BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.300,51
HABER /  DÜNYA

KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları

KKTC'de seçim sonuçları belli oldu. KKTC'de yeni cumhurbaşkanı oyların yüzde 60,17'sini alan Mustafa Akıncı yarışı önde götürüyor.

Abone ol
KKTC'de sol aday Mustafa Akıncı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde rakibi Derviş Eroğlu'na büyük fark atarak, seçimleri kazandı. Akıncı, oyların yüzde 60.4’ünü alırken Eroğlu,yüzde 39.5’de kaldı.
 
176 bin 980 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede bugün 08.00-18.00 saatleri arasında 693 sandıkta oy kullanıldı.
 
Sabah 08.00’de başlayan ve kesintisiz 10 saat süren oy verme sürecinin ardından oy verme işlemleri tamamlanan sandıklarda oy sayımı işlemlerine geçildi. YSK, saat 17.00 itibarıyla seçime katılım oranını yüzde 56 olarak açıklamıştı.
 
İlk turu geçtiğimiz pazar yapılan ve 7 adayın yarıştığı Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir adayın yüzde 50’nin üzerinde oy alamaması üzerine seçim bugün en çok oyu alan iki aday olan Derviş Eroğlu ve Mustafa Akıncı arasında tekrarlandı. Mustafa Akıncı KKTC’nin 5 yıl süreyle görev yapacak yeni cumhurbaşkanı oldu.
 
REFERANDUM GİBİ SEÇİM
 
KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turda Bağımsız aday Mustafa Akıncı, oyunu kullandı. Akıncı, eşi Meral, kızları Zerin, Doğa, Çınla, torunu Talya Akıncı ve yakınları Şehit Ertuğrul İlkokulu'na geldi. Akıncı ve ailesi, oylarını 213 numaralı sandıkta kullandı. 
 
İlk turda Eroğlu 107 bin 741 geçerli oyun yüzde 28.15'ini alarak seçimi birinci tamamlarken, Akıncı, oyların yüzde 26.94'ünü alarak ikinci olmuştu.
      
ÇÖZÜM VE DEĞİŞİM

Akıncı, ‘değişim ve Kıbrıs sorununda çözüm’ sloganlarını kullanarak seçimleri kazandı. Özellikle gençlerin oylarını alan Akıncı, Kıbrıs sorununun sağ siyasetten farklı olarak, insan hakları temelinde çözülmesini hedefliyor. Akıncı, Türkiye ile anavatan-yavruvatan ilişkisinin değişmesini ve iki kardeş ülke ilişkisine dönmesini savunuyor.

YOĞUN MESAİ BEKLİYOR

Akıncı’yı yoğun bir Kıbrıs müzakereleri mesaisi bekliyor. Yemin töreninin ardından göreve gelir gelmez, Rum lider Nikos Anastasiadis’le 6 aydır askıda bulunan Kıbrıs müzakerelerine başlayacak.
Müzakereler öncesinde ise, cumhurbaşkanlığında heyetler yeniden belirlenecek. Akıncı, geçen hafta desteğini aldığı iktidarın büyük ortağı solcu Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin kadrolarını da müzakere heyetinde kullanacağını açıklamıştı.