BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.244,00

Koalisyonda ibre döndü mü?

Kulislerde hala AK Parti -CHP koalisyonundan söz edilse de MHP'nin tavrından dolayı koalisyon ibresinin döndüğünü söyleyenler de var.

7 Haziran seçimlerinden bu yana koalisyon hesaplarının işaret fişeği olarak görülen Meclis Başkanlığı seçimi AK Parti adayı İsmet Yılmaz'ın seçilmesiyle sonuçlandı.

Daha bir hafta önceye kadar bu seçimin koalisyon kodlarını içerdiği dillendirilirken son bir haftada Meclis Başkanlığı seçiminin koalisyondan bağımsız da düşünülebileceği gündeme getirilmeye başlanmıştı.

Sonuçta MHP'nin tutumu belirleyici oldu ve AK Parti'nin adayı seçildi.

Bu sonuç bize neler söylüyor?

*MHP lideri Devlet Bahçeli özellikle diğer muhalefet partilerini ters köşeye yatırdı. Muhalefet partileri Bahçeli'ye kızsalar da Bahçeli 7 Haziran'dan beri istikrarlı bir tutum sergiliyor. Oldukça açık, net mesajlar verdi ve mesajlarının arkasında da durdu.

* Meclis Başkanı'nın AK Parti'den seçilmesi Davutoğlu'nun elini güçlendirdi. Koalisyon için "hem MHP hem de CHP'ye eşit mesafedeyiz" diyen Davutoğlu'nun bundan sonraki adımları için eli rahatladı.

* Bir süredir gündemden düşen erken seçim ihtimali yeniden gündeme geldi. Erken seçime sıcak bakmayan muhalefet partileri erken seçimi dillendirmeye başladı.

* Yüzde 60'lık blok da Ankara'daki siyasi senaryolar da çöktü. Düne kadar AK Parti içerisinden bile Baykal'ın Meclis Başkanı seçileceğine dair söylentiler dolaşıyordu. AK Parti'nin İsmet Yılmaz'ı aday olarak göstermesini Baykal'ın Meclis Başkanlığı'nın önünü açmak için yapılan bir hamle olarak görenler "kesin bilgi, yayalım" modundaydı. Fakat Bahçeli'nin açıklaması tüm senaryoları alt üst etti.

Peki bundan sonrası için neler söyleniyor?

Açıkcası siyasi tablo öyle bir hal aldı ki kulisler de arap saçına döndü. Kimsenin dediği bir diğerini tutmuyor. Meclis Başkanlığı seçiminin ardından gözler koalisyonda fakat erken seçim ihtimali güçlü bir şekilde masada duruyor.

* Kulislerde hala AK Parti -CHP koalisyonundan söz edilse de MHP'nin tavrından dolayı koalisyon ibresinin döndüğünü söyleyenler de var. Bahçeli'nin tutumu AK Parti'ye dolaylı destek olarak yorumlanıyor. Hatta bir iddiaya göre AK Parti MHP ile anlaştı. Meclis Başkanlığı'na karşılık iki bakanlık fazladan MHP'ye verilecek.

* Bir diğer iddiaya göre AK Parti koalisyonu kurmakta acele etmeyecek. Özellikle YAŞ toplantısından önce koalisyon kurulmayacak. AK Parti YAŞ'a mevcut gücüyle girmek istiyor.

* AK Parti'nin CHP ve MHP ile koalisyon kurması muhalefetin direttiği şartlardan dolayı şimdilik oldukça zor görünüyor. Davutoğlu'nun önceliği ise koalisyon şartlarını zorlayarak hükümeti kurma yönünde.

* Kemal Kılıçdaroğlu’nun AK Parti-CHP Koalisyonu için “Ben olabileceği kanaatinde değilim” sözleri, Devlet Bahçeli'nin seçim gecesi “Ver Bilal’i Al Koalisyon’u” demesi hala gündemde. Selahattin Demirtaş'ın seçimlerden bu yana ilk kez "Taşların yerine oturması için yeni bir seçim gerekiyor” ifadesini de eklersek 2015 bitmeden yapılacak bir erken seçim olası bir koalisyon ihtimali kadar güçlü.