BIST 9.133
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,52
HABER /  POLİTİKA

Kışanak'tan özerk devlet çıkışı

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, ulus devletin özerklikle tanışması gerektiğini söyledi.

Abone ol

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği’nin (GABB) düzenlediği “Barışın İnşasında Yerel Yönetimlerin Buluşması Konferansı”nda konuşan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, ulus devlet modelinin artık yerel, yerinden, özerk ve demokratik bir modelle tanışması gerektiğini söyledi

Kışanak, ayrıca anadil ile ilgili referandum yapılmasını ve anadilini kullanmak isteyen illerde eğitimin anadilde yapılmasını önerdi.

GABB ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise bölgede son otuz yılda yerelden evrensele doğru bir demokratikleşme isteği, bir model oluşturma çalışmasının olduğunu söyledi. Yerel yönetimlerde 15 yıllık deneyimin 9 yılında bulunmayı bir şans olarak gördüğünü anlatan Baydemir, 1930’lu yıllardan kalma mevzuatın, onun getirdiği yürütme biçiminin, merkezi hükümet ile yerel yönetimler arasındaki vesayet ilişkisinin, halka yerel yönetimler arasına da sirayet ettiğini kaydetti. Yerel yönetimlerin bu nedenle merkezi iktidarı temsilcisi gibi davrandığını vurgulayan Baydemir, ancak bu durumun doğuda farklılaştığını, bölgede büyük bir değişimin dönüşümün yaşandığını belirtti.