BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.307,15
HABER /  POLİTİKA

Kışanak'tan PKK'nın kararına ilk yorum

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak PKK'nın çekilmeyi durdurduğu yönündeki açıklamalarına ilişkin konuştu.

Abone ol

İNTERNET HABERBarış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, çözüm sürecinin kesintiye uğramadan yürümesini istediklerini ancak bazı gelişmelerin çözüm sürecinde bir tıkanıklığa yol açabileceğini söyledi.

KCK, hükümetin demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümü konusunda adım atmamasını gerekçe göstererek geri çekilmeyi durdurduklarını açıkladı. Örgüt, ateşkes konumunun ise korunacağını duyurdu. 2014 yılında gerçekleşecek olan yerel seçimin startının verildiği Halkların Demokratik Kongresi’ndeki basın açıklamasında BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

BDP olarak çözüm sürecini sorunsuz, herhangi bir tıkanmaya yol açmadan gerçekleştirmek çabası içerisinde olduklarını ifade eden Kışanak, “Sürecin kesintiye uğramadan yürümesini istiyoruz. Geri çekilmenin durdurulduğunun resmi olarak açıklanması çözüm sürecinde bir tıkanıklığa yol açabilir. Bir sorundur. Bunun çözülmesi gerekiyor. Türkiye kamuoyu ile yaptığımız konuşmalarda, bu sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için tüm aktörlerin üzerine düşeni yerine getirmesi gerekiyor. Ocak ayından beri bir müzakere süreci var. Ancak hükümetin üzerine düşen görevi yaptığını görmüyoruz. Son 3 aydır çeşitli defa uyarılarda bulunduk. Basına açıkladık. Bir gerilim olduğunu söyledik. Hükümet bizim çağrılarımıza olumlu yanıt vermedi.” diye konuştu.

“Bu durum göz göre göre geldi.” diyen Kışanak, “Keşke bu noktaya gelinmeseydi. Demokratikleşme konusunda beklentiler var. Geçen süre iyi değerlendirilemedi. Yaz tatilinin bu kadar uzun olmamasını söyledik. Çözüm sürecinde adım atmışız. Bunu ilerletelim diye çaba içerisinde olduk. Umarım hükümet kendi üzerine düşen görevleri yapma gayretinde olur. Bunun çözülmesi herkesin sorumluluğudur.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eski söylemlere geri döndüğünü öne süren Kışanak, şunları söyledi: “Başbakan, ‘Ana dil böler.’ dedi. Daha birkaç gün önce gerillaların defnedildiği mezarlıklara saldırı yapıldı. Mezar taşlarının kırılması açık bir tahriktir. Gerillanın geri çekilmesi kolay aşılabilecek bir sorundur. Asıl zor olan demokratik zihniyet kazanmaktır. Biz şimdi olumsuzlukları değil. Elimizdeki imkanları konuşalım. Ateşkesin devam ettiğinin resmi olarak açıklanması bir imkan olarak değerlendirilmeli ve ileriye götürmenin yollarının aranması lazım. Bu sürecin kesintisiz ve hızlı bir şekilde ilerlemesi için çaba sarf ediyoruz.

PERVİN BULDAN: ACİLEN İMRALI'YA GİTMELİYİZ

PKK'nın açıklamasının ardından bir tepki de BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'dan geldi. Buldan, "Çekilme durdu, ama süreç devam ediyor. Bu hükümete bir mesaj. Hükümetin bir an önce somut adım atması lazım. Bizim acilen İmralı'ya gitmemiz gerekiyor" dedi.