BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Koalisyon görüşmeleri AK Parti-CHP son dakika gelişmeleri

Koalisyon görüşmelerinde ilk tur tamam. AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri için bugün CHP'nin kapısını çaldı.

Abone ol

AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmesi sona erdi. Görüşmeye AK Parti heyetindeki son dakika değişikliği damga vurdu. İşte AK Parti-CHP koalisyon görüşmesinin detayları...

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin ilk turu için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. 14.15'de başlayan görüşme 1 saat 40 dakika sürdü. Görüşme sonrası koalisyon sürecinden ön görüşmelerin AK Parti'den Ömer Çelik ve CHP'den Haluk Koç'un koordine edeceği belirtildi.

SİVİL PLAKALI ARAÇLA GELDİ

Sivil plakalı bir araçla CHP Genel Merkezi'ne gelen Davutoğlu'nu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak karşıladı. Öztrak ile tokalaşan Davutoğlu ve beraberindeki heyet, daha sonra Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmeye geçti.

CHP Genel Merkezi'nin 12'nci katında, basına kapalı gerçekleşen görüşme, 14.15'te başladı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu'na birlikte iftar yapma teklifinde bulunduğu öğrenildi. Davutoğlu, Şanlıurfa ziyareti nedeniyle iftara katılamayacağını belirtti.

HEYETTE SÜRPRİZ İSİM

4'er kişilik görüşme heyetine sürpriz bir isim katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en yakın isimlerden AK Parti Ankara milletvekili Mücahit Arslan da heyette yer aldı. Arslan, uzun yıllar Erdoğan'ın danışmanlığını yapmıştı.

4+1 olarak düşünülen heyetin 5+1 olması nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Siyasi Baş Danışmanı Rasim Bölücek'te listeye eklendi.

heyet.20150713153739.jpg

AK PARTİ'DEN GÜMÜŞ TEPSİ İÇİNDE HEDİYE 

AK Parti heyetinin, CHP Genel Merkezi'ne, gümüş tepsi içerisinde kandil simidi ve çikolata getirdikleri öğrenildi.

ekran-resmi-2015-07-13-14.48.31.png

Görüşmeden ilk görüntüler:

koalisyon-görüşmeleri-ak-parti-chp-son-dakika-gelişmeleri.jpg

koalisyon-görüşmeleri-ak-parti-chp-son-dakika-gelişmeleri.20150713150719.jpg

koalisyon-görüşmeleri-ak-parti-chp-son-dakika-gelişmeleri.20150713150753.jpg

koalisyon-görüşmeleri-ak-parti-chp-son-dakika-gelişmeleri.20150713150833.jpg

koalisyon-görüşmeleri-ak-parti-chp-son-dakika-gelişmeleri.20150713150859.jpg

YARIN MHP ÇARŞAMBA HDP

Davutoğlu, koalisyon turlarına yarın ve öbür gün de devam edecek. Davutoğlu, Yarın MHP'yi, Çarşamba günü ise HDP'yi ziyaret edecek.

ASIL PAZARLIK BAYRAMDAN SONRA

Davutoğlu'nun bugün başlayacak ve üç gün sürecek olan ilk tur görüşmelerinin "nezaket ziyaretleri" olması bekleniyor. Nitekim CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da hafta sonunda yaptığı açıklamada, "ilk tur görüşmelerden sonuç çıkmaz. İkinci tur görüşmelerde belki daha sağlıklı sonuç elde edilebilir" demişti. Kılıçdaroğlu, CHP'nin koalisyon kurmak için açıkladığı 14 ilkeden taviz verilmesinin mümkün olmadığını da söylemişti.

CHP'NİN 14 İLKESİ

CHP'nin 7 Haziran seçimleri sonrasında Kılıçdaroğlu'nun ağzından açıkladığı koalisyon kurmak için ortaya koyduğu 14 ilke şöyle;

1- Hukukun üstünlüğü yeniden sağlanmalı.
2- 12 Eylül darbe hukuku tarihe gömülmeli.
3- Siyasette ahlak egemen olmalı.
4- Refah tabana yayılmalı, sosyal devlet anlayışına geçilmeli.
5- Cumhurbaşkanı anayasal sınırlarına çekilmeli.
6- Örtülü ödenek yalnızca Başbakan tarafından kullanılmalı.
7- Barış eksenli yeni bir dış politika oluşturulmalı.
8- Gençleri potansiyel suçlu gören anlayışa son verilmeli.
9- Özgürlüklerin alanı genişletilmeli.
10- Medya üzerindeki baskıya son verilmeli.
11- Vergi denetimi siyasi araç olmaktan çıkarılmalı.
12- Kamu maliyesi şeffaf olmalı.
13- Özgürlükçü, demokratik bir Anayasa yapılmalı.
14- Yolsuzluklarla etkin mücadele edilmeli.

BAHÇELİ: "İSTİKRARSIZLIK OLMAMASI İÇİN FEDAKARLIK YAPARIZ"

Davutoğlu'nun Salı günü ziyaret edece MHP'nin Lideri Devlet Bahçeli ise, seçimlerden sonra yaptığı açıklamalarda, koalisyon ihtimaline soğuk yaklaştığı, MHP'nin "ana muhalefet görevi üstlenebileceği" mesajını vermişti.

Bahçeli, 4 gün önce yaptığı açıklamada ise, siyasi istikrarsızlık yaşanmaması için gerekli fedakarlığı yapacaklarını söyledi ve koalisyon için 4 şartını açıklamıştı.

MHP'nin koalisyon konusundaki 4 şartı şöyle;
1– PKK terör örgütü vakit kaybetmeksizin kendisini lağvetmelidir.
2- AKP, gizli kapaklı yürüttüğü tüm pazarlıklar hakkında milletimize doyurucu bilgiler vermeli, terör örgütüne hangi vaat ve teminatları sunduğunu deklare etmelidir.
3- Türkiye’nin huzur ve sükûneti etnik ve mezhep temelli kışkırtılan kutuplaşma ve kamplaşmanın bıçak gibi kesilmesiyle mümkündür.
4- Millet ve devlet hayatını çok ağır ve olumsuz bir şekilde abluka altına alan rüşvet ve yolsuzluk olaylarıyla etkin bir mücadele olmazsa olmaz bir ön şarttır. 17-25 Aralık yakın dönemin en vahim yolsuzluklarının deşifre edildiği bir zaman aralığına tekabül etmektedir.

DAVUTOĞLU, HDP'Yİ "NEZAKETEN" ZİYARET EDECEK

Davutoğlu'nun ziyaret edeceği üçüncü parti olan HDP'ye ise koalisyon teklifi götürmesi beklenmiyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül de hafta sonunda koalisyon görüşmeleri ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bu durumu, "CHP, MHP ve HDP ziyaret edilecek ama HDP ile ilgili bir koalisyon düşüncemiz yok" sözleriyle ifade etmişti.