BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.306,52
HABER /  DÜNYA

KKTC'de seçim tansiyonu yükseldi

Talat ve Eroğlu, Pazar günü yapılacak seçimler öncesi son kez meydanlara indi. İşte meydanlarda yükselen o tansiyon;

Abone ol

KKTC'de 18 Nisan Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde adaylar son mitinglerini bugün Lefkoşa'da yaptı. Talat, "Ret cephesini tarihin çöplüğüne gömeceğiz"; Eroğlu, "Halk güle güle Talat, diyecek" dedi.

Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi'nden (UBP) cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, "Yüzde 60 yeter, bu iş pazar günü biter" dedi. KKTC Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mehmet Ali Talat da, pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazanacağını belirterek, seçimde ''ret cephesi'' olarak nitelediği Eroğlu-Denktaş ikilisini ''tarihin çöplüğüne gömeceklerini'' söyledi.

Adayların mesajları şöyle:

EROĞLU: "FARK VAR"

Lefkoşa'daki Atatürk meydanında toplanan kalabalığa seslenen Eroğlu, en yakın rakibi KKTC Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mehmet Ali Talat ile arasında "milyon kadar fark" olduğunu söyleyerek, "Talat'ı üniversiteliler destekliyormuş. Beni kim destekliyor" diye sorarak, kendisini üniversite mezunlarının yanı sıra işçi, memur, iş adamı, öğrenci, herkesin desteklediğini söyledi.

Talat'ın Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile anlaşarak, KKTC'yi toplum düzeyine indirdiğini ve devleti yok saydığını ileri süren Eroğlu, "Ey Talat, sen temelinde kanı olan insanların emeğiyle kurulmuş devletten, Hristofyas'ın yanında boynunu bükerek vazgeçtin. Ama biz vazgeçmeyiz, ne egemenliğimizden ne devletimizden" diye konuştu.

"(Talat) Kazanırsa topraklarımızı, insanlarımızı nar tanesi gibi dağıtacak" diyen Eroğlu, kendisinin sadece halka güvendiğini, Talat'ın ise "dış güçler sevdalısı" olduğunu iddia etti. Seçildiği takdirde AB ile dış güçlerle temasları olacağını, ayrıca lobiler de kuracağını anlatan Eroğlu, ancak Rum lider Hristofyas'ın karşısında "boynu bükük değil, dimdik duracağını" söyledi.

Eroğlu, 18 yıl başbakanlık yaptığını ve evinin ve başbakanlığın kapılarının halka kapatmadığını ifade ederek, cumhurbaşkanlığı sarayına çıktığında da kapılarının halka sürekli açık olacağını belirtti.

"Talat seçimi kaybettiği zaman intihar değil bayram var" diyen Eroğlu, Talat'ın "tek halk, tek devlet" sloganının arkasında olduğunu, kendisinin ise Kıbrıs'ta diliyle, kültürüyle, diniyle iki ayrı egemen halk olduğunu savunduğunu ifade etti.

Eroğlu, müzakere masasında anavatan Türkiye'den gelen insanlarla ilgili konuyu tartıştırmayacağını, ancak Talat'ın Hristofyas'a gideceklerin ve kalacakların listesini vererek, bunu tartışmaya açtığını öne sürdü.

"HALK GÜLE GÜLE TALAT DİYECEK"

Eroğlu, "Çözüm diye diye halkımızı çözmeye, halkımızı cephelere bölmeye, çözüm isteyenler, istemeyenler diye bölük pörçük etmeye, nar taneleri gibi dağıtmaya çalıştı. Ama işte burada birlik, işte burada beraberlik" diye konuştu.

Eroğlu, şunları söyledi:

"Talat varsa Kıbrıs Türk halkının egemenliği de yoktur, devleti de yoktur. Talat varsa Kıbrıs Türk halkının Hristofyas'ın Kıbrıs Cumhuriyetine yamalanması vardır. Talat'ın olmaması için 18 Nisan Pazar günü halk sandıkları dolduracak ve 'güle güle sayın Talat' diyecek."

''RET CEPHESİNİ TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE GÖMECEĞİZ''

Talat, cumhurbaşkanlığı seçimleri kapsamında son mitingini, Lefkoşa İnönü Meydanı'nda düzenledi.

Miting öncesi, Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu'nun son mitingini düzenlediği Atatürk Meydanı'nın, İnönü Meydanı'yla yakın olması nedeniyle miting alanına giden bazı Eroğlu taraftarları ile Talat taraftarları arasında kısa süreli gerginlik oldu.

Cumhurbaşkanı Talat, miting alanına eşi Oya Talat'la birlikte, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yürüyerek geldi. İnönü Meydanı'nı dolduran kalabalığa, Talat'dan önce, Talat'ı destekleyen siyasi partilerin genel başkanları konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Talat, seçime 1 gün kaldığını ve son güne kadar çalışmaya devam edeceklerini belirterek, ''Artık bir daha Kıbrıs Türkü'nün bu kabusu yaşamaması için, bir daha Kıbrıs Türkü'nün endişe içinde olmaması için 'ret cephesini' tarihin çöplüğüne gömeceğiz'' dedi.

''Bizim arkamızda halk yok, biz halkız'' diyen Talat, 2004 yılında halkın kendisini temsilcisi seçtiğini ve o günden beri, daha güzel bir yurt, barış içinde bir ülke için hep beraber çalıştıklarını belirtti.

Bu yönde çalışmalarını sürdüreceklerini kaydeden Talat, ''Çalışmaya devam edebilmek için önümüzdeki türlü engelleri birer birer kaldıracağız. Onların iftiralarına bir daha meydan bırakmayacağız'' dedi.

''Yurdumuzu barışa kavuşturana kadar, yurdumuzda barışı sağlayana kadar, yurdumuzu, güzel, yaşanabilir bir yurt haline getirene kadar siz varsanız, ben de varım'' ifadesini kullanan Talat, kalabalığa ''Sizleri çok seviyorum. Sizlerle hep bir arada, hep omuz omuza, hep el ele, birlikte mücadele ettik'' diye seslendi.

''Amaçlarının daha güzel, barış içinde bir yurt yaratmak olduğunu ifade eden Talat, şöyle devam etti:

''Siz bu meydanları 2004;te de doldurdunuz ve bize çok önemli bir görev verdiniz. Amacımız daha güzel, amacımız barış içinde bir yurt, geleceğe, dünyaya, dünya ile bütünleşmeye giden bir halk yaratmaktır. Bunun için çalışmaya devam edeceğiz ve önümüzdeki engelleri birer birer kaldıracağız.''

Eroğlu;nun kendisiyle yüz yüze gelmekten korktuğunun ifade eden Talat, Eroğlu'nun ''Talat taviz verdi'' derken, bir taraftan da ''müzakerelerde ilerleme olmadığını'' iddia ettiğini belirerek, şunları söyledi:

''Diyorlar ki, 'Talat KKTC ilan edilirken ağladı, biz ise ayakta alkışladık.; Peki o zaman soruyorum size ey ayakta alkışlayanlar; siz bu ülke için, KKTC için kalıcı ne yaptınız? Siz ne yaptınız? Sizin ayakta alkışlamanız ne içindi acaba? Niçin ayakta alkışladınız? Ben biliyorum. Sizin hiç de öyle iyi niyetleriniz yoktu. Siz yolsuzluğunuza, partizanlığınıza yeni boyutlar kazandırmak, sömürecek yeni alanlar yaratmak için bunu yaptınız.''