BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  MEDYA

'Kobani düşerse Türkiye'nin Kürtlerle ilişkisi toparlanamaz'

Guardian gazetesi, Türkiye hükumetinin tavrının çözüm süreci için çok önemli olduğu vurgulayarak, 'Kobani düşerse Türkiye'nin Kürtlerle olan ilişkisi bir daha düzelmeyebilir' dedi.

Abone ol

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Kobani'ye saldırmasının ardından hükümetin IŞİD ve Kobani stratejileri dış basın tarafından yorumlandı. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian, Türkiye'nin Kobani'ye karşı tavrının çözüm süreci için çok önemli olduğu vurguladı.

Independent gazetesinin Patrick Cockburn imzalı haberinde, Kobani'nin düşmesinin Ankara için çok ciddi sonuçları olabileceği ve Türkiye'deki Kürtlerle ilişkilerin bir daha toparlanamayacak kadar bozulmasının olası olduğu belirtiliyor.

KÜRT MİLİTANLARIN LİDERİ: TÜRKİYE TARAFINDAN KUŞATILMIŞ DURUMDAYIZ

Türkiye, Irak ve Suriye'de yaklaşık 30 milyon Kürdün yaşadığı ifade edilen haberde, "Birçok Kürt Kobani düşerse bundan Türkiye'nin sorumlu olacağını düşünüyor. Türkiye'nin Kobani'ye mühimmat ve silah desteğini engellediğini düşünüyorlar" deniyor.

Kobani'deki Kürt militanların lideri İsmet Hassan ile konuşan Cockburn, Hassan'ın şu sözlerini haberinde aktarıyor: "Türkiye tarafından kuşatılmış durumdayız. Ama bu yeni bir şey değil."

TÜRKİYE'DEKİ KOBANİ PROTESTOLARI

Haberde, uzun vadede Kobani'de yaşananlardan dolayı ortaya çıkabilecek bir kaybın da Türkiye'deki barış süreci olduğu ifade ediliyor.

"Hükümetin Kürtlerin en çok ihtiyaç duyduğu anda yardıma gelmemesi dün ülke genelinde Kürtlerin protesto gösterileri düzenlemesine ve polisle çatışmasına neden oldu" denen haber şöyle devam ediyor:

"Gösterilerde bir Atatürk heykeli tahrip edildi ve Türk bayrağı yakıldı. Tüm bu yaşananlar Türkleri de kızdırdı. Giderek tırmanan tansiyonun Türkler ve Kürtler arasında şiddet sarmalına dönüşmesinden endişe ediliyor"

"KOBANİ KONUSUNDA ÇEKİNGEN DAVRANAN SADECE TÜRKİYE DEĞİL"

Haberde Kobani konusunda çekingen davranan tarafın sadece Türkiye olmadığı da ifade ediliyor ve "ABD hava saldırılarında Kobani'deki Kürt militanlarla doğrudan temasa geçmek istemedi. Her ne kadar koordinasyon ile daha etkili hava saldırılarının düzenlenmesi mümkün olsa da ABD doğrudan bir bağ kurmama konusuna özen gösterdi" deniyor.

"KOALİSYON NEDEN ZAYIFLADI?"

Haber ABD öncülüğündeki koalisyonun neden zayıfladığını anlatarak sonlanıyor:

"ABD bölgede IŞİD'e karşı savaşanlara mesafeli durup, IŞİD'e karşı mücadeleye yanaşmayan Suudi Arabistan ve Türkiye'yi kucakladı. Bunun sonucunda da koalisyon zayıfladı. Irak'ta da benzer bir durum var. IŞİD'le çatışmaların büyük kısmını Şii milisler yürütüyor ve ABD bu gruplarla temas kurmaya yanaşmıyor."