BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.245,63
HABER /  MEDYA

Kızılelma dizisi hakkında bomba IŞİD iddiası

TRT'de yayınlanan Kızılelma dizisi hayli ilgi çekmişken Mayıs ayında aniden yayından kaldırılmıştı, iddiaya göre bunun sebebi IŞİD.

Abone ol

TRT 1'de yayınlanan ve Mayıs ayında final yapan 'Kızılelma' dizisinin Irak Şam İslam Devleti teröristlerinin tehdidi nedeniyle sona erdiği iddia edildi.

Başrollerinde Furkan Palalı, Pelin Akil ve Zeynep Eronat'ın yer aldığı, senaristliğini ve yönetmenliğini Osman Sınav'ın yaptığı dizi Milli İstihbarat Teşkilatı'nı (MİT) konu alıyordu.

Diziyle ilgili iddiaları Milliyet yazarı Tolga Şardan bugünkü köşesine şöyle taşıdı:

"Kamuoyunda büyük ses getiren Kurtlar Vadisi ve Sakarya / Fırat dizilerinden sonra bu yılın Ocak ayında TRT'de yayımlanmaya başlayan Kızılelma'nın yayın hayatı beklenenden kısa sürdü. Aynı zamanda Alevi düşmanlığı yapıldığı iddia edilen dizinin yayından kaldırıldığı 21 Mayıs'ta kamuoyuna açıklandı.

Açıklamada, TRT'nin büyük ümitlerle başlattığı Kızılelma'nın sona erdirilmesinde 'reytinglerin düşüklüğü'nün etkili olduğu ifade edildi. Dizi, Mayıs sonunda final yaptı.

EMNİYET'İN GİZLİ YAZISI

Emniyet Genel Müdürlüğü, 28 Nisan 2014 tarihini taşıyan ve yerel birimlere gönderdiği "Muhtemel eylem" başlıklı yazı, Kızılelma'nın neden sona erdirildiğinin işaretlerini veriyor.

Son dönemde Suriye'deki eylemleri nedeniyle Türkiye'de büyük tepki çeken örgütün olası eylemlerine yönelik il emniyet müdürlüklerini uyaran Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yazısını aktarıyorum:

"Çatışma bölgeleriyle irtibatlı gruplara müzahir açık kaynaklarda yer alan 'Türk dizilerinde IŞİD düşmanlığı' başlıklı haberde;

* Halkı diziler ve kadın programlarıyla uyutan, doğru ve yanlış kavramlarını kendi çıkarlarına göre belirleyip insanların bunlara inanması için türlü hileler geliştiren medyanın bu defa de IŞİD'i kötülemeye başladığı,

KIZILELMA IŞİD UYARISI

* Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi kanalı TRT'de yayınlanan 'Kızılelma' dizisinde IŞİD, insanları kesen ve korku salan bir çeteymiş gibi gösterildiği,

* Irak ve Suriye'de bir çok yeri kontrolünde tutarak ordu, hastane, okul ve mahkeme gibi bir çok yapılanması olan Irak Şam İslam Devleti'nin aşağılandığı, diziye hiç bir İslami STK'dan tepki gelmemesinin dikkatlerden kaçmadığı" şeklinde ifadelere yer verilmiştir."

Yazıdan da anlaşılacağı üzere IŞİD'le doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılı olan kesimlerin Kızılelma'ya yönelik 'ciddi' sayılabilecek tepkilerinin varolduğu görülüyor.

Gelişmeleri biraz takvimlemek gerekirse, 28 Nisan'da il emniyet müdürlüklerine gönderilen 'önlem alın' yazısından yaklaşık üç hafta sonra 21 Mayıs'ta Kızılelma'nın yayından kaldırıldığı açıklandı. Bu açıklamadan yine üç hafta sonra IŞİD, 11 Haziran'da Musul Başkonsolosluğu'nu basarak 49 diplomat ve görevliyi rehin aldı."