BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.302,86
HABER /  POLİTİKA

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı Türkiye'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la 'Yavru Vatan' krizi yaşayan KKTC yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bugün Türkiye'de.

Abone ol

"Türkiye'yle ana vatan-yavru vatan ilişkisi bitmeli" diyen KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ilk resmi yurtdışı gezisi için bugün Türkiye'de.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetiyle Türkiye'ye gelen Mustafa Akıncı, Esenboğa Havalimanı'nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ankara Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yapan Akıncı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından Anıtkabir'i ziyaret edecek. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşını Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılayacak.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Erdoğan ve Akıncı, ortak basın toplantısı düzenleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akıncı onuruna akşam yemeği verecek. Daha sonra, iki lider Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda TRT Zümrüd-ü Anka Destanı gösterimine katılacak.

kktc-cumhurbaskani-mustafa-akinci-turkiyeye-geldi.jpg
YAVRU VATAN İLİŞKİSİ BİTMELİ!

Akıncı önceki hafta KKTC'de yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçilmiş ardından yaptığı ilk açıklamada "Türkiye'yle ana vatan-yavru vatan ilişkisi bitmeli" demişti. Akıncı'nın sözlerini eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanıtı ise sert olmuştu.

Erdoğan Akıncı için "Ağzından çıkanı kulağı duymalı" demişti. 

Erdoğan şöyle konuşmuştu:

"'İki kardeş ülkeyiz' dediğinizde çok farklı tablolar çıkar. Sayın Cumhurbaşkanını ağzından çıkanı kulağının duyması lazım. Türkiye Kuzey Kıbrıs bugüne kadar neden sahipleniyor bunu bir esbab-ı mucizesi var. Bunu dillendirmeye gerek yok. Kardeş olarak bir çalışmanın bile şüphesiz bazı şartları vardır.

"Yavru vatan olarak çalışmanın da bir bedeli vardır. Bu ülke Kuzey Kıbrıs'a bir bedel ödemiştir hala bu bedeli ödeye devam etmektedir. Şehitler verdik. Niye? Yavru vatan bedel ödemeyi gerektiriyor diye bu adımlar atılmıştır."

kktc-cumhurbaskani-mustafa-akinci-turkiyede.jpg

HEP YAVRU MU KALALIM? 

Daha önce Türkiye ile karşılıklı saygıya dayalı bir ilişkinin iki tarafın da çıkarına olduğunu vurgulayan Akıncı ise Erdoğan'ın sözlerine canlı yayın yanıt vermişti.

Programını seçim öncesi halka anlattığını ve seçimlerde bu programa onay aldığını kaydeden Akıncı, "Neden rahatsız olunuyor iki kardeş ilişkisinden? Onu anlamakta zorlanıyorum. Türkiye yavrunun büyümesini istemiyor mu? Biz hep yavru mu kalalım? Ayaklarımızın üzerinde durmasını beceremeyelim mi? Yetişkin insan olmayalm mı?" dedi.

Sözlerinin arkasında durduğunu kaydeden Akıncı, söylediklerini vicdanıyla da hissettiğini vurguladı.
Kuzey Kıbrıs'ın yeni seçilen lideri, "Bu doğrular sadece Kıbrıs halkı için, değil Türkiye'yle olan ilişkilerimizin sağlıklı gelişmesi için de olan doğruladır. İlk günümde bu tartışmanın içine çekilmekten çok mutlu olduğumu söyleyemem" diye konuştu.

Akıncı ayrıca Türkiye'ye düşman olmadıklarını ancak kişilikli bir ilişki kurmak istediklerini kaydetti.