BIST 9.751
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.420,82
HABER /  GÜNCEL

Kışla yolu göründü vicdani retçi oldu

Ağca cezaevinden doğruca askerlik şubesine götürülecek. Avukatı ise 'Müvekkilim eline silah alamaz' dedi. Neden mi?

Abone ol
Milliyet gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi cinayeti hükümlüsü Mehmet Ali Ağca, bugün tahliye oluyor.

Ancak Ağca, üç yıl önce verilen “askerliğe elverişli olmadığına” dair sağlık raporu Milli Savunma Bakanlığı’nca (MSB) onaylanmadığı için, cezaevinden çıktıktan sonra kontrol muayenesi için askerlik şubesine götürülecek.

Ağca’nın kamu hizmetinden kaçma düşüncesinde olmadığını kaydeden avukatı Hacı Ali Özhan, dinsel inançları ve felsefi değerlerine aykırı olduğu gerekçesiyle eline silah alamayacağını söylediğini aktardı. Bürosunda dün basın toplantısı düzenleyen avukat Özhan, Ağca’ya 16 Ocak 2006’da GATA tarafından “askerliğe elverişli değildir” raporu verildiğini ifade etti. “Buna rağmen Malatya Askerlik Şubesi, Ağca’nın vasisi olan Adnan Ağca’ya ‘raporun onaylanmadığını, bu nedenle işlemler için muayene edilmesi gerektiğini’ bildirmiş” diye konuşan Özhan, şunları kaydetti:

‘Karşı çıkacağız’

“Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Askere Alma Daire Başkanlığı ve Malatya Askerlik Şube Başkanlığı, yazılarıma cevaben, Ağca’nın ‘askerliğe elverişli değildir’ şeklindeki raporunun MSB Sağlık Dairesi Başkanlığı’nca onaylanmadığı gerekçesiyle cezaevinden tahliye edilmesinin ardından kontrol muayenesi için GATA Komutanlığı’na sevk edileceğini bildirdi.”

Ağca’nın yeniden muayeneye götürülmesinin usul hatası olacağını öne süren Özhan, “Bu usul hatası ihmalden kaynaklanıyorsa, derhal düzeltsinler. Doktor muayenesine gönderilmesine karşı çıkacağız. Yarın (bugün) tahliyesinin ardından gönderileceği askerlik şubesinden serbest bırakılmasını talep edeceğiz” dedi.

Ağca’nın üç yıl önce serbest bırakılmasından kısa süre sonra hesap hatası olduğu gerekçesiyle yeniden cezaevine konulduğunu hatırlatan Özhan, müvekkilinin, tüm dünya kamuoyunun gündeminde yer aldığını, bu nedenle 2006’dakine benzer bir krizin Türkiye’deki hukuki işleyişin sorgulanmasına yol açacağını ileri sürdü.

Askerliğiyle ilgili yeni süreç üzmüş

Ağca’nın uzun yıllar kendisi ve kardeşi Adnan Ağca dışında hemen hemen kimseyle görüşmediğini, bu durumun psikolojisine olumsuz yönde etki ettiğini savunan Özhan, askerliğe ilişkin yeni sürecin müvekkili Ağca’yı çok üzdüğünü ve şoke ettiğini söyledi.  Özhan, müvekkilinin tahliyesinin ardından Ankara Akdere’deki askerlik şubesine götürüleceğini, 2006’daki raporunun geçerli olduğu yönünde itiraz edeceklerini bildirdi. Özhan, bir soru üzerine, Ağca’nın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yaşamını sürdüreceğini, ancak birçok ülkeyi gezmeyi planladığını belirtti. Ağca’nın 2006’da aldığı askerlikle ilgili raporun geçerli sayılıp sayılmayacağı, askere  alınıp alınmayacağı bugün belli olacak.

‘Askerde güvenlik sorunu yaşayacak’

Ağca’nın avukatı Hacı Ali Özhan müvekkilinin kamu hizmetinden kaçma düşüncesinde olmadığını da ileri sürdü ve bu konuda şunları söyledi:  “Müvekkilim dinsel inançları ve felsefi değerlerine aykırı olduğu gerekçesiyle eline silah alamayacağını belirtti. Müvekkilim askere alınması durumunda elinde silah olan binlerce insan arasında güvenlik sorunu yaşayacaktır.”