BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.491,09
HABER /  POLİTİKA

Koalisyon zirvesinden randevu çıktı!

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu koalisyon müzakereleri için dün ilk kez bir araya geldi. İki liderin zirvesinden yine randevu çıktı.

Abone ol

AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinde sona yaklaşıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti ve CHP heyetlerinin görüşmeleri sonrası CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile dün akşam saatlerinde bir araya geldi. Yaklaşık 4 saat 20 dakika süren görüşme sonrası her iki taraftan da açıklama geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, görüşmelerden herhangi bir sonuç elde edilemediğini söylerken CHP sözcüsü Haluk Koç ise her iki liderin son kez Perşembe ya da Cuma günü bir araya geleceklerini ifade etti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun aracı dün saat 18.00'da Başbakanlık Konutu'na geldi. Başbakan Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nu kapıda karşıladı. Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu, el sıkışarak poz verdi. İki lider, ilk görüşmenin ardından yemeğe geçti. 

omer-celik.20150811002020.jpg 

GÖRÜŞME 4 SAAT 20 DAKİKA SÜRDÜ

Her iki liderin Başbakanlık Konutu'ndaki görüşmesi yaklaşık 4 saat 20 dakika sürdü. İddialara göre CHP görüşmelerde özellikle eğitim başlığında İmam Hatip Liseleri ile ilgili hassasiyeti gözardı etmediği ve bu nedenle bu konuda ara bir formül bulunabileceğini belirttikleri kaydedildi.

Görüşmede ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, geniş çaplı bir uzlaşı sağlanması halinde kısa süreli bir reform hükümetinin kurulması teklifini getirdiği; ancak CHP heyetinin bu teklife sıcak bakmadığı kaydedildi.

haluk-koc.20150811002800.jpg

CHP'Lİ HALUK KOÇ: CHP SORUMLULUĞUNU BİLİYOR

Ankara'daki görüşme sonrası ilk açıklama CHP'den geldi. Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, koalisyon sürecinin her iki taraf için de uzun ve zahmetli geçtiğini ve parti heyetlerinin çeşitli konularda kendi görüşlerini ifade ettiğini kaydetti. Türk siyasetinin iki ana damarının, ülke sorunları karşısında birlikte bir koalisyon oluşturup oluşturamayacakları konusunda görüşmeler yaptığını dile getiren Koç şöyle konuştu;

"Bu çerçevede siyasi iradenin geliştirmenin sorumluluğunu görüyoruz. Bunun gereğini taşımaya çalışıyoruz. Burada amacımızın bir kere daha yapıcı ve sonuç alıcı, bugün yaşadığımız sorunlara katkı sunacak bir hükümet kurmayı kolaylaştırmak olduğunu söylüyorum.

Her iki genel başkan Perşembe ve Cuma günü bir kez daha bu toplantıdan çıkan sonuçları değerlendirmek için bir araya gelecekler. Benim açıklamalarım bu çerçevede olacak.

Kişisel çıkarlarımızı ve parti çıkarlarını, ülke çıkarlarının önüne koyma lüksümüzün olmadığını biliyoruz. Görüşmelerimizi bu sorumlulukta tamamladık."



BAKAN ÇELİK: TÜRKİYE'Yİ HÜKÜMETSİZ BIRAKMAMAK İÇİN...


Liderlerinin koalisyon zirvesine ilişkin son açıklama ise Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'ten geldi. CHP ile yapılan görüşmelere ilişkin Bakanlar Kurulu'na bilgi verildiğini ve bu konuda bakanlarla fikir alışverişinde bulunulduğunu kaydeden Çelik, genel başkanların ilk kez bir araya geldiklerini hatırlattı. Toplantıda Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak için en geniş yelpazede değerlendirmelerde bulunduklarını ifade eden Çelik, görüşmelerin yaklaşık 4.5 saat sürdüğünü söyledi. Çelik, koalisyon görüşmelerine ilişkin şunları söyledi;

"Görüşmede uzlaşılan konular ve ayrılıkların olduğu konular ifade edildi. Sayın Genel Başkanımız, uzun bir değerlendirmede bulundu ve akabinde de Sayın Kılıçdaroğlu da kendi açısından değerlendirmelerde bulundu.

Bugün itibariyle bu görüşme herhangi bir sonuca bağlanmış değil. Her iki lider nihayi bir karara bağlamak için tekrar bir araya gelecekler.

Türkiye siyasi hayatında iki ana damarın temsilcisi olan iki parti liderinin bir araya gelmesi bir ilktir. Açık bir şekilde, samimi bir şekilde iyi bir ortamda görüşler paylaşılmış oldu. Başlı başına bir kazanımdır bu Türk demokrasisi için.

Bundan sonrasında her iki genel başkanlar bunları kendi yetkili kurullarına götürecekler. Arkasından da Perşembe ve Cuma günü bu görüşmelerin devamı olan bir görüşme yapacaklar. Biz görüşmenin açık ve samimi olması, herkesin görüşlerini belli bir nezaket içerisinde dile getirmelerini memnuniyetle karşılıyoruz. 

Çok derinlemesini, soluksuz bir değerlendirme ve sohbet oldu. Bunun neticesinde genel başkanlar kendi yetkili kurullarına götürecek konuları konuşmuş oldular. Elbet bazı eleştiriler de oluyor. Bunları dikkate alarak, milletimizin bize verdiği görevi yerine getirmeye çalışacağız."

davutoglu.20150810223056.jpg 

DÜN NELER YAŞANDI?

Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç da katıldı. İki lider, ilk görüşmenin ardından yemeğe geçti. Yemekte bamya çorbası, zeytinyağlı tabağı, salata ve ızgara ile dondurmalı ve böğürtlenli kek olduğu öğrenildi.

koalisyon.20150810223138.jpg

5 FARKLI OTURUMDA 35 SAATLİK GÖRÜŞME

Başbakan Davutoğlu’nun seçimden 36 gün sonra CHP Genel Merkezi’ni ziyaret ederek CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile bir araya gelmesiyle başlayan koalisyon görüşmeleri süreci, iki parti heyetinin 5 farklı oturumda 35 saat süren “İstikşafi” görüşmeleri ile devam etmişti.