BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.437,80
HABER /  DÜNYA

Kıyıya vuran Suriyeli çocuğun dedesinden acı sözler

Kıyıya vuran Suriyeli çocuk' olarak dünyayı ağlatan Aylan Kurdi'nin dedesi "Kobani’ye dönün dedim ama dinlemediler" dedi. Aylan'ın kardeşi Galip ise dedesinden bakın son olarak ne istemiş...

Abone ol

Cansız bedeni Bodrum’da kıyıya vuran üç yaşındaki Aylan Kurdi ile beş yaşındaki Galip Kurdi’nin dedesi Şeho Şen Kurdi, kaybettiği torunlarının ardından yürek burkan açıklamalar yaptı. Dede Kurdi, "O kadar ısrar ettim. Gitmeyin, Kobani’ye dönün dedim. Ama beni dinlemediler. Damadım Abdullah ısrarla Almanya’ya gideceklerini söyledi. Torunlarımın sahile vurmuş cesetlerini görünce içim parçalandı" dedi.

Radikal'e konuşan acılı dede Kurdi, 2014 yılında IŞİD’in Kobani’ye yaptığı saldırı sırasında kızı ve ailesinin Türkiye’ye geldiğini, kızına çocuklarını alarak Kobani’den gitmesini söylediğini, kendisinin yaralı olduğu için şehri terk edemediğini anlattı.

GALİP'TEN DEDESİNE: SENİN YANINA GELMEK İSTİYORUM

Kurdi, Aylan'ın kardeşi Galip'in kendisinden son isteğini şöyle anlattı:

“Sonra Galip’le konuştum. Galip bana, ‘Dede ben senin yanına gelmek istiyorum’ dedi. Daha sonra yola çıktılar. Bir kere daha aradım. Denizin üzerinde olduklarını ve onlar gibi birçok insanın teknede olduğunu söyledi. Bir daha kendilerine ulaşamadım. Dün torunlarımın sahile vurmuş cesetlerini görünce içim parçalandı. Hem torunlarımı hem de kızımı kaybettim. Eniştemi arayıp kızımla torunlarımın cenazesinin Kobani’ye getirilmesini istedim. Şimdi kızım ve torunlarım Kobani’de defnedilecek.” 

"KOBANİ'YE DÖNÜN"

Yola çıkmadan bir gün önce kızıyla konuştuğunu söyleyen Kurdi, “Gitmeyin. Artık Kobani daha güvenli. Kobani’ye dönün” dediğini ancak kızından “Bu kez şansımızı denemek istiyoruz. Eğer Avrupa’ya geçemezsek artık Kobani’ye geri döneriz’” yanıtını aldığını ifade etti.

suriyeli-cocuk-aylan-kurdi.20150904121207.jpg

"KİŞİ BAŞI 2 BİN EURO'YA AVRUPA'YA GEÇEBİELCEKLERİNİ SÖYLEDİ"

Bir süre Suruç’ta kalan kızı ve damadının IŞİD saldırılarında ailelerinden 12 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye’den dönmemeye karar verdiğini aktaran dede Kurdi, “Yaklaşık üç ay önce kızım Almanya’ya gitmekten bahsetti. Ben de onlara gitmelerinin doğru olmadığını söyledim. Ardından kızım altınlarının bir kısmını bozdurup avroya çevirdiğini söyledi. Bana kişi başı iki bin euro karşılığında güvenli olarak Avrupa’ya geçebileceklerini söyledi’’ diye konuştu.

i.