BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.299,18
HABER /  POLİTİKA

Koalisyon mu erken seçim mi 45 gün sonra ne olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini Ahmet Davutoğlu'na vermesiyle 45 günlük anayasal süre başladı. İşte Türkiye'yi bekleyen senaryolar...

Abone ol

7 Haziran seçimlerinin ardından merakla beklenen görevlendirme yapıldı. Hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dün akşam alan Davutoğlu, koalisyon turlarına başlayacak.

Koalisyon görüşmeleri 45 gün içinde karara bağlanamazsa Türkiye Kasım ayında erken seçime gidecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dünkü grup toplantısında hükümet kurma görevinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bugün verileceğini söylemişti. Davutoğlu, görevi almak için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geldi. Görevin alınmasıyla birlikte yeni hükümetin kurulması için tanınan 45 günlük süre de başlamış oldu.

İLK TUR GÖRÜŞMELERİ BAYRAMDAN ÖNCE TAMAMLANACAK

Başbakanlık kaynaklarından gelen açıklama "Görevlendirmenin ardından sayın Başbakan, CHP, MHP, HDP genel başkanlarından randevu talebinde bulunacaktır. İlk tur görüşmelerinin Ramazan Bayramı'ndan önce çarşamba gününe kadar tamamlanması planlamaktadır" denildi.

TAKVİM NASIL İŞLEYECEK?

Anayasa'daki düzenlemeye göre, hükümeti kurma görevinin verilmesinin ardıdan gelen 45 günlük süre içinde hükümetin kurulması gerekiyor. Anayasa'da konulan 45 günlük süre içinde hükümet kurulamazsa Cumhurbaşkanı veya Meclis 'erken seçim' kararı alacak.

Eğer erken seçim kararı Cumhurbaşkanı tarafından verilmesi durumunda 90 gün sonra gelen ilk pazar günü Türkiye sandık başına gidecek. Bu takvime göre Türkiye erken seçim tarihi 22 Kasım olarak belirlenebilir. 

Erken seçim kararını Cumhurbaşkanı değil de Meclis alırsa farklı bir takvim işletilecek. Meclis'in erken seçim kararı alırken aynı zamanda erken seçimin tarihini de belirleyecek. Meclis'in erken seçim kararı alması durumunda mevcut hükümet düşecek ve bakanlıkların partilerin sandalye sayısına göre dağıtıldığı yeni bir hükümet kurulacak. Bu hükümet erken seçime kadar idarenin başında olacak.  

6 SENARYO

Siyasi kulislerde dillendirilen senaryolarda dikkate alındığında Türkiye'yi 45 günlük Anayasal süre sonunda şu ihtimaller bekliyor:

- AK Partili uzun ömürlü koalisyon: AK Parti'nin CHP ya da MHP ile anlaşarak, en az 2 yıl sürecek, erken seçim şartı olmayan bir koalisyon kurması ihtimali.
- AK Partili erken seçim şartlı koalisyon.
- Azınlık hükümetiyle erken seçim. MHP ya da bir başka partinin dışarıdan desteğiyle azınlık hükümeti kurma seçeneği.
- 3 partili muhalefet hükümeti kurulması. Davutoğlu'nun koalisyon arayışlarının sonuçsuz kalması halinde görev Kılıçdaroğlu'na geçecek. Ak Partili seçenekler ilk turda tüketildiği için Kılıçdaroğlu'nun tek alternatifi muhalefet bloğunu kapsayacak bir koalisyonu zorlamak olacak. 3 muhalefet partisinin koalisyon çatısı altında buluşması zor görünüyor.
- Koalisyon arayışlarının sonuçsuz kalması halinde, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa'daki yetkisine dayanarak seçimin yenilenmesi kararı alması gündeme gelecek. Bu durumda mevcut Bakanlar Kurulu çekilecek ve yerine Meclis'te grubu bulunan 4 partinin oranlarına göre koltuğa sahip olacağı Geçici Bakanlar Kurulu'nun yönetiminde Türkiye, 45 günlük sürenin sonundaki 90. günü takip eden ilk pazar günü yeniden sandık başına gidecek.
- Mevcut hükümetle Meclis kararıyla seçime gidilmesi. AK Parti'nin koalisyon arayışlarının sonuçsuz kalması halinde, Geçici Bakanlar Kurulu yönetiminde seçime gidilmesi yerine, mevcut hükümet işbaşındayken seçime gidilmesini sağlayacak şekilde 45 günlük süre dolmadan önce Meclis'ten erken seçim kararı çıkarılması.