE BİTTİ DAVUTOĞLU AÇIKLAMA YAPACAK

Güvenlik zirvesi sona erdi. Ankara'daki kritik zirve 3 saat 15 dakika sürdü. Zirvede, Türkiye-Suriye sınırında bulunan Kobani'de yaşananlar ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere yurt genelindeki şiddet olayları masaya yatırıldı. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun toplantının ardından açıklama yapacağı belirtildi.

MİT MÜSTEŞARI HAKAN FİDAN KATILMADI

Başbakan Davutoğlu başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da saat 14.40'ta başlayan Güvenlik Zirvesi'ne Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Yalçın Akdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Başbakanlık Müsteşar Vekili Ergin Ergül, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz ile Başbakanlık Dışişleri Başdanışmanı Kemal Öktem katıldı. Zirveye MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ise katılmadığı belirtildi.

PROTESTO EYLEMLERİ MASAYA YATIRILDI

Kurban Bayramı dolayısıyla İstanbul'da bulunan Davutoğlu, dün gece Ankara'ya geldi. Zirvede, Türkiye-Suriye sınırında bulunan Kobani'de yaşananlar ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere yaşanan şiddet olaylarıyla protesto eylemleri masaya yatırıldı.

Kobani’deki IŞİD saldırılarını protesto eylemlerinde Diyarbakır'da 10, Mardin'de 3, Siirt'te 2, Batman, Muş ve Van'da da birer olmak üzere toplam 19 kişi hayatını kaybetti.

KÜRTLER'DEN KORİDOR TALEBİ

Murat Karayılan, PYD lideri Salih Müslim'in Ankara'da yaptığı görüşmelerde Kobani ile Serakaniye hattında koridor açılacağı sözü verildiği; ancak Türkiye'nin bu söze tutmadığını iddia etti.

Salih Müslim, 4 Ekim'de Türkiye'ye gelmiş ve bazı aracılar vasıtasıyla hükümet yetkilileriyle görüşmüştü. Müslim, Türkiye'deki görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada Ankara ile pekçok konuda görüş birliğine vardıklarını söylemişti.

KARAYILAN : SÖZ VERİP TUTMADILAR

Karayılan, bu görüşmeden önce de Müslim ile Ankara arasında bir başka temas daha olduğunu ve yine bazı sözler verilip tutulmadığını söyledi:

-"Bizim duyduğumuza göre bundan iki hafta önce de PYD lideri Salih Müslim’e verilen sözler vardı ancak onlar yerine getirilmedi."

Karayılan, o sözlerden birinin de Serekaniye'den Kobani'ye koridor açılması olduğunu belirtti:

-"15 gündür Serêkaniyê'den Kobanê'ye koridor açma sözünü verip yerine getirmeme tutumu, bir ambargo ve kuşatma tutumudur. Beklenti yaratıyor ama pratikleştirmiyor ve imha edilmesine zemin hazırlıyor."

PKK'NIN İSTEDİĞİ KORİDOR

O koridorun önemi Karayılan'ın sözünü ettiği ve yaklaşık 180 kilometre uzunluğundaki koridor PYD'nin kontrolünde bulunan ve Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin hemen karşısında yer alan Serekaniye'den (Rasulayn) başlıyor.

Ancak, Kobani'ye kadar uzanan koridor üzerinde çok sayıda köy ve IŞİD'in denetiminde olan bir ilçe var: Akçakale'nin karşısında yer alan Tel Abyad. Koalisyon uçaklarının da hedef aldığı Tel Abyad'da IŞİD hakimiyeti sürüyor. Bu nedenle, koridorun Suriye içinde açılması zor görünüyor. Bu noktada da, koridorun, sınırın Türkiye tarafından açılması ihtimali akla geliyor. Bir başka ifadeyle böyle bir koridor, askeri açıdan çözümü imkansız görünen bir engelin Türkiye coğrafyası üzerinden aşılması anlamına geliyor.